Written by 12:45 pm Επιστημονικά Νέα

Νέα έρευνα φέρνει την επανάσταση στην ενδοδοντική θεραπεία!

Νέα έρευνα φέρνει την επανάσταση στην ενδοδοντική θεραπεία!

Πόρτλαντ, Η.Π.Α.: Ερευνητές του Πανεπιστημίου Υγείας και Επιστήμης του Όρεγκον έχουν αναπτύξει μια επαναστατική διαδικασία με την οποία κατασκευάζουν νέα αιμοφόρα αγγεία στα δόντια χρησιμοποιώντας δομές προ-αγγειακού οδοντικού ιστού. Με αυτήν την τεχνική, προβλέπουν αποτελεσματικότερη  ενδοδοντική θεραπεία και μακροχρόνια αποτελέσματα όσον αφορά στη θεραπεία απονεύρωσης.

Νεα ερευνα φερνει την επανασταση στην ενδοδοντική θεραπεία!

Σύμφωνα με την Αμερικάνικη Ένωση Ενδοδοντιστών, περισσότερες από 15 εκατομμύρια απονευρώσεις διεξάγονται στις Η.Π.Α. κάθε χρόνο. Ενώ η θεραπεία είναι αποτελεσματική στο να σώσει ένα δόντι με μολυσμένο, φλεγμονώδη, ή νεκρό πολφό, η τρέχουσα διαδικασία αφήνει το δόντι ευάλωτο σε σπασίματα με την πάροδο του χρόνου.
Αυτή η διαδικασία εξαλείφει την παροχή αίματος και νευρώνων στο δόντι, καθιστώντας το άψυχο και κενό από κάθε βιολογική απόκριση ή αμυντικό μηχανισμό. Χωρίς αυτή τη λειτουργία, τα δόντια των ενηλίκων μπορεί να χαθούν πολύ νωρίτερα, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε πολύ μεγαλύτερες ανησυχίες, όπως η ανάγκη για οδοντοστοιχίες ή οδοντικά εμφυτεύματα,” εξήγησε ο κύριος ερευνητής και επίκουρος καθηγητής Dr. Luiz E. Bertassoni από την  Σχολή Οδοντιατρικής του Πανεπιστημίου Υγείας και Επιστήμης του Όρεγκον.
Για να αντιμετωπίσει αυτό το ζήτημα, ο Bertassoni και η ερευνητική του ομάδα χρησιμοποίησαν μια διαδικασία εμπνευσμένη από την εκτύπωση 3-D για τη δημιουργία αιμοφόρων αγγείων στο εργαστήριο.
Η νέα τεχνική περιλαμβάνει την τοποθέτηση ινών από μόρια σακχάρου στη ρίζα του δοντιού και την έγχυση ενός υλικού τύπου γέλης, παρόμοιο με τις πρωτεΐνες που βρίσκονται στο σώμα, γεμάτο με κύτταρα οδοντικού πολφού.
Οι ίνες στη συνέχεια αφαιρούνται για να δημιουργηθεί ένα μακρύ μικροκάναλο στη ρίζα, στο οποίο και εισάγονται ενδοθηλιακά κύτταρα που απομονώνονται από την εσωτερική επένδυση των αιμοφόρων αγγείων.

Στη μελέτη, μετά από επτά ημέρες, τα κύτταρα που παράγουν οδοντίνη πολλαπλασιάστηκαν κοντά στα τοιχώματα των δοντιών και τεχνητά αιμοφόρα αγγεία σχηματίστηκαν στο εσωτερικό του δοντιού.

Αυτό το αποτέλεσμα αποδεικνύει ότι η κατασκευή τεχνητών αιμοφόρων αγγείων μπορεί να είναι μια πολύ αποτελεσματική στρατηγική για την πλήρη αναγέννηση της λειτουργίας των δοντιών“, δήλωσε ο Bertassoni. “Πιστεύουμε ότι αυτό το εύρημα μπορεί να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο οι απονευρώσεις θα γίνονται στο μέλλον“.
Η μελέτη έχει τίτλο “A novel strategy to engineer pre-vascularized full-length dental pulp-like tissue constructs“. Δημοσιεύτηκε στις 12 Ιουνίου στο περιοδικό Scientific Reports.
Πηγή: http://www.dental-tribune.com/articles/news/americas/35231_new_research_could_revolutionize_root_canal_treatment.html

(Visited 18 times, 1 visits today)

Last modified: July 28, 2022

Close