Written by 2:26 pm Επιστημονικά Νέα

Η εικονική πραγματικότητα… σε κάνει να ξεχνάς τον πονόδοντο!

Η εικονική πραγματικότητα... σε κάνει να ξεχνάς τον πονόδοντο!

Θα μπορούσε η επίσκεψη στην οδοντιατρική καρέκλα να είναι όσο διασκεδαστική είναι μια βόλτα στην παραλία; Επιστήμονες από την Αγγλία διαπίστωσαν ότι η τοποθέτηση των ασθενών σε περιβάλλον εικονικής πραγματικότητας (VR) κατά τη διάρκεια της θεραπείας μπορεί να μειώσει τα επίπεδα άγχους. Τα ευρήματα έχουν δημοσιευθεί στο περιοδικό Environment and Behaviour.

Η εικονική πραγματικότητα… σε κανει να ξεχνας τον πονοδοντο!

Η εικονική πραγματικότητα... σε κάνει να ξεχνάς τον πονόδοντο!
Η ιδέα μας ξεκίνησε από τη σκέψη ότι αν εισάγουμε ένα φυσικό περιβάλλον σε μια αγχώδη κατάσταση, όπως όταν κανείς βρίσκεται εν όψει μιας οδοντιατρικής χειρουργικής επέμβασης, τότε μπορεί να έχουμε παρόμοιο όφελος όπως όταν οι άνθρωποι κάνουν μια πραγματική βόλτα στη φύση“, εξήγησε η Sabine Pahl, μία από τους συγγραφείς της μελέτης του Πανεπιστήμιο του Πλύμουθ στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Γνωρίζουμε τα οφέλη του φυσικού περιβάλλοντος από ψυχολογικής πλευράς- οι άνθρωποι μπορούν να αισθάνονται χαλαροί στη φύση. Γνωρίζουμε επίσης ότι στην οδοντιατρική υπάρχει ένα υψηλό ποσοστό ανθρώπων που φοβούνται τον οδοντίατρο και τα δόντια αυτών των ανθρώπων τείνουν να βρίσκονται σε χειρότερη κατάσταση. Προσπαθούμε να λύσουμε αυτό το θέμα της φοβίας για τον οδοντίατρο,” εξήγησε η Dr. Pahl στο BBC News.
Επειδή δεν ήταν δυνατό για τους ασθενείς να περπατήσουν στην παραλία ή στο δάσος κατά τη διάρκεια της οδοντιατρικής θεραπείας, οι ερευνητές αποφάσισαν να «μπουκάρουν στη φύση» και να επιτρέψουν στους ασθενείς να τη βιώσουν μέσω της εικονικής πραγματικότητας.

Η ζωη ειναι μια παραλια

Η μελέτη περιελάμβανε 70 ασθενείς που χωρίστηκαν σε 3 ομάδες: μία που έλαβε τυπική οδοντιατρική φροντίδα, χωρίς τη χρήση τεχνολογίας VR, μία που έλαβε θεραπεία ενώ βίωνε ένα αστικό περιβάλλον μέσω της εικονικής πραγματικότητας και μία που έλαβε θεραπεία ενώ βίωνε ένα φυσικό περιβάλλον μέσω της εικονικής πραγματικότητας (περιβάλλον παραλίας).
“Αυτό που βρήκαμε ήταν ότι η εμπειρία του πόνου ήταν πολύ χαμηλότερη μεταξύ των ανθρώπων της ομάδας που βίωνε ένα φυσικό περιβάλλον μέσω της VR”, δήλωσε η Dr. Pahl.
Εκτός από τη βελτίωση της διάθεσης των ανθρώπων, η μελέτη αποκάλυψε μια “σημαντική μείωση” στους  ρυθμούς της καρδιάς των συμμετεχόντων και την αρτηριακή τους πίεση.
Η οδοντίατρος που συμμετείχε στη μελέτη, η Melissa Auvray, δήλωσε ότι οτιδήποτε μπορεί να βοηθήσει τους ασθενείς αξίζει να διερευνηθεί.

(Visited 37 times, 1 visits today)

Last modified: July 28, 2022

Close