Written by 3:36 pm Επιστημονικά Νέα

Η ασπιρίνη μπορεί να αναστείλει τη δράση της τερηδόνας;

Η ασπιρίνη μπορεί να αναστείλει τη δράση της τερηδόνας;

Σύμφωνα με μια νέα μελέτη από ερευνητές του Πανεπιστημίου Queen στο Μπέλφαστ στο Ηνωμένο Βασίλειο, η ασπιρίνη θα μπορούσε να αναστείλει τα αποτελέσματα της οδοντικής τερηδόνας. Σύμφωνα με την έρευνα, η ασπιρίνη μπορεί να ενισχύσει τη λειτουργία των οδοντικών βλαστικών κυττάρων, βοηθώντας έτσι την αυτο-επισκευή του δοντιού – ένα αποτέλεσμα που θα μπορούσε να μειώσει δραστικά την ανάγκη για σφραγίσματα. Μόνο στην Αγγλία, η Εθνική Υπηρεσία Υγείας πληρώνει περίπου 7 εκατομμύρια στα σφραγίσματα κάθε χρόνο.

Η ασπιρίνη μπορει να αναστειλει τη δραση της τερηδονας;

Οι ερευνητές συνδύασαν το γονιδίωμα και την επιστήμη βιοπληροφορίας για να προσδιορίσουν την ασπιρίνη ως υποψήφιο φάρμακο με ιδιότητες που διεγείρουν τα υπάρχοντα βλαστικά κύτταρα στο δόντι τα οποία, με τη σειρά τους, ενισχύουν την αναγέννηση της κατεστραμμένης δομής δοντιών. Η θεραπεία των βλαστικών κυττάρων που προέρχονται από τα δόντια μαζί με μια χαμηλή δόση ασπιρίνης αύξησε σημαντικά την επαναμετάλλωση και την έκφραση των γονιδίων που είναι υπεύθυνα για τη διαμόρφωση της οδοντίνης.
Σύμφωνα με τη μελέτη, αυτή η νέα ανακάλυψη, σε συνδυασμό με τα γνωστά αντιφλεγμονώδη και ανακουφιστικά αποτελέσματα της ασπιρίνης, θα μπορούσε να προσφέρει μια μοναδική λύση για τον έλεγχο της φλεγμονής και του πόνου των οδοντικών νεύρων, προωθώντας ταυτόχρονα την φυσική αποκατάσταση των δοντιών.
Τα αποτελέσματα της έρευνας παρουσιάστηκαν στις 7 Σεπτεμβρίου στην Ετήσια Επιστημονική Συνάντηση της Βρετανικής Εταιρίας για την Στοματική και Οδοντιατρική Έρευνα στο Πλύμουθ του Ηνωμένου Βασιλείου.

(Visited 20 times, 1 visits today)

Last modified: July 28, 2022

Close