Written by 3:25 μμ Επιστημονικά Νέα

6 συνηθισμένα οδοντικά προβλήματα για ανθρώπους άνω των 50 (και οι λύσεις τους!)

Τα πιο συνηθισμένα οδοντικά προβλήματα για ανθρώπους άνω των 50 ετών και οι λύσεις τους.

6 συνηθισμενα οδοντικά προβληματα για ανθρωπους ανω των 50 (και οι λυσεις τους!)

Τερηδονα

Ναι, οι άνθρωποι άνω των 50 ετών μπορούν να αναπτύξουν κοιλότητες τερηδόνας. Οι κοιλότητες αυτές μπορεί να εμφανιστούν σε περιοχές των δοντιών που πριν δεν είχαν κανένα πρόβλημα, σε παλιά σφραγίσματα ή στη ρίζα του δοντιού.
“Καθώς μεγαλώνουμε, οι ρίζες των δοντιών μας γίνονται πιο μαλακές και συνεπώς πιο ευάλωτες,” εξηγεί η Judith Ann Jones, DDS, μια εκπρόσωπος για την οδοντιατρική φροντίδα ηλικιωμένων ανθρώπων της Αμερικάνικης Οδοντιατρικής Εταιρείας και Διευθύντρια του Κέντρου Κλινικής Έρευνας της Οδοντιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Βοστώνης.

Λύση:

Το φθόριο δεν είναι μόνο για παιδιά, ισχυρίζεται η Jones. Το φθόριο είναι ένα από τα 10 σημαντικότερα μέτρα για την υγεία που αναπτύχθηκαν κατά τη διάρκεια του 20ου αιώνα. Σχεδόν το 80% των ανθρώπων στις Η.Π.Α. έχουν φθοριωμένο νερό, αλλά ακόμα κι αν αυτό δεν αποτελεί λύση για εσάς μπορείτε να προσθέσετε ένα φθοριούχο διάλυμα στην καθημερινή σας ρουτίνα. Εναλλακτικά, ρωτήστε τον οδοντίατρο σας για κάποιο ισχυρότερο φθοριούχο τζελ.

Ξηρο στομα

Το σάλιο μας προστατεύει από την τερηδόνα. Αλλά αν το στόμα σας δεν το παράγει, τα δόντια σας μπορεί να βρίσκονται σε κίνδυνο. Το ασβέστιο και το φώσφορο που υπάρχουν στο σάλιο εμποδίζουν την απασβεστίωση των δοντιών, λέει η Jones. Ξέρετε ότι έχετε ξηρό στόμα αν αισθάνεστε το στόμα σας να κολλάει, αν έχετε δυσκολία στην κατάποση, ξηρότητα στον φάρυγγα, και ξηρά σκασμένα χείλη. Επίσης, μπορεί να παρατηρήσετε μια μεταλλική  γεύση στο στόμα σας ή επίμονη κακή αναπνοή. Η ξηροστομία συχνά προκαλείται από φάρμακα και όσο μεγαλώνουν οι άνθρωποι τόσα περισσότερα φάρμακα παίρνουν. Ή μπορεί να προκληθεί από το κάπνισμα ή κάποιο χτύπημα στο κεφάλι που μπορεί να βλάψει τους σιελογόνους αδένες.

Η λύση:

Αν έχετε ξηρό στόμα, θα χρειαστεί να προσπαθήσετε να διεγείρετε την παραγωγή σάλιου. Η Jones εξηγεί ότι κάποιοι άνθρωποι πίνουν νερό όλη μέρα, ενώ άλλοι προτιμούν να μασούν τσίχλα ξυλιτόλης. Ο οδοντίατρος σας μπορεί να σας συστήσει κάποιο υποκατάστατο σάλιου.

Ασθενεια των ουλων

Αν τα ούλα σας είναι πρησμένα, κόκκινα ή αιμορραγούν πολύ εύκολα, τότε έχετε ουλίτιδα. Η ουλίτιδα είναι μια πρώιμη μορφή ασθένειας των ούλων που αν προχωρήσει μπορεί να γίνει επικίνδυνη καθώς εξελίσσεται σε περιοδοντίτιδα. Η περιοδοντίτιδα προκαλεί υποχώρηση των ούλων και αν η κατάσταση αυτή δεν αντιμετωπιστεί τότε μπορεί να προκαλέσει απώλεια οστών στη γνάθο σας και τελικά απώλεια των δοντιών σας.

Η λύση:

Η λύση σε αυτήν την περίπτωση είναι οι τακτικές επισκέψεις στον οδοντίατρο, λέει η Jones. Οι άνθρωποι που δεν έχουν πρόσβαση στην οδοντιατρική φροντίδα είναι πιθανότερο να αναπτύξουν ασθένεια των ούλων.

Καρκινος του στοματος

Η συχνότητα εμφάνισης καρκίνου του στόματος σίγουρα αυξάνεται καθώς μεγαλώνουμε, λέει η Jones. Πολύ συχνά συνδέεται με το κάπνισμα και το αλκοόλ. Πρόσφατα, ο αριθμός των περιπτώσεων στοματικού καρκίνου έχει αυξηθεί και οι γιατροί ανακάλυψαν ότι ο ιός των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV) είναι μια από τις αιτίες αυτής της αύξησης.

Η λύση:

Μόνο οι μισοί από τους ανθρώπους με καρκίνο του στόματος επιβιώνουν από την ασθένεια, λέει η Jones. Η καλύτερη ελπίδα επιβίωσης είναι η διάγνωση της ασθένειας όταν είναι στο πρώιμο στάδιο, όπου υπάρχουν 80% πιθανότητες να επιβιώσει ο ασθενής. Η οδοντιατρική σας εξέταση θα πρέπει να περιλαμβάνει έλεγχο για στοματικό καρκίνο. Ο οδοντίατρος σας κρατά τη γλώσσα σας και ελέγχει τον μαλακό ιστό του στόματος σας, το λαιμό και τη γνάθο σας. Αν δεν το κάνει τότε αλλάξτε οδοντίατρο, εξηγεί η Jones.

Συνωστισμος δοντιων

Όσο μεγαλώνουμε τα δόντια μετατοπίζονται, σύμφωνα με τον Lee W. Graber, D.D.S., M.S., M.S., Ph.D., πρώην πρόεδρο της Αμερικάνικης Εταιρείας Ορθοδοντικών. Αυτό μπορεί να είναι πρόβλημα, όχι λόγω αισθητικής, αλλά κυρίως επειδή δυσκολεύει το σωστό καθάρισμα των δοντιών, το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε ανάπτυξη τερηδόνας. Ο συνωστισμός είναι επίσης ανησυχητικός επειδή τα στραβά δόντια μπορεί να προκαλέσουν διάβρωση και βλάβη στον ιστό υποστήριξης των οστών, εξηγεί ο Graber.

Η λύση:

Αν τα δόντια σας έχουν πραγματικά μετακινηθεί, τότε πρέπει να δείτε έναν ορθοδοντικό για να σας προτείνει την ανάλογη θεραπεία.

Τριξιμο ή κροταλισμα των δοντιων

Ο βρουξισμός είναι μια πάθηση που αρχίζει νωρίτερα στη ζωή ενός ανθρώπου, αλλά οι επιπτώσεις του αυξάνονται καθώς μεγαλώνουμε. Αν έχετε την τάση να σφίγγετε ή να τρίζετε τα δόντια σας όταν κοιμάστε, μπορεί να προκαλέσετε βλάβη στο σμάλτο και να φτάσετε στην οδοντίνη το οποίο μπορεί να γίνει πολύ επώδυνο. Επίσης, αν έχετε στεφάνες ή γέφυρες στο στόμα σας, μπορεί να υποστούν ζημιές από αυτήν τη συνήθεια.

Η λύση:

Ο οδοντίατρος σας μπορεί να σας δώσει κάποιο προστατευτικό στόματος για τον ύπνο, το οποίο θα προστατεύει τα δόντια σας, λέει η Jones.
Πηγή: http://www.grandparents.com/health-and-wellbeing/health/common-dental-problems

(Visited 18 times, 1 visits today)

Last modified: 28 Ιουλίου, 2022

Close