Written by 6:44 pm Επιστημονικά Νέα

Η κακή οδοντική υγεία αυξάνει τον κίνδυνο διαβήτη!

Η κακή οδοντική υγεία αυξάνει τον κίνδυνο διαβήτη!

Η σχέση του διαβήτη με την οδοντική υγεία έχει διερευνηθεί στα πλαίσια πολυάριθμων μελετών και σύμφωνα με τους ερευνητές των Η.Π.Α., η σχέση μεταξύ του διαβήτη της περιοδοντικής νόσου και της οδοντικής τερηδόνας είχε ήδη προταθεί από τη δεκαετία του 1930. 
Σε μια αφίσα, η οποία παρουσιάστηκε στην πρόσφατη ετήσια συνάντηση της Εταιρείας Endocrine, οι ερευνητές παρουσίασαν τα αποτελέσματα της μελέτης τους, της οποίας κύριο συμπέρασμα ήταν ότι οι οδοντικές νόσοι μπορεί να προηγηθούν της εξέλιξης του διαβήτη.

Η κακή οδοντική υγεία αυξάνει τον κίνδυνο διαβήτη!

Για τη μελέτη, οι ερευνητές εξέτασαν τα αρχεία 9.670 ενηλίκων ηλικίας από 20 ετών και άνω, οι οποίοι συμμετείχαν στην Εθνική Έρευνα Υγείας και Διατροφής κατά την περίοδο 2009-2014.
Από αυτά τα αρχεία, κατέγραψαν τους αριθμούς των ελλειπόντων δοντιών λόγω τερηδόνας και περιοδοντικής νόσου για κάθε ασθενή. Καθόρισαν, επίσης, τη σχέση μεταξύ ανοχής στη γλυκόζη και οδοντικής υγείας με βάση την ηλικία, το φύλο, την εθνικότητα, το οικογενειακό ιστορικό διαβήτη, το κάπνισμα, την κατανάλωση αλκοόλ, το επίπεδο εκπαίδευσης καθώς και την οικονομική κατάσταση.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν μια προοδευτική αύξηση στον αριθμό των ασθενών με ελλείποντα δόντια ενώ η ανοχή τους στη γλυκόζη παρουσίασε μείωση. Εκτός από το φύλο, όλοι οι άλλοι παράγοντες είχαν σημαντική επίδραση στον αριθμό των ελλειπόντων δοντιών.
Η υγεία των δοντιών σας μπορεί να αποτελεί ένδειξη κινδύνου για διαβήτη. Τα ευρήματά αυτά υποδεικνύουν ότι οι οδοντιατρικές εξετάσεις παρέχουν έναν τρόπο ώστε να εντοπιστεί κάποιος που κινδυνεύει να αναπτύξει διαβητη. Με αυτή τη μελέτη αποδεικνύεται ότι η κακή οδοντική υγεία μπορεί να είναι οιωνός αυτής της ασθένειας.
Πηγή: d e n t a l- t r i b u n e . c o m/ n e w s /p o o r -d e n t a l- h e a l t h- m a y- i n d i c a t e- d i a b e t e s- r i s k/
 

(Visited 22 times, 1 visits today)

Last modified: July 28, 2022

Close