Written by 10:40 am Επιστημονικά Νέα

Το φαγητό στο σχολείο επηρεάζει την τερηδόνα στα παιδιά!

Το φαγητό στο σχολείο επηρεάζει την τερηδόνα στα παιδιά!

Η τερηδόνα μπορεί εν μέρει να εξαρτηθεί από περιβαλλοντικούς παράγοντες, ωστόσο λίγοι ερευνητές έχουν ασχοληθεί με το συγκεκριμένο θέμα. Πρόσφατα, μια μελέτη στον Καναδά έχει εντοπίσει τους τύπους σχολικών περιβαλλόντων που προωθούν την στοματική υγεία και έχει βρει ότι σχετίζονται με χαμηλότερη συχνότητα εμφάνισης τερηδόνας μεταξύ των παιδιών που φοιτούν σε αυτά τα σχολεία.

Το φαγητό στο σχολείο επηρεάζει την τερηδόνα στα παιδιά!

Οι επιλογές τροφίμων μέσα και γύρω από τα σχολεία ποικίλλουν σημαντικά και επηρεάζουν τη γενική υγεία των παιδιών. Το σχολικό περιβάλλον είναι ένα περιβάλλον που ερευνάται συχνά ώστε να κατανοηθεί η σχέση του με την παχυσαρκία, αλλά πολύ σπάνια ώστε να κατανοηθεί η σχέση του με την τερηδόνα.
Για την παρούσα μελέτη, μια ομάδα ερευνητών στο Μόντρεαλ, μέλος της οποίας ήταν και η Dr. Tracie Barnett από το Εθνικό Ινστιτούτο Επιστημονικής Έρευνας (INRS), διεξήγαγε έρευνα στα σχολεία της ευρύτερης περιοχής του Μόντρεαλ για να διαπιστώσει πώς και κατά πόσο προωθείται η στοματική υγεία καθώς και την επίδραση αυτής της προώθησης στα ποσοστά τερηδόνας μεταξύ των παιδιών.
Κατά τη διάρκεια της μελέτης, η οποία διεξήχθη σε περίοδο δύο ετών (2008-2011) έγιναν μετρήσεις που περιελάμβαναν τα χαρακτηριστικά του σχολείου και της γειτονιάς, καθώς και τις επιμέρους βαθμολογίες των ελλειπόντων, τερηδονισμένων ή σφραγισμένων δοντιών.
Η ερευνητική ομάδα του INRS ανέλυσε διάφορους παράγοντες που επηρεάζουν 330 μαθητές σε 200 σχολεία, συμπεριλαμβανομένων των κοινωνικοοικονομικών παραγόντων, των σχολικών τροφίμων και των προγραμμάτων πρόληψης τερηδόνας.

Τα αποτελέσματα της έρευνας

Οι συγγραφείς της μελέτης εντόπισαν τρεις ξεχωριστούς τύπους σχολικού περιβάλλοντος. Τα σχολεία τύπου 1 και 2 είχαν ισχυρά προγράμματα υγιεινής διατροφής, ενώ ο τύπος 3 είχε αδύναμα προγράμματα. Τα σχολεία τύπου 1 είχαν ευνοϊκά γειτονικά περιβάλλοντα όσον αφορά στη διατροφή, ενώ οι Τύποι 2 και 3 είχαν δυσμενή.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα παιδιά που φοιτούσαν στα σχολεία τύπου 1 και 2 είχαν κατά 21% και 6% αντίστοιχα χαμηλότερη συχνότητα εμφάνισης τερηδόνας, σε σύγκριση με τα παιδιά που φοιτούσαν στα σχολεία τύπου 3.
Για το λόγο ότι, η τερηδόνα εξακολουθεί να αποτελεί πρόβλημα στη δημόσια υγεία, οι ερευνητές πρότειναν να ενσωματωθούν επίσημα τα προγράμματα πρόληψης τερηδόνας στα σχολεία.
Η έρευνα έχει τίτλο “Oral health–promoting school environments and dental caries in Québec children.” Δημοσιεύτηκε στο τεύχος Νοεμβρίου του περιοδικού American Journal of Preventive Medicine.

(Visited 40 times, 1 visits today)

Last modified: July 28, 2022

Close