Written by 1:41 pm Επιστημονικά Νέα

Καρκίνος στη γλώσσα: ερευνητές βρήκαν πιθανούς δείκτες για πιο έγκαιρη διάγνωση

Καρκίνος στη γλώσσα: ερευνητές βρήκαν πιθανούς δείκτες για πιο έγκαιρη διάγνωση

Μια ερευνητική ομάδα στις ΗΠΑ διαπίστωσε ότι συγκεκριμένα βακτήρια και μύκητες μπορεί να ανοίξουν το δρόμο για την ανάπτυξη ενός προληπτικού τεστ για ασθενείς που ανήκουν στην ομάδα υψηλού κινδύνου για εμφάνιση καρκίνου στη γλώσσα.

Καρκίνος στη γλώσσα: ερευνητές βρήκαν πιθανούς δείκτες για πιο έγκαιρη διάγνωση

Οι επιστήμονες επιδιώκουν να αναπτύξουν νέα εργαλεία για την έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία προτού ξεκινήσει ο πόνος ή υπάρχουν φυσικά συμπτώματα όπως βλάβες. Ένας από τους υψηλότερους κινδύνους για την πορεία των ασθενών με καρκίνο στη γλώσσα είναι η καθυστερημένη ανίχνευση και διάγνωση του.
Στη νέα αυτή μελέτη, οι ερευνητές από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Case Western Reserve, της Κλινικής του Cleveland και των Πανεπιστημιακών Νοσοκομείων του Ιατρικού Κέντρου του Cleveland διαπίστωσαν ότι η βακτηριακή ποικιλομορφία και ο πλούτος των βακτηρίων και των μυκήτων μειώνονται σημαντικά στον καρκινικό ιστό σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μη καρκινικό ιστό.
Αυτό δημιουργεί την πιθανότητα ορισμένα βακτήρια και μύκητες, σε επαρκείς ποσότητες και με ορισμένους διαδραστικούς τρόπους, να παίζουν ρόλο στην ανάπτυξη του καρκίνου της γλώσσας. Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι τα βακτήρια μπορούν να προκαλέσουν γαστρικό καρκίνο και καρκίνο του παχέος εντέρου και ότι η αλληλεπίδραση βακτηρίων-μυκήτων μπορεί να προκαλέσει ή να επιδεινώσει τη νόσο του Crohn.
Ο καρκίνος στη γλώσσα είναι πλέον ο δεύτερος συνηθέστερος καρκίνος της στοματικής κοιλότητας. Παρόλο που ο ιός των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV) προκαλεί σχεδόν το 90% των όγκων στη βάση της γλώσσας, ο HPV σπάνια απαντάται στις περιπτώσεις καρκίνου της ίδιας της γλώσσας (μόνο στο 2,3% των περιπτώσεων).
Οι αιτίες του καρκίνου της γλώσσας είναι ασαφείς, ωστόσο, οι γενετικές μεταλλάξεις παίζουν πιθανώς κάποιο ρόλο, ενώ το κάπνισμα, η χρήση αλκοόλ και η κακή στοματική υγιεινή συνδέονται επίσης με την ανάπτυξη αυτού του τύπου καρκίνου.
Η μελέτη έχει τίτλο “Bacteriome and mycobiome associations in oral tongue cancer”. Δημοσιεύτηκε στις 19 Οκτωβρίου 2017 στο περιοδικό Oncotarget.

(Visited 26 times, 1 visits today)

Last modified: July 28, 2022

Close