Written by 10:22 am Επιστημονικά Νέα

Νανοδιαμάντια σταματούν τη μόλυνση βοηθώντας στην αποκατάσταση του δοντιού!

Νανοδιαμάντια σταματούν τη μόλυνση βοηθώντας στην αποκατάσταση του δοντιού!

Τα νανοδιαμάντια μπορούν να χρησιμοποιηθούν μετά την ενδοδοντική θεραπεία (συγκεκριμένα μετά την αφαίρεση των νεύρων και του πολφού), βελτιώνοντας έτσι τις πιθανότητες πλήρους αποκατάστασης, σύμφωνα με έρευνα της Οδοντιατρικής Σχολής και της Σχολής Μηχανικής και Εφαρμοσμένης Επιστήμης Henry Samueli του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Λος Άντζελες (UCLA).

Νανοδιαμάντια σταματουν τη μολυνση βοηθωντας στην αποκατασταση του δοντιου!

Αυτά τα μικροσκοπικά σωματίδια άνθρακα είναι τόσο μικρά που εκατομμύρια από αυτά μπορούν να χωρέσουν στο κεφάλι μιας καρφίτσας. Μοιάζουν με μπάλες ποδοσφαίρου αλλά έχουν πλευρές όπως τα μεγαλύτερα διαμάντια, που τους επιτρέπουν να μεταφέρουν ένα ευρύ φάσμα φαρμάκων και απεικονιστικών παραγόντων, σύμφωνα με τους ερευνητές. Ο συνδυασμός των νανοδιαμαντών με τη γουταπέρκα μπορεί να ενισχύσει τις προστατευτικές ιδιότητες της τελευταίας.
Η αξιοποίηση των μοναδικών ιδιοτήτων των νανοδιαμαντών στην κλινική μπορεί να βοηθήσει τους επιστήμονες, τους γιατρούς και τους οδοντιάτρους να ξεπεράσουν τις βασικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν σε πολλούς τομείς της υγειονομικής περίθαλψης, συμπεριλαμβανομένης της βελτίωσης της θεραπείας βλαβών στον τομέα της στοματικής υγείας,” δήλωσε ο Dean Ho, MS, PhD, Καθηγητής Στοματικής Βιολογίας και Ιατρικής στην Οδοντιατρική Σχολή και συγγραφέας της μελέτης.
Η προστασία των οδοντικών ριζών είναι μια πολύ λεπτή διαδικασία, σημειώνουν οι ερευνητές. Οι οδοντίατροι χρησιμοποιούν τη γλουταπέρκα για να εμποδίσουν τα βακτήρια να διεισδύσουν στο δόντι, αλλά μπορεί να σπάσει κατά τη διάρκεια της διαδικασίας ή να δημιουργήσει χώρους από όπου μπορούν να διεισδύσουν τα βακτήρια, γεγονός που οδηγεί σε μόλυνση.
Οι ερευνητές εξέτασαν γλουταπέρκα με ενσωματωμένα νανοδιαμάντια (NDGP) σε τρία άτομα που υποβλήθηκαν σε ενδοδοντικές διαδικασίες. Δοκιμές του εμφυτευμένου υλικού επιβεβαίωσαν ότι το NGDP ήταν πιο ανθεκτικό στο σπάσιμο από τη συμβατική γουταπέρκα. Και οι τρεις ασθενείς θεραπεύτηκαν σωστά, χωρίς ασυνήθιστο πόνο και χωρίς μόλυνση. Η χρήση του NDGP δεν απαιτούσε αλλαγές σε καμία από τις τυπικές ενδοδοντικές διαδικασίες.
Αυτή η δοκιμή επιβεβαιώνει το τεράστιο δυναμικό της χρήσης νανοδιαμαντών για να ξεπεραστούν τα εμπόδια σε μια σειρά από διαδικασίες, από ιδιαίτερα δύσκολες περιπτώσεις ενδοδοντικής μέχρι και ορθοπαιδικής, μηχανικής ιστών και άλλες“, δήλωσε ο συγγραφέας Mo Kang, MS, PhD, DDS, Καθηγητής της Ενδοδοντίας.
Ο Ho έχει επίσης συνεργαστεί με ογκολόγους, βιολόγους καρκίνου, μηχανικούς, επιστήμονες υλικών, χημικούς και άλλους κατά τη διάρκεια των τελευταίων 10 χρόνων για να διερευνήσει τον τρόπο με τον οποίο θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν τα νανοδιαμάντια στη στοματική υγεία, τη θεραπεία του καρκίνου, την αναγεννητική ιατρική και τις αντιμικροβιακές εφαρμογές.
“Πιστεύουμε ότι τα νανοδιαμαντάρια θα μπορούσαν τελικά να μας βοηθήσουν να παρακάμψουμε τις αδυναμίες των φαρμάκων στις περιπτώσεις καρκίνου και να αντιμετωπίσουμε κι άλλες κλινικές προκλήσεις”, δήλωσε ο Ho.
Πηγή: http://www.dentistrytoday.com/news/industrynews/item/2536-nanodiamonds-stop-infection-to-aid-root-canal-recovery

(Visited 20 times, 1 visits today)

Last modified: July 28, 2022

Close