Written by 3:35 pm Επιστημονικά Νέα

Νέα έρευνα βοηθά στην πρόληψη της τερηδόνας στα παιδιά!

Νέα έρευνα βοηθά στην πρόληψη της τερηδόνας στα παιδιά!

Όταν μιλάμε για οδοντιατρική φροντίδα, τότε η προτεραιότητα στη λίστα μας είναι η πρόληψη.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα μιας πρόσφατης έρευνας στις Η.Π.Α., το biofilm ενδεχομένως συντηρεί συστηματικές και λειτουργικές πληροφορίες που θα μπορούσαν να ενισχύσουν την ακρίβεια της Οδοντιατρικής όσον αφορά στην πρόληψη της τερηδόνας στα παιδιά.

Νέα έρευνα βοηθά στην πρόληψη της τερηδόνας στα παιδιά!

Η ομάδα που ερευνήθηκε απαρτιζόταν από 118 παιδιά ηλικίας 3-5 ετών, τα οποία συμμετείχαν στη ZOE 2.0, μια κοινοτική, γενετική, επιδημιολογική μελέτη στη Βόρεια Καρολίνα.
Οι εξεταστές κατέγραψαν τα περιστατικά τερηδόνας στα παιδιά, χρησιμοποιώντας διεθνή κριτήρια για την ανίχνευση και εκτίμηση της τερηδόνας, και εν συνεχεία ταξινόμησαν τα παιδιά σε 3 κατηγορίες: χωρίς τερηδόνα, με αποκαταστάσεις ή με τερηδόνα που έχει μείνει χωρίς θεραπεία.
Στη συνέχεια, οι ερευνητές συνέλεψαν δείγματα biofilm από την ομάδα μελέτης, τα οποία υποβλήθηκαν σε γενετική επεξεργασία.
Από την επεξεργασία αυτή, οι ερευνητές ταυτοποίησαν 85 βακτηριακά γένη και 201 βακτηριακά είδη – 185 από τα οποία εντοπίστηκαν στο επίπεδο του στελέχους.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, παρατηρήθηκαν αξιοσημείωτες διαφορές στην παρουσία των βακτηρίων μεταξύ των τριών ομάδων: για παράδειγμα, στα παιδιά χωρίς τερηδόνα εντοπίστηκαν τα είδη  Streptococcus intermedius και Capnocytophaga, στα παιδιά με αποκαταστάσεις εντοπίστηκαν τα Actinomyces odontolyticus και Streptococcus australis ενώ στα παιδιά με μη θεραπευμένη τερηδόνα εντοπίστηκε το Streptococcus mutans.
Αυτή η γνώση είναι θεμελιώδης για την ανάπτυξη ιατρικά και οδοντιατρικά ακριβών προσεγγίσεων για τη διάγνωση, την πρόληψη και τη θεραπεία στον τομέα της στοματικής υγείας,‘ δήλωσε ο Κίμων Ντιβάρης, επίκουρος καθηγητής στη Σχολή Οδοντιατρικής Chapel Hill του Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας στις Η.Π.Α.
Η έρευνα έχει τίτλο “Metagenomics of early childhood oral health and early childhood caries“.  Παρουσιάστηκε στην 47η ετήσια συνάντηση της Αμερικανικής Ένωσης Οδοντιατρικής Έρευνας στις 22 Μαρτίου στη Φλόριντα.
 

(Visited 22 times, 1 visits today)

Last modified: July 28, 2022

Close