Written by 12:00 pm Επιστημονικά Νέα

Οδοντική Υγεία: “Συγκλονιστικό” το χάσμα μεταξύ πλούσιων και φτωχών, δείχνει έρευνα στην Αγγλία

Οδοντική Υγεία: "Συγκλονιστικό" το χάσμα μεταξύ πλούσιων και φτωχών, δείχνει έρευνα στην Αγγλία

Οι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες στην Αγγλία έχουν διπλάσια πιθανότητα να εισαχθούν στο νοσοκομείο με οδοντιατρικά προβλήματα απ’ότι έχουν όσοι δεν αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα, δείχνει έρευνα.

Οδοντικη Υγεια: “Συγκλονιστικο” το χασμα μεταξυ πλουσιων και φτωχων, δειχνει έρευνα στην Αγγλια

Υπάρχει ένα “συγκλονιστικό” χάσμα στα πρότυπα οδοντιατρικής περίθαλψης μεταξύ πλούσιων και φτωχών, όπως πιστοποιεί νέα έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην Βόρεια και Νότια Αγγλία.
Η μελέτη του Nuffield Trust και του Ιδρύματος Υγείας διαπίστωσε ένα «συνεκτικό χάσμα» μεταξύ της οδοντικής υγείας των πλουσίων και των φτωχών, ενώ οι άνθρωποι από τα πιο υποβαθμισμένα οικονομικά περιβάλλοντα έχουν διπλάσιες πιθανότητες να εισαχθούν στο νοσοκομείο γιατί χρειάζονται οδοντιατρική φροντίδα.
Η έρευνα, η οποία αναλύει τα διαθέσιμα στο κοινό δεδομένα για τα αποτελέσματα της οδοντικής υγείας, ανέφερε ότι υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία ότι η οδοντική υγεία είναι καλύτερη στη Νότια και Ανατολική Αγγλία από ό, τι στη Βόρεια.
Ενώ οι συγγραφείς της μελέτης σημείωσαν ότι η οδοντική υγεία γενικά βελτιώνεται, πρόσθεσαν ότι χωρίς δράση για τη μείωση των οικονιμικών ανισοτήτων, η πρόοδος αυτή  θα σταματήσει.
Σε εθνικό επίπεδο, η υγεία των δοντιών σημειώνει βελτίωση“, δήλωσε ο καθηγητής John Appleby, διευθυντής έρευνας του Nuffield Trust. “Αλλά είναι συγκλονιστικό το γεγονός ότι το εισόδημά ή το πού ζει κανείς μπορεί ακόμα να καθορίσει την οδοντική του υγεία“.

Τα ευρηματα της ερευνας

Τα ευρήματα έδειξαν ότι από τους ανθρώπους που νοσηλεύονται με οδοντιατρικά προβλήματα, το 14% αποτελούν άνθρωποι που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες έναντι του 7% που αποτελούν άνθρωποι που βρίσκονται σε καλύτερη οικονομική κατάσταση.
Η οδοντική τερηδόνα παραμένει η πρώτη αιτία των εισαγωγών παιδιών στο νοσοκομείο. Κατά τη διάρκεια του 2014-2015, το 82% των παιδιών ηλικίας πέντε ετών στις πλουσιότερες περιοχές της χώρας διέθετε υγιή δόντια, έναντι του 70% στις φτωχότερες περιοχές.
Ένας εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας δήλωσε: “Η βελτίωση της στοματικής υγείας, ιδιαίτερα στα παιδιά, αποτελεί βασική προτεραιότητα για την κυβέρνηση αυτή και θέλουμε όλοι να έχουν πρόσβαση σε έναν οδοντίατρο του NHS όπου κι αν βρίσκονται.
Πηγή: https://www.theguardian.com/

(Visited 15 times, 1 visits today)

Last modified: July 28, 2022

Close