Written by 9:21 pm Διάφορα, Ιστορική Αναδρομή

Αφιέρωμα Οκτωβρίου: Η ιστορία της Οδοντιατρικής μέσα από εικόνες! (Μέρος Πρώτο)

Αφιέρωμα Οκτωβρίου: Η ιστορία της Οδοντιατρικής μέσα από εικόνες! (Μέρος Πρώτο)

Πώς εξελίχθηκε η Οδοντιατρική μέσα στους αιώνες; Αυτό το μήνα η ομάδα του Dental Alert αποφάσισε να τον αφιερώσει σε μια ιστορική αναδρομή, μέσα από την οποία θα δούμε τα σημαντικότερα γεγονότα που αποτέλεσαν σταθμούς στην αγαπημένη μας επιστήμη!  3, 2, 1…. Το ταξίδι μας στην ιστορία ξεκινά!

Αφιερωμα Οκτωβριου: Η ιστορια της Οδοντιατρικης μεσα απο εικονες! (Μερος Πρωτο)

Αρχαία Χρόνια

5.000 π.Χ. : Ένα κείμενο των Σουμερίων αυτής της ημερομηνίας περιγράφει τα “σκουλήκια των δοντιών” ως αιτία της τερηδόνας.
2.600 π.Χ. : Ο θάνατος του Εζύ-Ρα, ενός Αιγύπτιου γραφέα, που συχνά αποκαλούνταν ο πρώτος οδοντίατρος. Μια επιγραφή στον τάφο του συμπεριλαμβάνει “Ο σημαντικότερος μεταξύ αυτών που ασχολούνται με τα δόντια, και μεταξύ των γιατρών”. Αυτή είναι η πιο αρχαία αναφορά σε κάποιον ο οποίος αναγνωρίζεται ως οδοντίατρος.
1700-1550 π.Χ.: Ένα αιγυπτιακό κείμενο, ο πάπυρος Ebers, αναφέρεται σε ασθένειες των δοντιών και των διάφορων θεραπειών του πονόδοντου.
500-300 π.Χ. : Ο Ιπποκράτης και ο Αριστοτέλης γράφουν για την οδοντιατρική, συμπεριλαμβανομένης της θεραπείας των φθαρμένων δοντιών και της ουλίτιδας, της εξαγωγής δοντιών με λαβίδα, καθώς και της χρήσης συρμάτων με σκοπό τη σταθεροποίηση χαλαρών δοντιών και γνάθων που έχουν υποστεί κατάγματα.
100 π.Χ. : Ο Κέλσος, ένας Ρωμαίος ιατρικός συγγραφέας, γράφει εκτενώς στη σημαντική επιτομή του σχετικά με τα φάρμακα για τη στοματική υγιεινή, τη σταθεροποίηση των χαλαρών δοντιών, τις θεραπείες για τον πονόδοντο, τον πόνο της οδοντοφυΐας και τα κατάγματα στην γνάθο.
166-201 μ.Χ. : Οι Ετρούσκοι εξασκούν προσθετική οδοντιατρική χρησιμοποιώντας χρυσές στεφάνες και σταθερές γέφυρες.

Οι Αρχές του Οδοντιατρικού Επαγγέλματος – Μεσαίωνας
Αφιέρωμα Οκτωβρίου: Η ιστορία της Οδοντιατρικής μέσα από εικόνες! (Μέρος Πρώτο)

Εξαγωγή δοντιών στο μεσαίωνα: ένας οδοντίατρος με ασημένιες λαβίδες και ένα κολιέ από μεγάλα δόντια (14ος αιώνας). Φωτογραφία: British Library/Robana/REX

700 : Ένα ιατρικό κείμενο στην Κίνα αναφέρει τη χρήση μιας “πάστας αργύρου”, ένα είδος αμαλγάματος.

Αφιέρωμα Οκτωβρίου: Η ιστορία της Οδοντιατρικής μέσα από εικόνες! (Μέρος Πρώτο)

Ένας Ιάπωνας πλανόδιος οδοντίατρος της περιόδου Meiji μεταφέρει τα εργαλεία του, γύρω στο 1897. Φωτογραφία: Buyenlarge/Getty Images

1210 : Μια συντεχνία κουρέων εγκαθίσταται στη Γαλλία. Οι κουρείς τελικά εξελίχθηκαν σε δύο ομάδες : η πρώτη ήταν χειρουργοί που εκπαιδεύτηκαν για να πραγματοποιούν πολύπλοκες χειρουργικές επεμβάσεις, και η δεύτερη ήταν οι λαïκοι κουρείς-χειρουργοί, οι οποίοι πραγματοποιούσαν πιο συνήθεις υπηρεσίες υγιεινής, συμπεριλαμβανομένου του ξυρίσματος, του περιορισμού της αιμορραγίας και της εξαγωγής δοντιού.

Αφιέρωμα Οκτωβρίου: Η ιστορία της Οδοντιατρικής μέσα από εικόνες! (Μέρος Πρώτο)

Ένας Ιταλός πλανόδιος “εξαγωγέας δοντιών” όπως τους ονόμαζαν. Φωτογραφία: DEA/A. DAGLI ORTI/De Agostini/Getty Images

1400 : Μια σειρά από βασιλικά διατάγματα στη Γαλλία απαγορεύουν στους λαïκούς κουρείς-χειρουργούς την πραγματοποίηση όλων των επεμβάσεων εκτός από τον περιορισμό της αιμορραγίας, τις βεντούζες, την έκπλυση, και την εξαγωγή δοντιών.
1530 : Το Μικρό Ιατρικό Βιβλίο για όλα τα είδη ασθενειών των δοντιών (Artzney Buchlein), το πρώτο βιβλίο που αφιερώθηκε αποκλειστικά στην οδοντιατρική, δημοσιεύεται στη Γερμανία. Γραμμένο για κουρείς και χειρουργούς, οι οποίοι ασχολούνταν με το στόμα, καλύπτει πρακτικά θέματα όπως η στοματική υγιεινή, η εξαγωγή δοντιού, το τρόχισμα των δοντιών, και την τοποθέτηση χρυσών σφραγισμάτων.

1575 : Στη Γαλλία, ο Ambroise Paré, γνωστός ως ο πατέρας της χειρουργικής, δημοσιεύει τα Άπαντά του. Αυτά περιλαμβάνουν πρακτικές πληροφορίες σχετικές με την οδοντιατρική, όπως η εξαγωγή δοντιού, η θεραπεία της τερηδόνας και τα κατάγματα στην γνάθο.

Αφιέρωμα Οκτωβρίου: Η ιστορία της Οδοντιατρικής μέσα από εικόνες! (Μέρος Πρώτο)

La Dentiste από τον Gerard van Honthorst (1863). Η οδοντιατρική τον 17ο αιώνα. Φωτογραφία: Design Pics Inc/REX

Η ανάπτυξη του Οδοντιατρικού Επαγγέλματος – 18ος Αιώνας

1723: Ο Pierre Fauchard ένας Γάλλος χειρούργος δημοσιεύει τη διατριβή του για τα δόντια με τίτλο Ο Χειρούργος Οδοντίατρος (Le Chirurgien Dentiste). Ο Fauchard αναγνωρίζεται ως ο Πατέρας της Σύχρονης Οδοντιατρικής γιατί η διατριβή του ήταν το πρώτο βιβλίο που περιέγραφε ένα ολοκληρωμένο σύστημα εξάσκησης της Οδοντιατρικής συμπεριλαμβανομένων της βασικής ανατομίας και λειτουργίας του στόματος, των λειτουργιών και τεχνικών αποκατάστασης, και της κατασκευής οδοντοστοιχίας.
1746 : Ο Claude Mouton περιγράφει μια χρυσή στεφάνη και την τοποθέτησή της ώστε να διατηρείται στο ριζικό κανάλι. Προτείνει επίσης λευκό σμάλτο για τις χρυσές στεφάνες για μια πιο καλαίσθητη εμφάνιση.
1760: Ο John Baker, ο παλαιότερος ιατρικώς εκπαιδευμένος οδοντίατρος στην Αμερική, μεταναστεύει από την Αγγλία και ιδρύει οδοντιατρείο.
1760-1780 : Ο Isaac Greenwood εξασκεί το επάγγελμά του ως ο πρώτος Αμερικάνος οδοντίατρος.
1768-1770: Ο Paul Revere βάζει διαφημίσεις σε μια εφημερίδα της Βοστώνης προσφέροντας τις υπηρεσίες του ως οδοντίατρος. Το 1776, o Paul Revere επιβεβαιώνει το θάνατο του φίλου του  Δρ Joseph Warren στη μάχη του λόφου Μπρηντ, αναγνωρίζοντας τη γέφυρα που είχε κατασκευαστεί για τον Warren.
1789 : Ο Γάλλος Nicolas Dubois de Chemant λαμβάνει το πρώτο δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για τα δόντια πορσελάνης.
1790:  Ο John Greenwood, γιος του Isaac Greenwood, και ένας από τους οδοντιάτρους του George Washington, κατασκευάζει την πρώτη οδοντιατρική μηχανή περιστροφής του τροχού των δοντιών. Ο Josiah Flagg, ένας εξέχων Αμερικανός οδοντίατρος, κατσκευάζει την πρώτη καρέκλα αποκλειστικά για οδοντιατρικούς ασθενείς. Σε μια ξύλινη καρέκλα Windsor, ο Flagg ένα ρυθμιζόμενο προσκέφαλο, καθώς και μια προέκταση για την τοποθέτηση εργαλείων.

Αφιέρωμα Οκτωβρίου: Η ιστορία της Οδοντιατρικής μέσα από εικόνες! (Μέρος Πρώτο)

Ένας Πέρσης οδοντίατρος: Εικονογράφηση από ένα αντίγραφο του Κορανίου περίπου από το 1900. Φωτογραφία: Buyenlarge/Getty Images

Συνεχίζεται…

Μην χάσετε το δεύτερο μέρος!
(Visited 227 times, 1 visits today)

Last modified: July 28, 2022

Close