Written by 12:44 pm Ιστορική Αναδρομή

Νέα στοιχεία προκύπτουν από έρευνα σε απολιθώματα δοντιών!

Leioa, Ισπανία: Χρησιμοποιώντας δείγματα δοντιών, Ισπανοί ερευνητές έχουν εφαρμόσει πρότυπες γεωλογικές τεχνικές και μεθόδους σε έναν αρχαιολογικό χώρο στην περιοχή της Σαραγόσα, ώστε να καθορίσουν τη διατροφή μιας μεσαιωνικής μουσουλμανικής κοινότητας που ζούσε στην περιοχή μεταξύ του όγδοου και του δέκατου αιώνα. Η μελέτη παρείχε νέες γνώσεις σχετικά με τη διατροφή τους, ενώ διαπιστώθηκε ότι μερικοί από αυτούς μπορεί να είχα δηλητηριαστεί από μόλυβδο.

Νεα στοιχεια προκυπτουν απο ερευνα σε απολιθωματα δοντιών!

Η μελέτη ήταν μέρος της διδακτορικής διατριβής του γεωλόγου Iranzu Laura Guede σχετικά με τη διατροφή και την κινητικότητα κατά τη μεσαιωνική περίοδο στο βόρειο τμήμα της Ιβηρικής χερσονήσου. Διεξήχθη από μία ομάδα ερευνητών στο Πανεπιστήμιο της Χώρας των Βάσκων και ανέλυσε τη διατροφή της μουσουλμανικής κοινότητας στον αρχαιολογικό χώρο στην Tauste της Σαραγόσας. Ακόμη, προσδιόρισε τις διαφορές στη διατροφή ανάλογα με το φύλο και την ηλικία.
Για την έρευνά τους, ο Guede και οι συνεργάτες του εφάρμοσαν γεωλογικές τεχνικές για να μάθουν περισσότερα σχετικά με τα κενά γνώσεις που έχουν προκύψει και σε άλλους κλάδους, όπως η αρχαιολογία και η ανθρωπολογία, όσον αφορά στα ευρήματα στην Tauste. Οι ανασκαφές που έγιναν στην περιοχή αυτή έφεραν στο φως του σκελετούς 44 μουσουλμάνων πολιτών που έζησαν μεταξύ του όγδοου και του δέκατου αιώνα.
Με βάση αυτήν την ανακάλυψη, μια ομάδα ερευνητών από το τμήμα Ορυκτολογίας του πανεπιστημίου ανέλαβε να αναλύσει τα δείγματα δοντιών αυτών των σκελετών. ώστε να καθοριστεί η διατροφή τους.

Αναλυση των δοντιων με μεθοδο laser

O Guede χρησιμοποίησε επαγωγική εκτομή με laser σε συνδυασμό με φασματομετρία μάζας-πλάσματος για να πραγματοποιήσει στοχευμένες αναλύσεις των δοντιών. Ένα πλεονέκτημα της εκτομής με laser είναι ότι το δείγμα δεν χρειάζεται πολλή προετοιμασία. Ως εκ τούτου, η μέθοδος δεν είναι ιδιαίτερα επιθετική για τα απολιθώματα και επιτρέπει σε αυτά τα απολιθώματα να διατηρηθούν για μελλοντικές μελέτες.
Τα χημικά αποτελέσματα αποκάλυψαν την ύπαρξη σημαντικών διαφορών στη διατροφή των ενήλικων  ανδρών σε σχέση με εκείνη των γυναικών και των νεότερων ανθρώπων. Η έρευνα υπέδειξε ότι οι ανήλικες άνδρες κατανάλωναν περισσότερη πρωτεΐνη ζωικής προέλευσης από ότι οι γυναίκες και οι νέοι, των οποίων η διατροφή ήταν πλούσια σε όσπρια και λαχανικά.
Εκτός από τα νέα ευρήματα σχετικά με τη διατροφή, η έρευνα ανακάλυψε υψηλές συγκεντρώσεις  μόλυβδου στην οδοντίνη τεσσάρων ανθρώπων.
“Η συγκέντρωση του μολύβδου είναι τόσο υψηλή ώστε υποδεικνύει ότι είχαν δηλητηριαστεί από το εν λόγω στοιχείο,” είπε ο Guede. Η προέλευση του μολύβδου σε αυτήν την περίπτωση είναι ανθρωπογενής και σύμφωνα με διάφορες μελέτες θα μπορούσε να οφείλεται στην εργασία αυτών των ανθρώπων, κατά την οποία διαχειρίζονταν μεταλλικά στοιχεία με κύριο τον μόλυβδο, πιθανόν για την παραγωγή επικαλυμμάτων για κεραμικά είδη.
Η έρευνα έχει τίτλο “Analyses of human dentine and tooth enamel by laser ablation-inductively coupled plasma-mass spectrometry (LA-ICP-MS) to study the diet of medieval Muslim individuals from Tauste.” Εκδόθηκε στο τεύχος Ιανουαρίου του περιοδικού Microchemical Journal.
Πηγή: http://www.dental-tribune.com/articles/news/europe/33217_researchers_find_new_evidence_of_diet_in_ancient_teeth_.html

(Visited 9 times, 1 visits today)

Last modified: February 20, 2017

Close