Written by 10:21 μμ Ιστορική Αναδρομή

Αφιέρωμα Οκτωβρίου: Η ιστορία της Οδοντιατρικής μέσα από εικόνες! (Μέρος Δεύτερο)

Αφιέρωμα Οκτωβρίου: Η ιστορία της Οδοντιατρικής μέσα από εικόνες! (Μέρος Δεύτερο)

Σήμερα θα συνεχίσουμε το ταξίδι μας στο χρόνο για να δούμε την πορεία του οδοντιατρικού επαγγέλματος μέσα από εικόνες και χρονολογίες-σταθμούς…
Έτοιμοι;

Η ιστορια της οδοντιατρικης μεσα απο εικόνες! (Μερος Δευτερο)

Πρόοδοι​ ​στην​ ​Επιστήμη​ ​και​ ​την​ ​Εκπαίδευση​ ​-​ ​19ος​ ​Αιώνας
Αφιέρωμα Οκτωβρίου: Η ιστορία της Οδοντιατρικής μέσα από εικόνες! (Μέρος Δεύτερο)

Μια​ ​χιουμοριστική​ ​βικτοριανή​ ​εμπορική​ ​κάρτα​ ​(η​ ​οποία​ ​δεν​ ​χρησιμοποιήθηκε​ ​για​ ​την προώθηση​ ​οδοντιατρείου,​ ​αλλά​ ​για​εργαλεία​ ​λιπασμάτων!).​ ​Φωτογραφία: Buyenlarge/Getty​ ​Images

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
1801:​ ​Ο Richard C. Skinner γράφει τη Διατριβή πάνω στα Ανθρώπινα Δόντια, το πρώτο Οδοντιατρικό βιβλίο που εκδόθηκε στην Αμερική. 1825​ ​:​ Ο Samuel Stockton ξεκινά την εμπορική παραγωγή πορσελάνινων δοντιών. Η εταιρεία του S.S. White Dental Manufacturing Company δεσπόζει στην οδοντιατρική αγορά καθ’όλην την διάρκεια του 19ου αιώνα.
1832:​ ​Ο James Snell εφευρίσκει την πρώτη ανακλινόμενη οδοντιατρική καρέκλα.

Αφιέρωμα Οκτωβρίου: Η ιστορία της Οδοντιατρικής μέσα από εικόνες! (Μέρος Δεύτερο)

Μια​ ​άλλη​ ​βικτοριανή​ ​εμπορική​ ​κάρτα​ ​για​ ​μια​ ​πρώιμη​ ​μορφή​οδοντόκρεμας.​ ​Φωτογραφία: Buyenlarge​ ​/​ ​Getty​ ​Images

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
1833-1850:​ Οι Crawcours (δύο αδέλφια από τη Γαλλία) εισάγουν το αμάλγαμα ως υλικό σφραγισμάτων με την επωνυμία Royal Mineral Succedaneum. Οι αδελφοί είναι απατεώνες και οι μέθοδοί τους προκαλούν τον πόλεμο για το αμάλγαμα, μια πικρή διαμάχη ανάμεσα στους οδοντιάτρους για τη χρήση αμαλγάματος στα σφραγίσματα.
1839:​ Το Αμερικάνικο Περιοδικό της Οδοντιατρικής Επιστήμης, το πρώτο οδοντιατρικό περιοδικό στον κόσμο, ξεκινά να δημοσιεύεται. Ο Charles Goodyear εφευρίσκει την διαδικασία εκθείωσης καουτσούκ. Ο προκύπτων βουλκανίτης, ένα φθηνό υλικό που εύκολα προσαρμόζεται στο στόμα, αποτελεί μια εξαιρετική βάση για την τοποθέτηση ψεύτικων δοντιών, και σύντομα η χρήση του εγκρίνεται από τους οδοντιάτρους.
1840​: O Horace Hayden και ο Chapin Harris ίδρυσαν την πρώτη Οδοντιατρική Σχολή του κόσμου, το Κολλέγιο Οδοντιατρικής Χειρουργικής στη Βαλτιμόρη, και δημιούργησαν το πτυχίο του Ιατρού Οδοντιατρικής Χειρουργικής (DDS). Η Σχολή αυτή συγχωνεύεται το 1923 με το Πανεπιστήμιο του Μέριλαντ. Ιδρύεται ο πρώτος εθνικός οδοντιατρικός σύλλογος, η Αμερικάνικη Κοινωνία των Οδοντιάτρων, η οποία διαλύθηκε το 1856.
1846​: Ο οδοντίατρος William Morton πραγματοποιεί την πρώτη επιτυχή δημόσια επίδειξη της χρήσης του αιθέρα ως αναισθητικό.

Αφιέρωμα Οκτωβρίου: Η ιστορία της Οδοντιατρικής μέσα από εικόνες! (Μέρος Δεύτερο)

Χωρίς​ ​πόνο:​ ​Ο​ ​William​ ​TG​ ​Morton​ ​κάνει​ ​την​ ​πρώτη​ ​δημόσια​ ​επίδειξη​ ​αναισθησίας​ ​στη Βοστώνη​ ​το​1846.​ ​Φωτογραφία:​ ​Apic/Getty​ ​Images

1859​: 26 οδοντίατροι συναντιούνται στους Καταρράκτες του Νιαγάρα, στη Νέα Υόρκη, και διαμορφώνουν την Αμερικανική Οδοντιατρική Εταιρεία (American Dental Associatiοn).
1864:​ ​Ο Sanford C. Barnum αναπτύσσει το φράγμα από λάστιχο, ένα κομμάτι από ελαστικό λάστιχο που τοποθετείται πάνω στο δόντι με την βοήθεια βαρών. Αυτή η απλή συσκευή απομονώνει το δόντι από τη στοματική κοιλότητα.
1866:​ ​H Lucy Beaman Hobbs αποφοιτεί από το Κολλέγιο Οδοντιατρικής Χειρουργικής του Οχάιο, και είναι η πρώτη γυναίκα που παίρνει πτυχίο Οδοντιατρικής.
1867:​ Ιδρύεται η Οδοντιατρική Σχολή στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ. Η Σχολή αποκαλεί το πτυχίο Dentariae Medicinae Doctorae (DMD), δημιουργώντας μια συνεχή εννοιολογική διαμάχη (DDS εναντίον DMD).
1869:​ ​Ο Δρ. Robert Tanner Freeman, αποφοιτώντας από την Οδοντιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, γίνεται ο πρώτος Αφρο-Αμερικάνος που παίρνει πτυχίο Οδοντιατρικής.
1871:​ ​Ο James B. Morrison λαμβάνει δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για την πρώτη εμπορικά κατασκευασμένη οδοντιατρική μηχανή με πετάλια. Αυτό το φθηνό μηχανοποιημένο οδοντιατρικό εργαλείο παρέχει οδοντιατρικές φρέζες με αρκετή ταχύτητα ώστε να κόψουν την αδαμαντίνη και την οδοντίνη ομαλά και γρήγορα, μια επανάσταση στην πρακτική της Οδοντιατρικής. Ο Αμερικανός George F. Green λαμβάνει δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για την πρώτη ηλεκτρική οδοντιατρική μηχανή, έναν αυτοδύναμο κινητήρα και χειρολαβή.
1877:​ ​Εμφανίζεται η καρέκλα Wilkerson, η πρώτη υδραυλική οδοντιατρική καρέκλα. 1880s:​ ​Ο πτυσσόμενος μεταλλικός σωλήνας φέρνει την επανάσταση στην παρασκευή και το μάρκετινγκ της οδοντόκρεμας. Η οδοντόκρεμα ήταν διαθέσιμη μόνο σε υγρή μορφή ή σε μορφή σκόνης, που συνήθως έφτιαχναν οι οδοντίατροι, και πωλούνταν σε φιάλες, δοχεία από πορσελάνη ή χάρτινα κουτιά. Αντίθετα, η οδοντόκρεμα σε σωληνάριο παράγεται μαζικά σε εργοστάσια. Σε είκοσι χρόνια, γίνεται κανόνας.
1883:​ ​Η Εθνική Εταιρεία Οδοντιατρικών Εξεταστών ιδρύθηκε από τα μέλη των διοικητικών συμβουλείων πολλών Ποιλτειών προκειμένου να θεσπίσει ομοιόμορφους κανόνες για τα προσόντα των οδοντιάτρων.
1885:​ ​Η πρώτη γυναίκα βοηθός οδοντιάτρου απασχολείται από τον C. Edmond Kells, κορυφαίο οδοντίατρο της Νέας Ορλεάνης. Τα καθήκοντά της περιλαμβάνουν τον καθαρισμό εργαλείων, την απογραφή, τα ραντεβού, την τήρηση λογιστικών βιβλίων, και την υποδοχή. Ο Σύλλογος Αμερικανίδων Βοηθών Οδοντιάτρου ιδρύθηκε το 1924 από την Juliette Southard και της γυναίκες συναδέλφους της.
1887:​ ​Το Οδοντιατρικό Εργαστήριο των Stowe & Eddy, το πρώτο επιτυχημένο βιομηχανικού τύπου εργαστήριο στις Η.Π.Α. Ανοίγει στη Βοστώνη. Το παλαιότερο γνωστό οδοντοτεχνικό εργαστήριο στις Η.Π.Α. ήταν των Sutton & Raynor και άνοιξε στην Νέα Υόρκη γύρω στο 1854.
1890:​ ​Η Ida Gray, η πρώτη Αφρο-Αμερικανίδα γυναίκα που πήρε πτυχίο Οδοντιατρικής, αποφοιτεί απο την Οδοντιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν. Ο Willoughby Miller, ένας Αμερικάνος Οδοντίατρος στη Γερμανία, σημειώνει την μικροβιακή βάση της οδοντικής τερηδόνας στο βιβλίο του Μικρο-οργανισμοί στο Ανθρώπινο Στόμα. Αυτό δημιουργεί ένα άνευ προηγουμένου ενδιαφέρον για την υγιεινή του στόματος και ξεκινά ένα Παγκόσμιο Κίνημα για την προώθηση του τακτικού βουρτσίσματος των δοντιών και της χρήσης οδοντικού νήματος.
1895:​ ​Ο Wilhelm Roentgen, Γερμανός φυσικός, ανακάλυψε την ακτίνα Χ. Το 1896 ο εξέχων οδοντίατρος της Νέας Ορλεάνης C. Edmond Kells πραγματοποιεί την πρώτη οδοντιατρική ακτινογραφία στις Η.Π.Α..

Αφιέρωμα Οκτωβρίου: Η ιστορία της Οδοντιατρικής μέσα από εικόνες! (Μέρος Δεύτερο)

Η​ ​πρώτη​ ακτινογραφία​ ​λήφθηκε​ ​από​ ​τον​ ​C​ ​Edmond​ ​Kells​ ​το​ ​1896.​ ​Μέχρι​ ​τα​ ​μέσα​ ​του 20ου​ ​αιώνα,​ ​τα​ ​μηχανήματα​ ​ακτίνων​ ​Χ​ ​χρησιμοποιούνταν​ ​συχνά​ ​από​ ​τους​ ​οδοντιάτρους. Φωτογραφία:​ ​Jon​ ​Brenneis​ ​/​ ​Εικόνες​ ​Time​ ​&​ ​Life​ ​/​ ​Getty​ ​Image

1899:​ ​Ο Edward Hartley Angle κατατάσσει τις διάφορες μορφές κακής σύγκλεισης. Έχοντας αναγνωριστεί ως ο άνθρωπος που ανέδειξε την ορθοδοντική σε οδοντιατρική ειδικότητα, ο Angle ίδρυσε επίσης την πρώτη Σχολή Ορθοδοντικής το 1900 ((Angle School of Orthodontia in St. Louis), την πρώτη Ορθοδοντική Εταιρία το 1901 (American Society of Orthodontia), και το πρώτο περιοδικό οδοντιατρικής ειδικότητας το 1907 (American Orthodontist).

Καινοτομίες​ ​στις​ ​Τεχνικές​ ​και​ ​στην​ ​Τεχνολογία​ ​-​ ​20ος​ ​Αιώνας
Αφιέρωμα Οκτωβρίου: Η ιστορία της Οδοντιατρικής μέσα από εικόνες! (Μέρος Δεύτερο)Αφιέρωμα Οκτωβρίου: Η ιστορία της Οδοντιατρικής μέσα από εικόνες! (Μέρος Δεύτερο)

Ένας​ ​οδοντίατρος​ ​και​ ​η​ ​νοσοκόμα​ ​του​ ​φροντίζουν​ ​έναν​ ​μαθητή,​ ​γύρω​ ​στο​ ​1910. Φωτογραφία:​ ​Heritage​ ​Images​ ​/​ ​Getty​ ​Images

1903:​ ​Ο Charles Land επινοεί την πρώτη θήκη πορσελάνης.
1905:​ ​Ο Alfred Einhorn, ένας Γερμανός χημικός, δημιουργεί το τοπικό αναισθητικό με προκαίνη, το οποίο αργότερα εμφανίστηκε στην αγορά με την ονομασία Novocain.
1907:​ ​Ο William Taggart εφευρίσκει μια μηχανή χύτευσης, επιτρέποντας στους οδοντιάτρους να κάνουν ακριβή εκμαγεία σφραγισμάτων.
1908:​ ​Ο Greene Vardiman Black, ο απουδαιότερος μεταρρυθμιστής και εκπαιδευτικός της Αμερικάνικης Οδοντιατρικής, δημοσιεύει τη μνημειώδη του δίτομη διατριβή με τίτλο Χειρουργική Οδοντιατρική, η οποία παραμένει το απαραίτητο κείμενο Κλινικής Οδοντιατρικής για πενήντα χρόνια. Ο Black αναπτύσσει, αργότερα, τεχνικές σφραγισμάτων δοντιών, σταθεροποιεί χειρουργικές διαδικασίες, αναπτύσσει ένα βελτιωμένο αμάλγαμα και πρωτοπορεί στη χρήση οπτικών βοηθημάτων για τη διδασκαλία της οδοντιατρικής.
1910:​ ​Το πρώτο επίσημο πρόγραμμα κατάρτισης για νοσοκόμες οδοντιατρικής εισάγεται στο Κολλέγιο Οδοντιατρικής Χειρουργικής του Οχάιο από τον Cyrus M. Wright. Το πρόγραμμα διακόπτεται το 1914 κυρίως λόγω των αντιρρήσεων των οδοντιάτρων του Οχάιο.
1911:​ ​Το Οδοντιατρικό Σώμα του Αμερικανικού Στρατού ως το πρώτο οδοντιατρικό σώμα ενόπλων δυνάμεων στις Η.Π.Α. Το Πολεμικό Ναυτικό θεσπίζει το Οδοντιατρικό του Σώμα το 1912.
1913:​ ​Ο Alfred C. Fones ανοίγει την πρώτη στον κόσμο Κλινική για Οδοντιατρικούς Υγιεινολόγους στο Κονέκτικατ. Ο Δρ. Fones ήταν ο πρώτος που χρησιμοποίησε τον όρο “Οδοντιατρικός Υγιεινολόγος”.

Αφιέρωμα Οκτωβρίου: Η ιστορία της Οδοντιατρικής μέσα από εικόνες! (Μέρος Δεύτερο)

Πάντα​ ​μια​ ​καλή​ ​πηγή​ ​γέλιου:​ ​Σκηνή​ ​από​ ​ταινία​ ​ ​με​ ​πρωταγωνιστές​ ​το​ ​Τρίο​ ​Στούτζες, Larry,​ ​Moe​ ​και​ ​Curly​ ​ως​ ​οδοντιάτρους,​ ​από​ ​τη​ ​δεκαετία​ ​του​ ​1930.​ ​Φωτογραφία:​ ​Vintage Images​ ​/​ ​Getty​ ​Images

1917:​ ​Η Irene Newman λαμβάνει την πρώτη άδεια οδοντιατρικής υγιεινής του κόσμου στο Κονέκτικατ.
1930:​ ​Ιδρύεται η Αμερικάνικη Επιτροπή της Ορθοδοντικής που είναι η πρώτη επιτροπή οδοντιατρικής ειδικότητας.

Αφιέρωμα Οκτωβρίου: Η ιστορία της Οδοντιατρικής μέσα από εικόνες! (Μέρος Δεύτερο)

Ένας​ ​οδοντίατρος​ ​εξετάζει​ ​ασθενή​ ​στη​ ​Γερμανία,​ ​περίπου​ ​το​ ​1930.​ ​Φωτογραφία:​ ​Roger Viollet​ ​Collection​ ​/​ ​Roger​ ​Viollet​ ​/​ ​Getty​ ​Images

1937:​ ​Ο Alvin Strock εισάγει το πρώτο βιδωτό οδοντικό εμφύτευμα από βιτάλλιο.
1938:​ ​Η νάυλον οδοντόβουρτσα, η πρώτη οδοντόβουρτσα με συνθετικές τρίχες, εμφανίζεται στην αγορά.

Αφιέρωμα Οκτωβρίου: Η ιστορία της Οδοντιατρικής μέσα από εικόνες! (Μέρος Δεύτερο)

Η​ ​οδοντόβουρτσα​ ​γίνεται​ ​μεγάλη​ ​επιχείρηση:​ ​Ουγγαρία​ ​γύρω​ ​στο​ ​1900.​ ​Φωτογραφία: Keystone-France/Gamma-Keystone​ ​via​ ​Getty​ ​Images

1945:​ ​Η εποχή της φθορίωσης του νερού ξεκινά όταν οι πόλεις Νιούμπεργκ της Νέας Υόρκης και Γκράντ Ράπιντς του Μίσιγκαν προσθέτουν φθοριούχο νάτριο στα δημόσια συστήματα ύδρευσής τους.

Αφιέρωμα Οκτωβρίου: Η ιστορία της Οδοντιατρικής μέσα από εικόνες! (Μέρος Δεύτερο)

Κινητή​ ​Οδοντιατρική​ ​Μονάδα:​ ​ένας​ ​οδοντίατρος​ ​εξετάζει​ ​μια​ ​νεαρή​ ​κοπέλα​ ​στο Cambridgeshire,​1931.​ ​Φωτογραφία:​ ​Keystone​ ​/​ ​Getty​ ​Images

1948:​ ​Ο Πρόεδρος Harry S. Truman υπογράφει το νομοσχέδιο του Κογκρέσου για την επίσημη ίδρυση του Εθνικού Ινστιτούτου Οδοντιατρικής Έρευνας και ξεκινά την ομοσπονδιακή χρηματοδότηση για την οδοντιατρική έρευνα. Ο Δρ. H. Trendley Dean διορίζεται πρώτος διευθυντής. Το Ινστιτούτο μετονομάστηκε σε Εθνικό Ινστιτούτο Οδοντιατρικής και Κρανιοπροσωπικής Έρευνας το 1998.
1949:​ ​Ο Oskar Hagger, ένας Ελβετός χημικός, αναπτύσσει το πρώτο σύστημα συγκόλλησης της ακρυλικής ρητίνης με την οδοντίνη.
1950:​ ​Οι πρώτες οδοντόκρεμες φθορίου εμφανίζονται στην αγορά.

Αφιέρωμα Οκτωβρίου: Η ιστορία της Οδοντιατρικής μέσα από εικόνες! (Μέρος Δεύτερο)

Ένας​ ​μικρός​ ​στόλος​ ​από​ ​αυτοκίνητα​ ​Messerschmitt​ ​που​ ​χρησιμοποιούνται​ ​για​ ​τη διαφήμιση​ ​της​ ​οδοντόκρεμας​ ​Gleem.​ ​Φωτογραφία:​ ​Thurston​ ​Hopkins​ ​/​ ​Getty​ ​Images

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
1955:​ ​Ο Michael Buonocore περιγράφει την τεχνική χάραξης με οξύ, μια απλή μέθοδο για την καλύτερη προσκόλληση των ακρυλικών σφραγισμάτων στην αδαμαντίνη.

Αφιέρωμα Οκτωβρίου: Η ιστορία της Οδοντιατρικής μέσα από εικόνες! (Μέρος Δεύτερο)

Ένας​ ​Κινέζος​ ​οδοντίατρος​ ​που​ ​εργάζεται​ ​σε​ ​εξωτερικούς​ ​χώρους​ ​παρουσιάζει​ ​τα εργαλεία​ ​του​ ​και​ ​τα​ ​δόντια​ ​που​ ​έχει​ ​εξάγει​ ​σε​ ​τραπέζι​ ​,​ ​γύρω​ ​στο​ ​1950.​ ​Φωτογραφία: Herbert​ ​/​ ​Getty​ ​Images

1957:​ ​O John Borden εισάγει μιας υψηλούς ταχύτητας, αντίθετης γωνίας χειρολαβή αέρα. Το Airotor έχει ταχύτητα έως και 300.000 στροφές ανά λεπτό και είναι μια άμεση εμπορική επιτυχία, σημειώνοντας την έναρξη μιας νέας εποχής στην οδοντιατρική υψηλής ταχύτητας.
1958:​ ​Παρουσιάζεται μια πλήρως ανακλινόμενη οδοντιατρική καρέκλα.
1960:​ ​Το Laser αναπτύσσεται και εγκρίνεται για εργασίες που αφορούν στον μαλακό ιστό, όπως η θεραπεία της περιοδοντικής νόσου. Η πρώτη εμπορική ηλεκτρική οδοντόβουρτσα, η οποία κατασκευάστηκε στην Ελβετία μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, εισάγεται στις Η.Π.Α. Ένα ασύρματο, επαναφορτιζόμενο μοντέλο ακολουθεί το 1961.

Αφιέρωμα Οκτωβρίου: Η ιστορία της Οδοντιατρικής μέσα από εικόνες! (Μέρος Δεύτερο)

Νέα​ ​τεχνολογία:​ ​το​ ​λέιζερ​ ​χρησιμοποιείται​ ​τώρα​ ​για​ ​τη​ ​θεραπεία​ ​των​ ​περιοδοντικών παθήσεων.​ ​Φωτογραφία:​ ​Voisin​ ​/​ ​Phanie​ ​/​ ​REX

1962:​ ​Ο Rafael Bowen αναπτύσσει την Bis-GMA, το σύμπλεγμα ρητίνης που χρησιμοποιείται στα περισσότερα σύγχρονα υλικά αποκατάστασης με ρητίνη.
1980:​ ​Ο Per-Ingvar Branemark περιγράφει τεχνικές για την οστεοενσωμάτωση οδοντικών εμφυτευμάτων.
1989:​ ​Το πρώτο εμπορικό προιόν λεύκανσης στο σπίτι εμφανίζεται στην αγορά.
1990:​ ​Νέα υλικά αποκατάστασης στο χρώμα των φυσικών δοντιών καθώς και αυξημένη χρήση υλικών λεύκανσης, όψεων πορσελάνης και εμφυτευμάτων εγκαινιάζουν την εποχή της Αισθητικής Οδοντιατρικής.
1996 : Με εφαρμογή τεχνικών του προγράμματος χαρτογράφησης του ανθρώπινου γονιδιώματος για πρώτη φορά στην οδοντιατρική επιστήμη ανοίγει ο δρόμος για την κατανόηση της οδοντογένεσης. Το 1996 η δική μας ορθοδοντικός και γενετίστρια Ελένη Βασταρδή, στα πλαίσια του διδακτορικού της στο πανεπιστήμιο Harvard, ανακαλύπτει το πρώτο γονίδιο μετάλλαξη του οποίου προκαλεί την αγενεσία δοντιών.

Από Δημοσίευση Εφημερίδας της εποχής

Αφιέρωμα Οκτωβρίου: Η ιστορία της Οδοντιατρικής μέσα από εικόνες! (Μέρος Δεύτερο)

Η​ ​λεύκανση​ ​των​ ​δοντιών​ ​με​ ​λέιζερ​ ​είναι​ ​πλέον​ ​συνηθισμένη.​ ​Φωτογραφία:​ ​Marja​ ​Airio​ ​/ REX

1997: Εγκρίνεται το Laser ερβίου YAG, το πρώτο για χρήση πάνω στην οδοντίνη, για τη θεραπεία της τερηδόνας.

Σύγχρονη Οδοντιατρική

Αναπολώντας το ταπεινό ξεκίνημα της Οδοντιατρικής θα εκπλαγεί κανείς από το πόσο πολύ έχει προχωρήσει η σύγχρονη οδοντιατρική – από τους πρώιμους τροχούς από πυρόλιθο στις σύγχρονες οδοντιατρικές τεχνικές. Σήμερα, οι οδοντιατρικές πράξεις όπως η ενδοδοντική θεραπεία, η αποκατάσταση δοντιών, η εξαγωγή, τα εμφυτεύματα και η ορθοδοντική θεραπεία είναι απόλυτα ασφαλείς και αρκετές φορές ακόμη και εντελώς ανώδυνες – όλα αυτά χάρη στην τοπική αναισθησία, τις ακτινογραφίες και τον σύγχρονο εξοπλισμό.
 
 
 
 
 
 
 

(Visited 68 times, 1 visits today)

Last modified: 1 Ιουνίου, 2022

Close