Written by 11:02 am Επιστημονικά Νέα

Το κάπνισμα στην εγκυμοσύνη βλάπτει τα δόντια του μωρού

Το κάπνισμα στην εγκυμοσύνη βλάπτει τα δόντια του μωρού

Οτάγκο, Νέα Ζηλανδία: Μια μελέτη που διεξήχθη από ερευνητές του Πανεπιστημίου του Οτάγκο διαπίστωσε ότι οι γυναίκες που καπνίζουν περισσότερα από δέκα τσιγάρα την ημέρα κατά την εγκυμοσύνη μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά την ανάπτυξη των δοντιών των παιδιών τους.

Το καπνισμα στην εγκυμοσύνη βλαπτει τα δοντια του μωρου

Η μελέτη εξέτασε 83 παιδιά με υποδοντία – η οποία ορίστηκε στη μελέτη ως αναπτυξιακή απουσία έως και πέντε μόνιμων δοντιών – και τα συνέκρινε με 253 παιδιά χωρίς την πάθηση. Οι μητέρες των παιδιών ανέφεραν, επίσης, τα επίπεδα έκθεσής τους στο ενεργό και παθητικό κάπνισμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, μαζί με την κατανάλωση καφεΐνης και αλκοόλ.
Ο καθηγητής Mauro Farella, ο οποίος ηγήθηκε της έρευνας, δήλωσε ότι η υποδοντία συνδέεται θετικά με το κάπνισμα τσιγάρων. Εντούτοις, η μελέτη δεν διαπίστωσε καμία συσχέτιση μεταξύ της κατάστασης της υποδοντίας και της κατανάλωσης αλκοόλ ή καφεϊνούχων ποτών.
Η έρευνα υπέδειξε ότι όσα περισσότερα τσιγάρα κάπνιζε μια μητέρα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, τόσο μεγαλύτερη ήταν η πιθανότητα να έχει το παιδί της υποδοντία,” δήλωσε ο Farella, ο οποίος είναι επικεφαλής της ορθοδοντικής στην Οδοντιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Οτάγκο.
Αν και χρειάζονται περισσότερες έρευνες για να επιβεβαιώσουμε τη σχέση που βρήκαμε μεταξύ του καπνίσματος και της υποδοντίας, μια εύλογη εξήγηση είναι ότι το κάπνισμα προκαλεί άμεση βλάβη στα νευρικά κύτταρα της κορυφής στο αναπτυσσόμενο έμβρυο,” εξήγησε ο ίδιος.
Τα ευρήματα είναι σύμφωνα με έναν αυξανόμενο αριθμό αποδεικτικών στοιχείων που επιβεβαιώνουν την αρνητική επίδραση του καπνίσματος κατά την εγκυμοσύνη σε ένα αγέννητο μωρό. Διάφορες μελέτες έχουν δείξει ότι το κάπνισμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αυξάνει τον κίνδυνο πρόωρου τοκετού, χαμηλού βάρους κατά τη γέννηση, ή θνησιγένειας.
Η μελέτη έχει τίτλο “Maternal smoking during pregnancy is associated with offspring hypodontia“. Δημοσιεύτηκε στις 23 Μαΐου στο περιοδικό Journal of Dental Research.
Πηγή: http://www.dental-tribune.com/articles/news/asiapacific/35111_smoking_during_pregnancy_may_harm_childs_tooth_development.html

(Visited 17 times, 1 visits today)

Last modified: July 28, 2022

Close