Written by 4:22 pm Επιστημονικά Νέα

Νέα έρευνα εντοπίζει τα νοσογόνα βακτήρια στο στόμα!

Μπρίστολ, Ηνωμένο Βασίλειο: Όταν τα βακτήρια του στόματος εξαπλώνονται σε άλλους ιστούς μέσω της κυκλοφορίας του αίματος, τα αποτελέσματα μπορεί να είναι καταστροφικά. Οι ερευνητές ανακάλυψαν τώρα μια μοριακή διαδικασία – κλειδί που λαμβάνει χώρα στην περίπτωση της λοιμώδους μυοκαρδίτιδας. Τα ευρήματα θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην παραγωγή νέων φαρμάκων που θα βοηθήσουν στην καταπολέμηση της θανατηφόρας νόσου.

Νεα ερευνα εντοπιζει τα νοσογονα βακτήρια στο στομα!

Η λοιμώδης μυοκαρδίτιδα είναι ένα είδος καρδιαγγειακής νόσου, στην οποία τα βακτήρια προκαλούν τον σχηματισμό θρόμβων αίματος πάνω στις καρδιακές βαλβίδες. Αν δεν αντιμετωπιστεί, αυτή η νόσος είναι θανατηφόρα και, στο 30%, το ποσοστό θνησιμότητας παραμένει υψηλό ακόμη και με θεραπεία.
Με τη βοήθεια ενός γιγάντιου μικροσκοπίου ακτίνων Χ, η ομάδα των ερευνητών στο Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ, ήταν σε θέση να απεικονίσει τη δομή και τη δυναμική μιας πρωτεΐνης που ονομάζεται CshA, η οποία σύμφωνα με παλιότερες έρευνες παίζει σημαντικό ρόλο στη στόχευση του στοματικού βακτηρίου Streptococcus gordonii στους ιστούς της καρδιάς. Οι ερευνητές με ενδιαφέρον ανακάλυψαν ότι η CshA δρα ως μοριακό λάσο που δίνει τη δυνατότητα στο Streptococcus gordonii να συνδεθεί στην επιφάνεια των ανθρώπινων κυττάρων.
Τέτοιες αλληλεπιδράσεις είναι κρίσιμες καθώς είναι τα πρώτα βήματα της ικανότητας του βακτηρίου να προκαλέσει ασθένεια.
Με το επίπεδο κατανόησης της μοριακής λειτουργίας που παρείχε η έρευνα, είναι δυνατό να αναπτυχθούν αντι-συγκολλητικοί παράγοντες που θα εμποδίζουν τα νοσογόνα βακτήρια όπως το Streptococcus gordonii.
Η έρευνα έχει τίτλο, “The Streptococcus gordonii adhesin CshA binds host fibronectin via a catch-clamp mechanism”. Δημοσιεύτηκε στο διαδίκτυο στις 5 Δεκεμβρίου του 2016 στο περιοδικό Journal of Biological Chemistry.
Πηγή: http://www.dental-tribune.com/articles/news/uk/33331_new_research_targets_disease-causing_oral_bacteria.html

(Visited 9 times, 1 visits today)

Last modified: July 28, 2022

Close