Written by 3:51 pm Διάφορα

CLEARFIL™ Universal Bond Quick: Ένα “καθολικό” συγκολλητικό υλικό

Οι αισθητικές απαιτήσεις του σύγχρονου οδοντιατρικού ασθενή έχουν οδηγήσει σε μια ραγδαία ανάπτυξη της Επανορθωτικής Οδοντιατρικής, η οποία με τη σειρά της έφερε την επανάσταση στα οδοντιατρικά υλικά και τις τεχνικές συγκόλλησης οδοντιατρικών αποκαταστάσεων.

Στο ετήσιο Συμπόσιο της Kuraray Dental που πραγματοποιήθηκε το Δεκέμβριο στη Φρανκφούρτη της Γερμανίας, συναντήθηκαν περισσότεροι από 60 εμπειρογνώμονες σύνθετων και συγκολλητικών υλικών από διάφορα Πανεπιστήμια της Ευρώπης, ώστε να συζητήσουν τις νέες εξελίξεις στον κόσμο των τεχνικών συγκόλλησης, καθώς και τον τρόπο που αυτές προβλέπεται να συνεχίσουν.
Αφού παρουσίασαν τα αποτελέσματα πολλών διαφωτιστικών ερευνών στους συμμετέχοντες, οι ομιλητές του Συμποσίου κλήθηκαν, στο πλαίσιο της παρακάτω ανοιχτής συζήτησης με τους παρευρισκομένους, να δώσουν απαντήσεις σε ερωτήματα που αφορούν στη μελλοντική πρόοδο των τεχνικών συγκόλλησης, θέμα το οποίο απασχολεί τους περισσότερους σύγχρονους οδοντιάτρους.
Ερώτηση: Υπάρχουν πολλά διαθέσιμα συστήματα συγκόλλησης, τα οποία απαιτούν διαφορετικές διαδικασίες: κλασική αδροποίηση με ισχυρό φωσφορικό οξύ, υγρή συγκόλληση, ολοκληρωμένη συγκόλληση με ένα μόνο  σκεύασμα … τελικά, τι είναι σημαντικό και ωφέλιμο κατά την εφαρμογή;
Απάντηση από το πάνελ των ομιλητών: Η ποικιλία των προϊόντων είναι ανάλογη με αυτή των οδοντιατρικών περιπτώσεων: μόνο σμάλτο – με και χωρίς προετοιμασία, στεφάνες και οδοντικοί ιστοί ρίζας, μικρές και μεγάλες κοιλότητες τερηδόνας … Υπάρχουν πολλές διαθέσιμες επιλογές για την κατάλληλη αποκατάστασή τους. Για κάθε περίπτωση και κάθε σύμπτωμα, μπορούμε να επιλέξουμε ένα διαφορετικό σύστημα συγκόλλησης και την αντίστοιχη διαδικασία που το συνοδεύει. Η εφαρμογή μπορεί να ωφεληθεί από αυτήν την επιλογή. Εντούτοις, δεν υπάρχει μια και μόνο απάντηση για όλα.
Ερώτηση: Έχουν μεσολαβήσει περίπου 20 χρόνια εφαρμογής συγκολλητικών αποκαταστάσεων. Τι μπορούμε να βελτιώσουμε εμείς οι οδοντίατροι;
Απάντηση από το πάνελ των ομιλητών: Ο σύγχρονος οδοντίατρος πρέπει να εξετάσει τη σύνθεση και τον χημισμό των αντίστοιχων προϊόντων και να αποκτήσει βασικές γνώσεις πάνω στο μηχανισμό συγκόλλησης. Αυτό, επίσης, σημαίνει ότι θα πρέπει να γνωρίζει τη λειτουργία των μονομερών του κάθε προϊόντος, καθώς και την αποτελεσματικότητα τους. Στη συνέχεια, θα κληθεί να λάβει την τελική απόφαση ανάλογα με την οδοντιατρική περίπτωση που έχει να αντιμετωπίσει. Το επίπεδο της γνώσης μας αλλάζει συνεχώς. Οι ίδιοι οι ερευνητές βρίσκονται σε μια συνεχή διαδικασία εκμάθησης και διαρκώς θέτουν έναν αυξανόμενο αριθμό διαφοροποιημένων ερωτήσεων.
Ερώτηση: Δεν μας αφήνει αυτό κάπως δυσαρεστημένους; Δηλαδή, πότε θα έχουμε μία λύση για όλες τις περιπτώσεις συγκόλλησης αποκαταστάσεων; Με αφορμή αυτό, δεν θα μπορούσε κάποιος να σκεφτεί ότι ο όρος “καθολικό” συγκολλητικό υλικό είναι κάπως παραπλανητικός;
Απάντηση από το πάνελ των ομιλητών: Δεν υπάρχει ένα θαυματουργό φάρμακο για όλους τους ασθενείς και όλες τις ασθένειες. Το ίδιο ισχύει και για τα υλικά συγκόλλησης. Εντούτοις, ο όρος “καθολικό” συγκολλητικό, αναφέρεται στο υλικό εκείνο, το οποίο καλύπτει όλες τις διαφορετικές τεχνικές συγκόλλησης: την εφαρμογή της κλασικής αδροποίησης, την επιλεκτική αδροποίηση και τα αυτοαδροποιητικά συστήματα. “Καθολικότητα” δε σημαίνει μία διαδικασία συγκόλλησης για όλες τις περιπτώσεις. Το καθολικό συγκολλητικό παρέχει μια συμβιβαστική λύση στον οδοντίατρο που επιθυμεί να ασχοληθεί με ένα μόνο προϊόν στην κλινική του. Εντούτοις, το γεγονός ότι η εφαρμογή είναι δυνατή χωρίς μια ξεχωριστή διαδικασία αδροποίησης εξασφαλίζει προστασία από σφάλματα κατά την εφαρμογή, υπερβολική ξήρανση καθώς και κατάρρευση του κολλαγόνου.
Ερώτηση: Αφ’ετέρου, δεν είναι η απλότητα στην τεχνική συγκόλλησης μία σημαντική απαίτηση των χρηστών;
Απάντηση από το πάνελ των ομιλητών: … όπως πιθανόν είναι και το χαμηλό κόστος. Ανώνυμα συγκολλητικά διατίθενται στην αγορά, για τα οποία δεν είναι γνωστό το πλαίσιο της προσπάθειας που έχει γίνει για τη μελέτη τους. Οι σημαντικότεροι παράγοντες που χρειάζεται να εξετάζουν οι οδοντίατροι είναι η κλινική επιτυχία και η αντοχή της συγκόλλησης. Τα υπόλοιπα κριτήρια θα πρέπει να θεωρούνται λιγότερο σημαντικά. Οι υπεύθυνοι κατασκευαστές εισάγουν τα προϊόντα τους στην αγορά μόνο μετά από πολλές εσωτερικές και πανεπιστημιακές δοκιμές. Ταυτόχρονα, συνεχίζουν το ερευνητικό τους έργο για την εύρεση βελτιωμένων παραγόντων συγκόλλησης. Επιπλέον, αναπτύσσουν τα συστήματα συγκόλλησης με τέτοιον τρόπο ώστε να εξασφαλίζουν την αξιόπιστη εφαρμογή τους.
Ερώτηση: Ποια είναι η πεμπτουσία αυτού του Συμποσίου, την οποία ο κλινικός οδοντίατρος θα έπρεπε να πάρει μαζί του φεύγοντας και να εφαρμόσει στην εργασία του;
Απάντηση από το πάνελ των ομιλητών: Η συμπαγής γνώση σχετικά με τη διαδικασία και το αποτέλεσμα των προϊόντων. Αυτή η γνώση χρειάζεται να εισάγεται πολύ νωρίς στη βασική εκπαίδευση των οδοντιάτρων. Οφείλουμε να το παραδεχτούμε: πολλοί οδοντίατροι δεν έχουν την κατάλληλη πληροφόρηση σχετικά με αυτό που κάνουν. Η συγκόλληση είναι επιστήμη. Ωστόσο, περαιτέρω έρευνα διεξάγεται για τα συστατικά των προϊόντων συγκόλλησης, την απλούστευση, την επιτάχυνση των διαδικασιών, την τεχνική αντοχή και την ανεκτικότητα στα κλινικά σφάλματα, προκειμένου να επιτευχθεί μεγαλύτερη διάρκεια ζωής των συγκολλητικών αποκαταστάσεων.

(Visited 34 times, 1 visits today)

Last modified: July 28, 2022

Close