Written by 10:22 am Επιστημονικά Νέα

Συχνή χρήση στοματικού διαλύματος αυξάνει τις πιθανότητες διαβήτη;

Συχνή χρήση στοματικού διαλύματος αυξάνει τις πιθανότητες διαβήτη;

Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι οι άνθρωποι που χρησιμοποιούν στοματικό διάλυμα τουλάχιστον δύο φορές μέσα σε μια μέρα έχουν κατά 55% αυξημένες πιθανότητες να παρουσιάσουν διαβήτη. Αυτό συμβαίνει διότι τα περισσότερα στοματικά διαλύματα περιέχουν αντιβακτηριακά συστατικά τα οποία όμως στρέφονται και κατά των ωφέλιμων στοματικών βακτηρίων.

Συχνή χρήση στοματικού διαλύματος αυξάνει τις πιθανότητες διαβήτη;

Σύμφωνα με την έρευνα, η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nitric Oxide, τα στοματικά διαλύματα καταστρέφουν τα ωφέλιμα στοματικά βακτήρια, τα οποία βοηθούν τον οργανισμό να παράγει νιτρικό οξείδιο που συμβάλλει στη ρύθμιση του μεταβολισμού, του ενεργειακού ισοζυγίου και των επιπέδων ινσουλίνης στο σώμα.
Το γεγονός αυτό, με τη σειρά του, μπορεί να οδηγήσει σε μεταβολικές διαταραχές, να προκαλέσει μεγάλες μεταβολές στα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης και να οδηγήσει ταυτόχρονα σε αυξημένο κίνδυνο διαβήτη.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, ωστόσο, η χρήση στοματικού διαλύματος για λιγότερες από δύο φορές τη μέρα δεν εμφανίζει συσχέτιση με διαταραχές στον μεταβολισμό και διαβήτη.
Η αλόγιστη καθημερινή χρήση αντιβακτηριακών στοματικών διαλυμάτων μπορεί να προκαλέσει μεγαλύτερο κακό απ’ ότι καλό υπό το πρίσμα πρόσφατων μελετών, γεγονός που υποστηρίζεται περαιτέρω από τα ευρήματα αυτής της μελέτης“, ανέφερε η Kaumudi Joshipura, Επικουρη Καθηγήτρια Επιδημιολογίας στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ.
Πηγή: health.economictimes.indiatimes.com

(Visited 27 times, 1 visits today)

Last modified: July 28, 2022

Close