Written by 1:11 pm Διάφορα

Στα Βαλκάνια ταξιδεύουν οι Έλληνες ασθενείς για τα δόντια τους

Στα Βαλκάνια ταξιδεύουν οι Έλληνες ασθενείς για τα δόντια τους

Η κ. Γιώτα Κισίρη, 25 χρονών, δεν είναι η μόνη περίπτωση ασθενή που ταξίδεψε μέχρι τα Σκόπια για να φτιάξει τα δόντια της με λιγότερο κόστος: 90 χιλιόμετρα, σύνορα και τελωνεία για δύο σφραγίσματα στα δόντια. “Θα σου κοστίσει 30 ευρώ,” της είπε ο Σκοπιανός οδοντίατρος, Τόμε Λαζάρεβ, στη Στρωμνίτσα.

Στα Βαλκανια ταξιδευουν οι Ελληνες ασθενεις για τα δόντια τους

Πριν από 20 χρόνια, ωστόσο, οι οδοντίατροι των Σκοπίων και της Βουλγαρίας δεν είχαν δουλειά, λόγω ακρίβειας. Η Νίνα Ιβανόβα, μετανάστρια από τη Βουλγαρία που ζει τα τελευταία 2 χρόνια στην Ελλάδα, δήλωσε σε συνέντευξή της στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ”: “Για εμάς ήταν πολύ ακριβοί. Το σφράγισμα έκανε όσο ένα μεροκάματο. Οταν άρχισαν να έρχονται οι Ελληνες οι γιατροί τους χρέωναν περισσότερο απ΄ ό,τι τους ντόπιους“.
Ο 80χρονος Κυριάκος Ιωαννίδης είναι ένας από τους πρώτους Κιλκισιώτες που επισκέφτηκε τη Βουλγαρία για ψώνια και οδοντιατρικές επεμβάσεις. Τώρα ταξιδεύει στη Βουλγαρία μία φορά τον μήνα. Όπως είπε ο ίδιος στη συνέντευξή του: “Στην αρχή οι συνθήκες ήταν χάλια. Ενας γιατρός ήθελε να βάλει τα χέρια του στο στόμα μου χωρίς να φοράει γάντια. Τελικά βρήκα κάποιον καλύτερο. Σήμερα το γραφείο του είναι γεμάτο. Δουλεύει χωρίς ωράριο, όλη μέρα. Ειδικά το Σάββατο δεν μπορείς να μπεις από τους πελάτες.“.

Ο οδοντιατρικος τουρισμος

Εκτός από φθηνές οδοντιατρικές θεραπείες, οι Έλληνες στρέφονται στα Βαλκάνια και για άλλα ιατρικά θέματα, όπως η εξωσωματική γονιμοποίηση.
Αυτό το μοντέλο ιατρικού τουρισμού που ανθεί σε Βουλγαρία και Σκόπια αρχίζει να κάνει δειλά την εμφάνισή του και στην Ελλάδα. Εδώ και έξι μήνες μία οδοντίατρος στο Πικέρμι, προσπαθεί σε συνεργασία με τουριστικά πρακτορεία και μέσω της ιστοσελίδας της να προσελκύσει ασθενείς από το εξωτερικό. Όπως εξηγεί η ίδια οι τιμές στην Ελλάδα είναι σχεδόν 50% κάτω σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Η ποιοτητα

Ο Πρόεδρος του Οδοντιατρικού Συλλόγου του Κιλκίς, Χαράλαμπος Ιακωβίδης, δήλωσε ότι “Η απήχηση των ξένων οδοντιάτρων στην ελληνική αγορά είναι σοβαρό πλήγμα για την περιοχή. Υπολογίζουμε ότι χάνουμε το 50%-60% της πελατείας μας.” Συνεχίζοντας υποστήριξε ότι, η διαφορά τιμών μεταξύ Ελλάδας, Σκοπίων και Βουλγαρίας δεν οφείλεται μόνο στο χαμηλότερο βιοτικό επίπεδο των γειτόνων, αλλά κυρίως στην ποιότητα των υλικών που χρησιμοποιούνται.
Ερχονταν οδοντοτεχνίτες από αυτές τις χώρες και ήθελαν να τους πουλήσω για 10 ευρώ παλιές γέφυρες για να τις ανακυκλώσουν. Προτιμούσα να τις πετάξω στα σκουπίδια αντί να τους τις δώσω“, λέει ο κ. Ιακωβίδης.
Οι περισσότεροι Ελληνες όμως επιλέγουν να αγνοούν αυτές τις ιστορίες.
Ο συνταξιούχος στρατιωτικός Γιάννης Κυριακίδης επισκέπτεται τακτικά μαζί με την οικογένειά του δύο οδοντιάτρους στα Σκόπια. «Είναι πάμφθηνοι. Με 70 ευρώ η γυναίκα μου έκανε εξαγωγή τεσσάρων δοντιών. Εδώ για ένα σου ζητούν 50. Γιατί να το δούμε πατριωτικά και να αφήσουμε όλα τα χρήματά μας στην Ελλάδα; Αφού εκεί συμφέρει», προσθέτει.
Ωστόσο, οι Έλληνες οδοντίατροι ανησυχούν για το μέλλον αυτών των οδοντιατρικών διαδικασιών σε Έλληνες ασθενείς, οι οποίες μπορεί να είναι πιο φθηνές αλλά οι συνθήκες ποιότητας και επαγγελματισμού δεν είναι αποσαφηνισμένες.
Πηγή: tanea.gr

(Visited 52 times, 1 visits today)

Last modified: July 28, 2022

Close