Written by 2:35 pm Επιστημονικά Νέα

Μείωση φαιάς ουσίας παρουσιάζουν τα παιδιά με υπνική άπνοια

Μείωση φαιάς ουσίας παρουσιάζουν τα παιδιά με υπνική άπνοια

Παιδιά ηλικίας μεταξύ 7 και 11 ετών, με μέτρια και σοβαρή αποφρακτική υπνική άπνοια παρουσιάζουν σημαντική μείωση φαιάς ουσίας -δηλαδή, των εγκεφαλικών κυττάρων που εμπλέκονται στην κίνηση, τη μνήμη, τα συναισθήματα, την ομιλία, την αντίληψη, τη λήψη αποφάσεων και τον αυτοέλεγχο – σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα του Πανεπιστημίου του Σικάγο.

Μειωση φαιας ουσιας παρουσιαζουν τα παιδιά με υπνικη απνοια

Τα αποτέλεσματα της μελέτης υποδεικνύουν μια ισχυρή σχέση μεταξύ της αποφρακτικής υπνικής άπνοιας, η οποία επηρεάζει μέχρι και το 5% όλων των παιδιών, και της απώλειας των νευρώνων ή της καθυστερημένης νευρωνικής ανάπτυξης στον αναπτυσσόμενο εγκέφαλο, σύμφωνα με τους ερευνητές.
Αυτή η εκτεταμένη μείωση της φαιάς ουσίας, πρόσθεσαν οι ερευνητές, παρέχει έναν άλλο λόγο για τον οποίο οι γονείς των παιδιών με υπνική άπνοια πρέπει να απευθυνθούν εγαίρως στους ειδικούς για διάγνωση και θεραπεία.
Οι εικόνες των αλλαγών στην φαιά ουσία είναι εκπληκτικές,” δήλωσε η επικεφαλής συντάκτρια Leila Kheirandish-Gozal, MD, διευθύντρια του παιδιατρικού τμήματος για την θεραπεία του ύπνου στο πανεπιστήμιο. “Δεν έχουμε ακόμη μια σαφή κατεύθυνση ώστε να συσχετίσουμε της απλώλεια φαιάς ουσίας με συγκεκριμένες γνωστικές ελλείψεις, αλλά υπάρχουν συγκεκριμένες νευρωνικές βλάβες συγκριτικά με τον γενικό πληθυσμό.
Οι ερευνητές εξέτασαν 16 παιδιά με αποφρακτική υπνική άπνοια ως προς τις συνήθειες του νυχτερινού ύπνου τους στα εργαστήρια του πανεπιστημίου. Επίσης, τα παιδιά υποβλήθηκαν σε μη επεμβατικές μαγνητικές τομογραφίες των εγκεφάλων τους, τις οποίες στη συνέχεια αξιολόγησαν ειδικοί του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Λος Άντζελες.
Έπειτα, οι ερευνητές συνέκριναν τα συγκεκριμένα αποτελέσματα με αυτά που προέκυψαν από 9 υγιή παιδιά της ίδιας ηλικίας και εθνικότητας και του ίδιου φύλου και βάρους.
Οι συγκρίσεις έδειξαν απώλειες στον όγκο της φαιάς ουσίας σε πολλαπλές περιοχές του εγκεφάλου των παιδιών με αποφρακτική υπνική άπνοια.

Αυτές οι απώλειες περιλάμβαναν τους μετωπιαίους φλοιούς (κίνηση, επίλυση προβλημάτων, μνήμη, γλώσσα, κρίση και έλεγχο των παρορμήσεων), τους προμετωπιαίους φλοιούς (πολύπλοκες συμπεριφορές, προγραμματισμό, προσωπικότητα), τους βρεγματικούς φλοιούς (ενσωμάτωση αισθητηριακών πληροφοριών), τους κροταφικούς λοβούς (ακοή και επιλεκτική όραση) και τα εγκεφαλικά στελέχη (αρτηριακή πίεση και αναπνοή).

Ενώ αυτές οι απώλειες ήταν εκτεταμένες, οι άμεσες συνέπεις τους είναι δύσκολο να μετρηθούν. “Οι μαγνητικές τομογραφίες μας δίνουν μια πανοραμική εικόνα της διαφοράς στον όγκο διαφόρων εγκεφαλικών τμημάτων που προκύπτει εξαιτίας της άπνοιας, αλλά δε μας λένε τι συνέβη στους νευρώνες που παρουσιάζουν βλάβη ή πότε συνέβη,” δήλωσε ο συνεργάτης στην έρευνα David Gozal  MD, καθηγητής Παιδιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο.

Μελλοντικη πορεια και συμπερασματα

Οι ερευνητές τώρα σχεδιάζουν μελέτες συνεργασίας με το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Λος Άντζελες. Σημειώνουν, επίσης, ότι χωρίς εκτεταμένες δοκιμές της γνωστικής λειτουργίας πριν την εμφάνιση της αποφρακτικής υπνικής άπνοιας, δεν μπορούν να μετρηθούν οι συνέπειες της απώλειας εγκεφαλικών νευρώνων.
“Αν έχετε γεννηθεί με υψηλό IQ, ας πούμε 180, και χάσετε από 8 έως 10 μονάδες, ποσοστό που προκαλεί η αποφρακτική υπνική άπνοια κατά μέσο όρο, τότε μπορεί να μην εντοπίσετε κάποια διαφορά,” δήλωσε ο Gozal. “Ωστόσο, αν το IQ σας ως παιδί κυμαινόταν στον μέσο όρο, περίπου 90 έως 100 μονάδες, και χάνατε 8-10 μονάδες λόγω της άπνοιας, τότε αυτό θα σας τοποθετούσε σε όρια κάτω του φυσιολογικού. Κανένας δεν το θέλει αυτό.”
Ωστόσο, οι ερευνητές κατέληξαν ότι μπορεί να είναι νωρίς για συμπεράσματα, καθώς η ακριβής φύση των απωλειών καθώς και η δυνατότητα αντιστρεψιμότητας τους παραμένουν ουσιαστικά ανεξερεύνητες. Παρόλα αυτά, δεδομένου ότι η περιφερειακή φαιά ουσία επηρεάζει τις λειτουργίες του εγκεφάλου, το γνωστικό αναπτυξιακό δυναμικό μπορεί να βρίσκεται σε κίνδυνο. Αυτό οδηγεί στην αναγκή για έντονη μελλοντική έρευνα.
Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο Scientific Reports.
Πηγή: http://www.dentistrytoday.com/news/industrynews/item/1792-children-with-sleep-apnea-show-reduced-gray-matter
 
 

(Visited 21 times, 1 visits today)

Last modified: July 28, 2022

Close