Written by 2:58 pm Επιστημονικά Νέα

Οι γενικοί οδοντίατροι είναι πολύτιμοι για τη συνολική υγεία

Οι γενικοί οδοντίατροι είναι πολύτιμοι για τη συνολική υγεία

Μερικοί Αμερικανοί δεν συνειδητοποιούν ότι οι οδοντιατρικές εξετάσεις δεν γίνονται μόνο για τη βελτίωση της στοματικής υγιεινής, σύμφωνα με την Ακαδημία Γενικής Οδοντιατρικής (AGD). Μόνο το 25% των 1,174 ερωτηθέντων σε μια έρευνα της AGD τον Ιούνιο στις Ηνωμένες Πολιτείες δήλωσαν ότι απευθύνονται στον γενικό οδοντίατρό τους προκειμένου να υποβληθούν σε εξετάσεις για τον καρκίνο του στόματος και μόνο το 14% βλέπουν τους γενικούς οδοντιάτρους τους ως εμπειρογνώμονες στην προσπάθεια διατήρησης της συνολικής τους υγείας.

Οι γενικοι οδοντιατροι ειναι πολυτιμοι για τη συνολική υγεία

Γνωρίζουμε ότι οι επισκέψεις στον οδοντίατρο μπορεί να εκληφθούν ως μη απαραίτητες όταν οι ασθενείς δεν αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα. Αυτή η έρευνα υπογραμμίζει την ανάγκη μεγαλύτερης ευαισθητοποίησης σχετικά με τη σχέση της στοματικής υγείας με τη γενική υγεία. Η κατάσταση του στόματος σας συχνά αντικατοπτρίζει την κατάσταση του υπόλοιπου σώματος και η διατήρηση ενός υγιούς σώματος περιλαμβάνει την τακτική φροντίδα της στοματικής υγείας σας,” δήλωσε η πρόεδρος της AGD Maria A. Smith, DMD.
Αυτό που κάνει τους γενικούς οδοντιάτρους πολύτιμους είναι ότι κανένας άλλος επαγγελματίας της υγείας δεν απαιτεί τακτικές επισκέψεις από τους ασθενείς, ακόμη κι όταν δεν υπάρχουν συμπτώματα“, πρόσθεσε η Smith. “Το στόμα είναι η πύλη ολόκληρου του σώματος και η κακή στοματική υγιεινή μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα ή και να επιδεινώνει καρδιαγγειακές παθήσεις, διαβήτη και άλλες ασθένειες. Οι τακτικές επισκέψεις στον οδοντίατρο, κάθε 6 μήνες, είναι μια ευκαιρία να δημιουργηθεί μια βάση για την στοματική φροντίδα στο σπίτι, να εκπαιδευτούν οι ασθενείς, και να προληφθούν ασθένειες.”
Πολλές μελέτες έχουν αποδείξει τη σχέση μεταξύ της στοματικής υγείας και της καρδιαγγειακής υγείας, αλλά η AGD αναφέρει ότι οι γενικοί οδοντίατροι μπορούν επίσης να αποτελέσουν την πρώτη γραμμή άμυνας απέναντι σε άλλες ασθένειες όπως η ανορεξία και η βουλιμία, καθώς τα πρώτα σημάδια αυτών των διαταραχών συχνά αποκαλύπτονται στο στόμα.
Στην πραγματικότητα, σύμφωνα με την AGD, πολλές συστηματικές ασθένειες εμφανίζονται στη στοματική κοιλότητα. Για παράδειγμα, τα πρησμένα ούλα μπορεί να είναι ένα σημάδι διαβήτη, καρκίνου του στόματος ή καρδιακών παθήσεων.

Τα αποτελεσματα της ερευνας

Η AGD εργάζεται για να συμβάλει στην ευαισθητοποίηση σχετικά με την αντίληψη ότι η καλή στοματική υγεία συνδέεται στενά με τη συνολική υγεία.
Στοιχεία από την έρευνα έδειξαν, επίσης, τα εξής:

  • Το 58% των ερωτηθέντων βλέπουν τους γενικούς οδοντιάτρους ως ειδικούς για τον καθαρισμό των δοντιών.
  • Το 50% των ερωτηθέντων δεν αντιλαμβάνονται τους γενικούς οδοντιάτρους τους ως ειδικούς στην πρόληψη, ενώ το 59% των ερωτηθέντων δεν βλέπουν τους γενικούς οδοντιάτρους τους ως εμπειρογνώμονες στη γενική υγεία.
  • Μόνο το 24% των ερωτηθέντων πιστεύουν ότι οι γενικοί οδοντίατροι είναι εξοικειωμένοι με τον σύγχρονο εξοπλισμό, παρόλο που οι επαγγελματίες εμπλουτίζουν τακτικά τις δεξιότητές τους και συμμετέχουν στις ευκαιρίες συνεχιζόμενης εκπαίδευσης.
  • Το 30% των ερωτηθέντων βλέπουν τους γενικούς οδοντιάτρους τους ως ειδικούς στην λεύκανση των δοντιών.
  • Το 22% των ερωτηθέντων δεν έχουν γενικό οδοντίατρο.
  • Οι ενήλικες ηλικίας 18 έως 34 ετών είναι λιγότερο πιθανό να επισκεφθούν έναν γενικό οδοντίατρο για τη στοματική τους υγεία.

Η εδραίωση μιας ισχυρής σχέσης με τον γενικό οδοντίατρο έχει τόσο υγειονομικά όσο και χρηματικά οφέλη“, δήλωσε η Smith. “Τα μέλη της AGD αναφέρουν ότι τα άτομα που εφαρμόζουν καλές συνήθειες στοματικής υγιεινής στο σπίτι έχουν καλύτερη γενική ευεξία και ξοδεύουν λιγότερα χρήματα για την υγεία τους κατά τη διάρκεια της ζωής τους.”
Πηγή: http://www.dentistrytoday.com/news/industrynews/item/2230-patients-underestimate-what-general-dentists-can-do
 

(Visited 118 times, 2 visits today)

Last modified: July 28, 2022

Close