Written by 12:10 pm Ιστορική Αναδρομή

Προϊστορική Ασπιρίνη βρέθηκε στα δόντια Νεάντερταλ!

Προϊστορική Ασπιρίνη βρέθηκε στα δόντια Νεάντερταλ!

ΑίνετΤα στοιχεία για τη χρήση παυσίπονων είναι μία ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια που εντοπίστηκε μετά από προσεκτική ματιά στο DNA της πλάκας απολιθωμένων δοντιών. Μάλλον το γεγονός ότι οι Νεάντερταλ δεν είχαν οδοντόκρεμα για να ελέγχουν το σχηματισμό πλάκας και πέτρας θα μπορούσε να θεωρηθεί ευτυχές.

Προϊστορικη Ασπιρινη βρεθηκε στα δοντια Νεάντερταλ!

Αυτό που σε μας φαίνεται αντιαισθητική συσσώρευση πέτρας, για τους μικροβιολόγους που μελετούν την ανθρώπινη εξέλιξη έχει αποδειχθεί χρυσωρυχείο. Η απολιθωμένη πλάκα  που συλλέγεται από απολιθώματα Νεάντερταλ είναι φορτωμένη με γενετικό υλικό από τα φυτά και τα ζώα που έτρωγαν. Επίσης, τα υπολείμματα μικροβίων δίνουν εκπληκτικά στοιχεία για το πώς έζησαν καθώς και τι τους προκαλούσε ασθένειες.
Οι ερευνητές πήραν το αρχαίο DNA και τα βακτήρια από τις γνάθους τριών Νεάντερταλ από το Βέλγιο και την Ισπανία, και περιέγραψαν τα αποτελέσματα σε μια εργασία που δημοσιεύτηκε στο Περιοδικό Nature.

Η δίαιτα των Βέλγων Νεάντερταλ είχε βάση το κρέας, το οποίο αποδεικνύεται από το DNA ρινόκερων και άγριων προβάτων που βρέθηκε. Εν τω μεταξύ, οι Ισπανοί Νεάντερταλ φαίνεται να κατανάλωναν φυτικές τροφές ως επί το πλείστον, συμπεριλαμβανομένων βρύων, κουκουναριών και μανιταριών.

Ίσως όμως πιο ενδιαφέρον να είναι ο μικροβιακό πλούτος που βρήκε η ομάδα της Weyrich, ο οποίος είχε διατηρηθεί στα αποθέματα ασβεστίου της πλάκας: η ομάδα ανέκτησε DNA του μικροβιώματος αυτών των προϊστορικών ατόμων, δηλαδή των κοινοτήτων των βακτηρίων και των μυκήτων που ζούσαν επάνω και μέσα στο σώμα τους.
“Μας δίνει μια εικόνα μιας μεγάλης ποικιλίας από πράγματα της καθημερινής τους ζωής, συμπεριλαμβανομένων των ασθενειών και των φαρμάκων που χρησιμοποιούσαν για τη θεραπεία τους,” λέει η επικεφαλής της μελέτης και μικροβιολόγος τους Πανεπιστημίου της Αδελαΐδας Laura Weyrich.
Για παράδειγμα, ο Νεάντερταλ από το El Sidrón της Ισπανίας φαίνεται να ταλαιπωρούνταν από κάποια βακτηριακά στελέχη και είναι πιθανό να στράφηκε στα βότανα προκειμένου να θεραπευτεί.
Ο Ισπανός Νεάντερταλ υπέφερε από οδοντικό απόστημα, που ενδεχομένως να προκλήθηκε από ένα υποείδος του βακτηρίου Methanobrevibacter oralis. Τα υπολείμματα λεύκας που βρέθηκαν στο δείγμα παρείχαν σαλικιλικό οξύ – το δραστικό συστατικό της ασπιρίνης – για την ανακούφιση από τον πόνο.
Ο ανθρωπίδης επίσης, υπέφερε από διάρροια και εμετό που προκλήθηκε από ένα διαφορετικό παθογόνο, το Enterocytozoon bieneusi, και μπορεί να είχε στραφεί σε φυτά που παρήγαγαν αντιβιοτικές ουσίες για θεραπεία. Στα δόντια του βρέθηκε γενετικό υλικό του Penicillium rubens.
Πηγή: http://news.nationalgeographic.com/2017/03/neanderthals-teeth-diet-medicine-microbiome-humans-science/
Η φωτογραφία προέρχεται από το αρχείο του ROYAL BELGIAN INSTITUTE OF NATURE SCIENCES.
 

(Visited 43 times, 1 visits today)

Last modified: April 3, 2017

Close