Written by 11:26 am Διάφορα

Αφιέρωμα Δεκεμβρίου: Η Σκυτάλη στους Αριστούχους της Οδοντιατρικής Σχολής Αθηνών! (Μέρος Πρώτο)

Αφιέρωμα Δεκεμβρίου: Η Σκυτάλη στους Αριστούχους της Οδοντιατρικής Σχολής Αθηνών! (Μέρος Πρώτο)

Στην Ελλάδα της κρίσης, όπου η οικονομική σταθερότητα και ασφάλεια έχει αναχθεί σε απώτερο κίνητρο και σε καθημερινό μέλημα, αξίες όπως η αγάπη, η ανθρωπιά η αφοσίωση, η προσφορά και η αριστεία τείνουν να λαμβάνουν δευτερεύουσα θέση ή ακόμη και να ξεχνιούνται. Τέτοιες στιγμές, λοιπόν, είναι σημαντικό να ακούγονται οι αισιόδοξες φωνές του μέλλοντος, οι αριστούχοι της Ελλάδας, οι οποίοι πέρα από την φρέσκια και εξελικτική προοπτική που προσφέρουν, επαναφέρουν την εστίαση στα πράγματα που αληθινά αξίζουν και, παρά τις όποιες δυσκολίες, έχουν επικρατήσει στο πέρασμα του χρόνου και έχουν φέρει την επανάσταση σε τομείς που κατά τ’άλλα θα έφθαναν σε αδιέξοδο.

Αφιέρωμα Δεκεμβρίου: Η Σκυτάλη στους Αριστούχους της Οδοντιατρικής Σχολής Αθηνών! (Μέρος Πρώτο)

Από το Σεπτέμβριο, η συντακτική ομάδα του DentalAlert, με αφορμή την ολοκλήρωση μίας ακόμα δημιουργικής χρονιάς, εργάστηκε με ζήλο και κατάφερε να βρει και να επικοινωνήσει με τέσσερις από τους πρώτους εισακτέους στην Οδοντιατρική Σχολή της Αθήνας για το 2017 – τους φετινούς μας αριστούχους. Με το υλικό που προέκυψε η ομάδα μας ετοίμασε ένα αφιέρωμα γι’αυτά τα παιδιά που επένδυσαν τον προσωπικό τους κόπο και χρόνο και που θα αποτελέσουν τους Οδοντιάτρους του Μέλλοντος στη χώρα μας.

Η Σκυτάλη στους Αριστούχους της Οδοντιατρικής!

1. Η Έμπνευση

Αφιέρωμα Δεκεμβρίου: Η Σκυτάλη στους Αριστούχους της Οδοντιατρικής Σχολής Αθηνών! (Μέρος Πρώτο)

Τα βασικά κριτήρια με τα οποία κανείς επιλέγει το μελλοντικό του επάγγελμα είναι καταρχήν η προσωπική επιθυμία, η κλίση και οι δεξιότητές που διαθέτει. Ωστόσο, σπουδαίο ρόλο παίζουν επίσης και τα προσωπικά κίνητρα και βιώματα, τα οποία πολλές φορές κατευθύνουν τις επιλογές μας. Δεδομένου ότι η Οδοντιατρική Σχολή της Αθήνας είναι μία από τις πλέον υψηλόβαθμες σχολές και απαιτεί μεγάλη προσπάθεια και αφοσίωση τόσο κατά τη διάρκεια των σχολικών και φοιτητικών χρόνων όσο και μετά, καθώς η Οδοντιατρική ως επάγγελμα είναι απαιτητική και δεσμεύει τον άνθρωπο σε μια διαδικασία δια βίου εκπαίδευσης και εξέλιξης, η πρώτη ερώτηση που κάναμε στους φοιτητές αφορούσε στα κίνητρα και τους λόγους για τους οποίους επέλεξαν τη συγκεκριμένη επιστήμη.

Οι απαντήσεις επικεντρώθηκαν σε σημεία όπως η προσφορά στον ασθενή, το κύρος αλλά και οι προκλήσεις του οδοντιατρικού επαγγέλματος.

Η απόφαση μου συνδυάζει συναισθηματικά και καθαρά λογικά κίνητρα. Από τη μία πλευρά, η προσφορά στον ασθενή και η βελτίωση της υγείας και της αισθητικής του – γεγονός που τον γεμίζει αυτοπεποίθηση – αποτέλεσαν πρόκληση για εμένα. Από την άλλη, η επαγγελματική αποκατάσταση και οι οικονομικές απολαβές, σε συνδυασμό με το κύρος που προσδίδει το επάγγελμα συντέλεσαν στην διαμόρφωση της τελικής μου απόφασης,” μας εξήγησε ο Ρωμανός Ζερβός.

Η επαφή και η επικοινωνία με τον συνάνθρωπο αλλά και το αίσθημα της προσφοράς σε αυτόν είναι, κατά την άποψη μου, ένα ακόμη πλεονέκτημα του επαγγέλματος,” συμπληρώνει η Κωνσταντίνα Πετρολέκα.

Από τα κίνητρα στα οποία αναφέρθηκαν οι φοιτητές δεν έλειψε βέβαια και η αγάπη για την οδοντιατρική επιστήμη και την ιατρική στόματος.

Αρχικά, οι οδοντίατροι καλούνται να αναγνωρίσουν και να εντοπίσουν ασθένειες που αφορούν στη στοματική κοιλότητα, οι οποίες στην πραγματικότητα είναι πολύ περισσότερες από όσες πιστεύουμε, “ είπε η Κωνσταντίνα Πετρολέκα στην ομάδα του DentalAlert.

“Γενεσιουργός αιτία της επιλογής μου αυτής ήταν η αγάπη μου για την επιστήμη και η πρόκληση του να συνδυάζεις ταυτόχρονα την ιατρική και την αισθητική στο παραγόμενο αποτέλεσμα,” δήλωσε ο Ζαχαρίας Τάτας.

Η Μαρίνα Σούλιου μας εξήγησε επιπλέον ότι “η Οδοντιατρική Σχολή συνδυάζει την τέχνη και την επιστήμη της ιατρικής, δηλαδή τα δύο στοιχεία που πάντα με ενθουσίαζαν. Τα μαθήματα εκτός από θεωρητικό υπόβαθρο βρίσκουν εφαρμογή στην πράξη και οι σπουδές δίνουν τη δυνατότητα παροχής βοήθειας σε όσους τη χρειάζονται.”

Τέλος, οι φοιτητές αναφέρθηκαν στα οικονομικά οφέλη και τις συνθήκες εργασίας του οδοντιατρικού επαγγέλματος, καθώς επίσης και στις επιρροές του οικογενειακού περιβάλλοντος.

Ο πατέρας μου, ο οποίος είναι απόφοιτος της ίδιας σχολής, με επηρέασε καταλυτικά στην απόφασή μου αυτή,” μας λέει ο Ζαχαρίας.

2. Τι χρειάζεται να έχει ένας οδοντίατρος

Αφιέρωμα Δεκεμβρίου Η Σκυτάλη στους Αριστούχους της Οδοντιατρικής

Σε μια επόμενη ερώτηση, η ομάδα του DentalAlert επικεντρώθηκε στις δεξιότητες και τα χαρακτηριστικά τα οποία χρειάζεται να διαθέτει ένας οδοντίατρος ώστε να επιτύχει στο επαγγελματικό του έργο.

Ένα στοιχείο που ήταν κοινό σε όλες τις απαντήσεις των φοιτητών ήταν το αίσθημα της ανθρωπιάς, το οποίο σύμφωνα με τη γνώμη τους πρέπει να υπερισχύει των άλλων χαρακτηριστικών.

Το έργο ενός οδοντιάτρου πρέπει πρωτίστως να έχει ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα αλλά και να συνδυάζεται με βαθιά επιστημονική γνώση. Ο ίδιος οφείλει να είναι προσηνής, φιλικός και να τον χαρακτηρίζει επιδεξιότητα στην άσκηση του επαγγέλματος,” εξηγεί ο Ζαχαρίας.

Η Μαρίνα, στην δική της απάντηση, τονίζει ότι “ένας οδοντίατρος είναι σημαντικό να διακατέχεται από το αίσθημα της ανθρωπιάς καθώς και να έχει καλή επικοινωνία με τους ασθενείς.”

Η Κωνσταντίνα συμπληρώνει το πορτρέτο του ιδανικού οδοντιάτρου λέγοντας ότι “μέσα από την ιπποκρατική σκέψη καταλαβαίνουμε τον στοχασμό των επιστημών: Υγείας ο βίος βραχύς, η δε τέχνη μακρά, η ευκαιρία φευγαλέα, η πείρα απατηλή υποκείμενη σε σφάλματα, η δε ορθή κρίση των πραγμάτων δύσκολη. Η οδοντιατρική είναι ένα ευεργετικό λειτούργημα. Να είσαι ωφέλιμος στον άρρωστο ή τουλάχιστον να μη του προκαλείς κακό. Ο οδοντίατρος, οφείλει να δείχνει το ίδιο ενδιαφέρον, στοργή, φιλευσπλαχνία και αγάπη σε οποιοδήποτε άτομο του ζητήσει βοήθεια, ακόμη κι αν δεν το συμπαθεί και πάντα ανεξάρτητα από την οικονομική του επιφάνεια.

Εκτός από την ανθρωπιά, ένας οδοντίατρος χρειάζεται να διαθέτει επιδέξια χέρια, αυτοπεποίθηση αλλά και να δείχνει κατανόηση και σεβασμό στους ασθενείς του.

Το λειτούργημα του οδοντιάτρου απαιτεί ορισμένες δεξιότητες όπως ορθή κριτική σκέψη, ψυχραιμία, επιδεξιότητα και σταθερότητα στις κινήσεις,” λέει η Μαρίνα.

Πολλοί είναι εκείνοι που φοβούνται τον οδοντίατρο, γι’αυτό χρειάζεται κανείς να εμπνέει σιγουριά και εμπιστοσύνη,” συμπληρώνει ο Ρωμανός.

Ο οδοντίατρος όπως άλλωστε και ο γιατρός έχουν μια τεράστια ευθύνη απέναντι στον ασθενή. Γι’αυτό το λόγο, ένας οδοντίατρος οφείλει να δείχνει σεβασμό, ευαισθησία και κατανόηση στα προβλήματα του ασθενούς. Η αποτελεσματική άσκηση της Επιστήμης παρέχει υψίστη ψυχική ικανοποίηση στον οδοντίατρο. Έτσι, οφείλουμε να επιδιώκουμε πρώτα την ψυχική μας ικανοποίηση από την άσκηση του επαγγέλματός μας και όχι κατ’ανάγκην τις οικονομικές απολαβές,” καταλήγει η Κωνσταντίνα.

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ …

Μην χάσετε τη συνέχεια του αφιερώματος μας την Πέμπτη 14/12!

 

(Visited 134 times, 1 visits today)

Last modified: July 28, 2022

Close