Written by 11:57 am Διάφορα

Τα τεχνητά γλυκαντικά ευθύνονται για διάφορα προβλήματα υγείας

Τα τεχνητά γλυκαντικά ευθύνονται για διάφορα προβλήματα υγείας

Winnipeg, Καναδάς: Τα τεχνητά γλυκαντικά θεωρούνταν η καλύτερη λύση για όσους προσπαθούσαν να μειώσουν τη ζάχαρη. Κυκλοφορούσαν στην αγορά ως μία υγιής εναλλακτική επιλογή, ωστόσο μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε από την Καναδική Ιατρική Εταιρεία αμφισβητεί αυτή τη θεωρία.

Τα τεχνητά γλυκαντικά ευθυνονται για διαφορα προβληματα υγειας

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Manitoba θέλησαν να καταλάβουν καλύτερα εάν υπήρχαν μακροπρόθεσμες αρνητικές επιπτώσεις στην αύξηση του σωματικού βάρους και στις καρδιακές παθήσεις σε άτομα που κατανάλωναν τεχνητά γλυκαντικά.
Η μελέτη περιελάμβανε μια συστηματική ανασκόπηση 37 μελετών που παρακολούθησαν περισσότερους από 400.000 ανθρώπους για 10 χρόνια κατά μέσο όρο – εκ των οποίων 7 από τις μελέτες ήταν τυχαιοποιημένες και αφορούσαν 1.003 άτομα που παρακολουθήθηκαν για 6 μήνες κατά μέσο όρο.

Τα αρχικά αποτελέσματα δεν έδειξαν σταθερή επίδραση των γλυκαντικών στην απώλεια βάρους, ενώ οι μελέτες παρατήρησης μεγαλύτερου χρόνου έδειξαν ότι υπάρχει σχέση μεταξύ της κατανάλωσης τεχνητών γλυκαντικών και των σχετικά υψηλότερων κινδύνων αύξησης βάρους και παχυσαρκίας, υψηλής αρτηριακής πίεσης, διαβήτη, καρδιακών παθήσεων και άλλων προβλημάτων υγείας.

Παρά το γεγονός ότι εκατομμύρια άτομα καταναλώνουν συστηματικά τεχνητά γλυκαντικά, σχετικά λίγοι ασθενείς έχουν συμπεριληφθεί σε κλινικές δοκιμές για αυτά τα προϊόντα“, δήλωσε ο συγγραφέας Dr. Ryan Zarychanski, επίκουρος καθηγητής στη Σχολή Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου.
Ο Zarychanski πρόσθεσε: “Διαπιστώσαμε ότι τα δεδομένα από τις κλινικές δοκιμές δεν υποστηρίζουν σαφώς τα προβλεπόμενα οφέλη των τεχνητών γλυκαντικών στη διαχείριση του βάρους.”
Η επικεφαλής συγγραφέας και επίκουρη καθηγήτρια Dr. Meghan Azad είπε: “Απαιτείται προσοχή μέχρις ότου οι μακροπρόθεσμες επιδράσεις των τεχνητών γλυκαντικών στην υγεία χαρακτηριστούν πλήρως. Δεδομένης της εκτεταμένης και αυξανόμενης χρήσης των τεχνητών γλυκαντικών και της σημερινής επιδημίας της παχυσαρκίας και των συναφών ασθενειών, απαιτείται περισσότερη έρευνα για τον προσδιορισμό των μακροπρόθεσμων κινδύνων και οφελών αυτών των προϊόντων.
Η μελέτη έχει τίτλο “Nonnutritive sweeteners and cardiometabolic health: A systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials and prospective cohort studies”. Δημοσιεύτηκε στις 17 ιουλίου στο περιοδικό Canadian Medical Association Journal.
Πηγή: http://www.dental-tribune.com/articles/news/americas/35630_artificial_sweeteners_linked_to_weight_gain_heart_disease_and_other_health_issues_.html

(Visited 18 times, 1 visits today)

Last modified: July 28, 2022

Close