Written by 2:27 pm Καινοτομία

Πώς η τεχνολογία αλλάζει το πρόσωπο της οδοντιατρικής

Πώς η τεχνολογία αλλάζει το πρόσωπο της οδοντιατρικής

Η τεχνολογία είναι η λέξη της ημέρας, και νέες εφαρμογές εξελίσσονται παντού, ακόμη και στον οδοντιατρικό τομέα. Σε μια βιομηχανία που παραδοσιακά χαρακτηρίζεται από αργά αναπτυσσόμενες τεχνολογικές εξελίξεις, τα τελευταία χρόνια έχουν δείξει μια έκρηξη σε νέες εφαρμογές τεχνολογίας στην οδοντιατρική.

Πως η τεχνολογία αλλαζει το προσωπο της οδοντιατρικης

Τεχνολογια Blockchain για Οδοντιατρους

Ο έλεγχος των πληροφοριών και των αρχείων των ασθενών παρουσίασε σημαντικές αλλαγές μέσω των πρόσφατων εξελίξεων στην τεχνολογία blockchain. Νέες εταιρείες, όπως η DentaCoin, ξεκινούν τώρα χρησιμοποιώντας το blockchain για να προσφέρουν τρόπους ώστε οι οδοντίατροι να επωφεληθούν από τα πράγματα που κάνουν καθημερινά στα οδοντιατρεία.
Οι οδοντίατροι ζητούν ειλικρινή ανατροφοδότηση, προκειμένου να επεκτείνουν τις πρακτικές τους. Οι νέες εταιρείες έχουν αναπτύξει ένα σύστημα που επιτρέπει στους πελάτες να παρέχουν ανατροφοδότηση, και σε αντάλλαγμα, να παίρνουν πίστωση για μελλοντικές υπηρεσίες ή προϊόντα.

3D εκτυπωση μοντελων

Τα παιδιά παντού τρέμουν τη στιγμή που ο οδοντίατρος θα χρειαστεί να ετοιμάσει τα αποτυπώματα των δοντιών τους. Ωστόσο, οι πρόσφατες εταιρίες χρησιμοποιούν 3D εκτύπωση για τα μοντέλα δοντιών.
Το σύστημα σαρώνει τα δόντια του ασθενούς και στη συνέχεια φορτώνει τα δεδομένα σε μια διεπαφή 3D εκτυπωτή που στη συνέχεια «εκτυπώνει» το μοντέλο των δοντιών. Το μοντέλο είναι ακριβές, ακριβώς όπως θα ήταν ένα παραδοσιακό αποτύπωμα, αλλά απαιτεί λιγότερο επεμβατικές πρακτικές.
Περαιτέρω, το μοντέλο μπορεί να εκτυπωθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα, πράγμα που σημαίνει ότι οι οδοντίατροι και οι ορθοδοντικοί μπορούν να παρέχουν χρόνους που είναι πολύ πιο γρήγοροι από τις παραδοσιακές μεθόδους του εργαστηρίου. Καθώς μειώνονται οι χρόνοι εξυπηρέτησης, αυξάνεται η κερδοφορία και η απλότητα στον προγραμματισμό.
Το σύστημα μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία βάσεων οδοντοστοιχιών και ακόμη και οδηγών τροχίσματος, τα οποία παραδοσιακά χρειάζονται μεγάλες χρονικές περιόδους. Η τεχνολογία καθιστά τη ζωή των ασθενών και των οδοντιάτρων ευκολότερη και ταχύτερη.

Συστηματα ανιχνευσης με laser

Μια πρόσφατη πρόοδος στην ανίχνευση κοιλοτήτων τερηδόνας προέρχεται από μια απίθανη πηγή: το laser. Το laser είναι σε θέση να παρουσιάζει τα σημεία αποσύνθεσης πολύ πριν τις παραδοσιακές μεθόδους των ακτινών Χ (93% έναντι 27%) λόγω της ακρίβειας των οργάνων.
Η τεχνολογία παρέχει ένα σύστημα για τους οδοντιάτρους ώστε να είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν τα τερηδονισμένα σημεία των δοντιών προτού η βλάβη προχωρήσει. Η προληπτική φροντίδα μπορεί να διατηρήσει την υγεία των δοντιών και να προστατεύσει τα δόντια προτού χρειαστούν σφράγισμα ή κάτι πιο σοβαρό.
Το σύστημα είναι επίσης πολύ λιγότερο επεμβατικό από το παραδοσιακό τρόχισμα και την αναζήτηση μετά την ακτινογραφία. Οι ασθενείς είναι σε θέση να περιμένουν απλά στην καρέκλα καθώς ο οδοντίατρος σαρώνει τα δόντια τους, αποκαλύπτοντας αδύνατα σημεία όπου απαιτείται προληπτική φροντίδα. Οι τακτικές εξετάσεις θα μειώσουν σημαντικά τον αριθμό των σφραγισμάτων για τους ασθενείς.

Μια αλλαγη στο σκηνικο

Η οδοντιατρική βιομηχανία υιοθετεί νέες λύσεις σε παλιά προβλήματα. Το οδοντιατρικό σκηνικό αλλάζει και οι ασθενείς αρχίζουν να περιμένουν λιγότερο επεμβατική και περισσότερο προληπτική φροντίδα από τους οδοντιάτρους τους.
Οι οδοντίατροι που αρχίζουν να αγκαλιάζουν αυτές τις νέες τεχνολογίες θα συνεχίσουν να ευδοκιμούν, ενώ όσοι δεν επιθυμούν να αλλάξουν μπορεί να παραμείνουν στάσιμοι.
Πηγή: http://www.huffingtonpost.com/entry/how-technology-is-changing-the-face-of-dentistry_us_59a2e088e4b0a62d0987b01f

(Visited 92 times, 1 visits today)

Last modified: August 30, 2017

Close