Written by 12:59 pm Επιστημονικά Νέα

Νέα επίστρωση εμφυτευμάτων αυξάνει το ποσοστό επιτυχίας!

Νέα επίστρωση εμφυτευμάτων αυξάνει

Οι αγορές της Ευρώπης και της Αμερικής για τα οδοντικά εμφυτεύματα θα έχουν αύξηση 4.2 δισεκατομμύρια δολλάρια μέχρι το 2022. Ωστόσο, μια έρευνα του 2005 δείχνει ότι το 5% έως 10% των οδοντικών εμφυτευμάτων αποτυγχάνουν. Μια νέα νανοεπίστρωση που αναπτύχθηκε με τη συνεργασία δύο σχολών του Ηνωμένου Βασιλείου, υπόσχεται να βελτιώσει το ποσοστό επιτυχίας.

Νεα επιστρωση εμφυτευμάτων αυξανει το ποσοστο επιτυχιας!

Οι αποτυχίες προκαλόνται από μηχανικά προβλήματα, κακή σύνδεση με το οστό στο σημείο που τοποθετείται το εμφύτευμα, απόρριψη του εμφυτεύματος ή μόλυνση. Η κύρια αιτία της αποτυχίας, ωστόσο, είναι η περιεμφυτευματίτιδα καθώς τα παθογόνα μικρόβια της στοματικής κοιλότητας εξελίσσονται σε βιοφίλμ πάνω στο εμφύτευμα.

Η καταστρεπτική φλεγμονώδης διαδικασία που ακολουθεί, επηρεάζει τους μαλακούς και σκληρούς ιστούς που περιβάλλουν το εμφύτευμα το οποίο πρέπει στη συνέχεια να αφαιρεθεί.

Επιστήμονες από τη Σχολή Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Πλίμουθ και της Σχολής Μηχανολογίας του ίδιου Πανεπιστημίου ανέπτυξαν μια προσέγγιση νανοεπίστρωσης χρησιμοποιώντας ένα συνδυασμό αργύρου, τιτανίου και υδροξυαπατίτη. Όταν εφαρμόζεται αυτή η επίστρωση πανω στην επιφάνεια των εμφυτευμάτων τιτανίου αναστέλλει την ανάπτυξη βακτηριδίων και μειώνει το σχηματισμό βακτηριδιακής βιομεμβράνης  κατά 97.5%. Υποστηρίζει επίσης την επιτυχή οστεοενσωμάτωση και επιταχύνει την επούλωση των οστών.
Σε αυτήν τη διεπιστημονική μελέτη έχουμε εντοπίσει τα μέσα για την προστασία των οδοντικών εμφυτευμάτων από την κύρια αιτία αποτυχίας τους,” δήλωσε ο Christopher Tredwin, BDS, MSc, PhD, επικεφαλής της Οδοντιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Πλίμουθ. “Το δυναμικό της εργασίας μας για την αύξηση της άνεσης και της ικαοποίησης του ασθενούς καθώς και τη μείωση του κόστους είναι μεγάλο και ανυπομονούμε να μεταφέρουμε τα ευρήματα μας στην κλινική πρακτική.
Οι τρέχουσες στρατηγικές για να καταστήσουμε την επιφάνεια των οδοντικών εμφυτευμάτων αντιβακτηριδιακή ώστε να προλάβουμε τη μόλυνση και την ανάπτυξη περιεμφυτευματίτιδας περιλαμβάνουν την εφαρμογή αντιμικροβιακών επιστρώσεων φορτωμένων με αντιβιοτικά και χλωρεξιδίνη. Ωστόσο, τέτοιες προσεγγίσεις είναι συνήθως αποτελεσματικές μόνο βραχυπρόθεσμα και επιπλέον η χρήση της χλωρεξιδίνης έχει αναφερθεί ότι είναι τοξική για τα ανθρώπινα κύτταρα,” δήλωσε ο Αλέξανδρος Μπεσινης, MSc, PhD, λέκτορας στον τομέα της μηχανολογίας του Πανεπιστημίου του Πλίμουθ. “Η σημασία της νέας μας έρευνας είναι ότι έχουμε εφαρμόσει με επιτυχία μια διπλή στρώση αργύρου-υδροξυαπατίτιτη σε εμφυτεύματα τιτανίου, η οποία μας βοηθά να ξεπεράσουμε αυτούς τους κινδύνους.
Η μελέτη έχει τίτλο “Antibacterial Activity and Biofilm Inhibition by Surface Modified Titanium Alloy Medical Implants Following Application of Silver, Titanium Dioxide, and Hydroxyapatite Coatings,” και δημοσιεύτηκε στο Nanotoxicology.
Πηγή: http://www.dentistrytoday.com/news/industrynews/item/1823-dental-implant-coating-halts-peri-implantitis

(Visited 14 times, 1 visits today)

Last modified: July 28, 2022

Close