Written by 2:54 pm Ιστορική Αναδρομή

Αφιέρωμα Σεπτεμβρίου: Οι καινοτομίες που μεταμόρφωσαν την οδοντιατρική! (Μέρος Πρώτο)

Αφιέρωμα Σεπτεμβρίου: Οι καινοτομίες που μεταμόρφωσαν την οδοντιατρική! (Μέρος Πρώτο)

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο προηγούμενος αιώνας έφερε μεγάλες αλλαγές και σημαντικές προόδους στον τομέα της οδοντιατρικής.
Ας θυμηθούμε τους θριάμβους του πρόσφατου παρελθόντος, ρίχνοντας μια αναδρομική ματιά στις διάφορες καινοτομίες, η οποία θα μας οδηγήσει τελικά “πίσω … στο μέλλον”, τώρα που θεωρούμε πολλές από αυτές τις οδοντιατρικές τεχνολογίες δεδομένες.

Αφιερωμα Σεπτεμβριου: Οι καινοτομιες που μεταμορφωσαν την
Οδοντιατρική! (Μερος Πρωτο)

Φθόριο

Αφιέρωμα Σεπτεμβρίου: Οι καινοτομίες που μεταμόρφωσαν την οδοντιατρική! (Μέρος Πρώτο)
Στην αυγή του 20ου αιώνα, το οπλοστάσιο του οδοντιάτρου για τη θεραπεία της οδοντικής τερηδόνας ήταν ουσιαστικά … ανύπαρκτο. Η θεραπεία βασιζόταν εξ’ολοκλήρου σε μία μόνο προσέγγιση: την εξαγωγή των τερηδονισμένων δοντιών. Δεν υπήρχαν αποτελεσματικές τεχνικές για την πρόληψη της τερηδόνας και η αύξηση της ασθένειας ήταν καλπάζουσα στον δυτικό κόσμο.
Τότε, το 1945, ο Dr. H. Trendley Dean, ο πρώτος διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Οδοντιατρικής Έρευνας, τώρα Εθνικού Ινστιτούτου Οδοντικής και Κρανιοπροσωπικής Έρευνας (NIDCR), εισήγαγε την έννοια της φθορίωσης του νερού. Από τότε, η φθορίωση του νερού και η ευρεία χρήση των οδοντιατρικών προϊόντων που περιέχουν φθόριο έχουν μειώσει ριζικά την επικράτηση και τη σοβαρότητα της οδοντικής τερηδόνας – ειδικά μεταξύ των παιδιών.
Οι πόλεις στις Ηνωμένες Πολιτείες άρχισαν τη φθορίωση του νερού το 1945. Σήμερα το 62% του πληθυσμού και περίπου 300 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως πίνουν φθοριωμένο νερό.
Τα τελευταία χρόνια, τα οφέλη της φθορίωσης έχουν επεκταθεί περαιτέρω μέσω της χρήσης στοματικών διαλυμάτων και οδοντόπαστων που περιέχουν φθόριο, συμπληρωμάτων και δισκίων, τοπικά εφαρμόσιμων τζελ, βερνικιών και άλλα προϊόντων όπως φθοριούχα υλικά αποκατάστασης. Είναι σημαντικό ότι τα οφέλη αυτά τα απολαμβάνουν τόσο τα παιδιά όσο και οι ενήλικες και συνεχίζονται καθ ‘όλη τη διάρκεια της ζωής τους όσο συνεχίζεται και η χρήση αυτών των προϊόντων.

Αναισθησία

Αφιέρωμα Σεπτεμβρίου: Οι καινοτομίες που μεταμόρφωσαν την οδοντιατρική! (Μέρος Πρώτο)
Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1900, η ​​πλειονότητα των οδοντιάτρων ενστερνίστηκε την ιδέα ότι ο επαγγελματίας έχει την ικανότητα να εμποδίσει τη μετάδοση του περιφερειακού πόνου και να μειώσει την αγωνία του ασθενούς χρησιμοποιώντας μια ποικιλία τοπικών αναισθητικών.
Οι Drs. Drummond-Jackson, Hubbell, Jorgensen, Wyckoff, Bullard, Davidau, O’Neil, Verrill και άλλοι προήγαγαν την ενδοφλέβια αναισθησία για τους οδοντιατρικούς ασθενείς στα ασθενοφόρα, χρησιμοποιώντας μια ποικιλία παραγόντων που έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικά και σχετικά ασφαλή αγχολυτικά, συμπεριλαμβανομένων των οπιοειδών, βαρβιτουρικών, βενζοδιαζεπινών ,και της προποφόλης.  Ωστόσο, μερικές φορές παρουσιάστηκαν προβλήματα στη διαχείριση των ασθενών.
Από τη δεκαετία του 1940 έως τη δεκαετία του 1970, οι Drs. Harry Seldin και Harry Langer ενθάρρυναν τους οδοντιάτρους να χρησιμοποιήσουν την καταστολή μέσω της εισπνοής και ανέπτυξαν ποιοτικά μαθήματα και εγχειρίδια σχετικά με τη «σχετική αναλγησία». Οι σύγχρονοι οδοντίατροι και γιατροί έχουν βελτιώσει περαιτέρω την ικανότητα των μεθόδων αναισθησίας να ελέγχουν το φόβο, το άγχος και τον πόνο, καθώς και την ικανότητά τους να εκτελούν επεμβατικές διαδικασίες, χωρίς να προκαλείται σημαντική διαταραχή στον ασθενή.
Επιπλέον, η βελτιωμένη παρακολούθηση της κατάστασης του ασθενούς χρησιμοποιεί τώρα αυτοενεργοποιούμενες ή συνεχείς οθόνες σηματοδότησης, παλμική οξυμετρία, οθόνες παρακολούθησης του τελικού διοξειδίου του άνθρακα και διμερή ανάλυση.
Το μέλλον είναι ακόμα πιο ελπιδοφόρο. Με βάση τις ανακαλύψεις των γενετικών και ορμονικών επιπτώσεων των φαρμάκων, αυξάνεται η πίστη μεταξύ των επιστημόνων ότι η αναλγησία, η καταστολή και η γενική αναισθησία μπορούν να προσαρμοστούν με ακρίβεια για κάθε άτομο. Η διμερής ανάλυση του επιπέδου καταστολής, με τη χρήση τροποποιημένης ηλεκτροεγκεφαλογραφίας, μπορεί να βοηθήσει στην εξατομίκευση του βάθους της συνειδητότητας κάθε ασθενούς και να ενισχύσει περαιτέρω την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα.

Μην χάσετε το δεύτερο μέρος του αφιερώματος την επόμενη εβδομάδα!
(Visited 23 times, 1 visits today)

Last modified: September 11, 2017

Close