Written by 1:01 μμ Διάφορα

Οι εθελοντές οδοντίατροι στην πρώτη γραμμή του πολέμου της Ουκρανίας

Οι εθελοντές οδοντίατροι στην πρώτη γραμμή του πολέμου της Ουκρανίας

Η UKROP Dental μοιάζει με κάθε οδοντιατρείο που έχετε επισκεφθεί. Πίνακες κρέμονται στους τοίχους, παλιά περιοδικά βρίσκονται σε στοίβες στο τραπέζι, και όλοι όσοι είναι εκεί μοιάζουν σα να προτιμούν να βρίσκονται κάπου αλλού. Ύστερα, όμως, παρατηρείς τις τρύπες από σφαίρες και τις οβίδες που έχουν σκάψει τους τοίχους. “Είναι πραγματικά περίεργη αυτή η αντιπαράθεση ενός οδοντιατρείου όπως το ξέρετε και μιας ζώνης πολέμου,” λέει ο Pete Kiehart.

Οι εθελοντες οδοντιατροι στην πρωτη γραμμη του πολέμου της Ουκρανιας

Ο Kiehart επισκέφθηκε την κλινική στην περιοχή Donbass της Ουκρανίας, όπου κυβερνητικά στρατεύματα πολεμούν τους αυτονομιστές της Ρωσίας. Πολλοί από τους στρατιώτες υποφέρουν από τερηδόνα και άλλες ασθένειες, κάτι που ανακάλυψε Igor Yaschenko καθώς παρέδιδε προμήθειες πριν δύο χρόνια.

Ο 52χρονος οδοντίατρος μετέτρεψε ένα κινητό φορτηγό σε κινητή κλινική ώστε να προσφέρει την εθελοντική του εργασία στον ουκρανικό στρατό. Σύντομα, ωστόσο, συνειδητοποίησε ότι εκείνος και μια ομάδα εθελοντών θα μπορούσαν να κάνουν ακόμη καλύτερη εργασία.

Ονόμασε την κλινική “UKROP” ή “άνηθο” ώστε να “αγκαλιάσει’ με υπερηφάνεια τη συγκεκριμένη λέξη που χρησιμοποιείται από τους αυτονομιστές ως προσβολή για τους πιστούς Ουκρανούς.

Ο Yaschenko δημιούργησε μια πιο μόνιμη κλινική σε ένα κτήριο στη Καρλίμπκα, ένα χωριό μόλις 7 μίλια από την πρώτη γραμμή, και απέστειλε δύο ακόμη κινητές οδοντιατρικές μονάδες στο πεδίο μάχης. Ολόκληρη αυτή η επιχείρηση θεράπευσε πέρυσι 9.781 ασθενείς.

Ο Kiehart έμαθε για την Ukrop Dental ενώ έκανε ρεπορτάζ για τον πόλεμο στη Donbass πέρυσι. Εκείνος και ο δημοσιογράφος Jack Losh παρατήρησαν ένα χρωματιστό μπλε δόντι στην πλευρά ενός φορτηγού, και αργότερα εκείνη την ημέρα, έναν άνδρα σε ένα αυτοσχέδιο νοσοκομείο με το συγκεκριμένο λογότυπο στο πουκάμισό του.
Περίεργοι, τον ρώτησαν γι’αυτό. Τους είπε τα πάντα σχετικά με την κλινική, και επέστρεψαν το Σεπτέμβριο. Πέρασαν πέντε ημέρες στην κλινική, όπου μια χούφτα εθελοντών εργαζόταν σε βάρδιες μέχρι και 2 εβδομάδες. Σε μια πολύ γεμάτη μέρα βλέπουν μέχρι και 15 ασθενείς.
Οι εθελοντές οδοντίατροι παρέχουν τη βασική φροντίδα – καθαρισμό, εξαγωγές, τέτοια πράγματα. Η συμβολή τους δεν έχει σχέση με όμορφα χαμόγελα. Η τερηδόνα και τα οδυνηρά οδοντικά προβλήματα έχουν καταστροφικές επιπτώσεις στο ηθικό και την ικανότητα των στρατιωτών να πολεμούν.
Όλοι χαίρονται να προσφέρουν ένα χέρι βοηθείας και οι στρατιώτες το εκτιμούν. “Το πνεύμα του πατριωτισμού είναι πραγματικά υψηλό,” λέει ο Kiehart. “Ο πόλεμος διχάζει, αλλά πολλοί άνθρωποι θέλουν να βοηθήσουν με όποιον τρόπο μπορούν.
Ο Kiehart φωτογράφησε τους στρατιώτες να έρχονται και να φεύγουν, καθώς και τα λίγα παιδιά και ηλικιωμένους που τριγύριζαν εκεί. Ο Yaschenko τιναζόταν από εδώ και από εκεί συνεχώς, κατευθύνοντας τους εθελοντές, κάνοντας επισκευές, και φροντίζοντας τον ραδιοφωνικό σταθμό που έστησε ώστε να αντισταθμίσει τη συνεχή ρώσικη μετάδοση ειδήσεων που αναδύθηκε στην περιοχή.
“Προσφέρει ραδιοφωνική ενημέρωση της άλλης πλευράς,” λέει ο Kiehart. “Έχει μεγάλη ποσότητα ροκ εν ρολ ουκρανικού πατριωτισμού.” Ακόμη ένα πράγμα που κάνει την κλινική Ukrop Dental να διαφέρει από αυτήν του οδοντιάτρου σας.
Πηγή: https://www.wired.com/2017/04/pete-kiehart-ukrop-dental-ukraine/
 
 

(Visited 12 times, 1 visits today)

Last modified: 28 Ιουλίου, 2022

Close