Written by 3:23 pm Επιστημονικά Νέα

Νέο εμφύτευμα με αντιμικροβιακή δράση!

Νέα επίστρωση εμφυτευμάτων αυξάνει

Βέλγιο: Βακτηριακά και μυκητιακά παθογόνα μπορεί να σχηματίσουν ένα βιοφίλμ πάνω στα οδοντικά εμφυτεύματα που είναι ανθεκτικό στα αντιμικροβιακά φάρμακα όπως τα αντιβιοτικά. Ως αποτέλεσμα, αυτά τα εμφυτεύματα ενέχουν σημαντικό κίνδυνο μόλυνσης. Μία διεπιστημονική ομάδα ερευνητών στο KU Leuven στο Βέλγιο έχει αναπτύξει ένα οδοντικό εμφύτευμα που απελευθερώνει σταδιακά φάρμακο αντιμικροβιακής δράσης από ένα ενσωματωμένο δοχείο.

Νεο εμφύτευμα με αντιμικροβιακη δραση!

Το εμφυτευμα μας έχει ενσωματωμένο δοχείο κάτω από τη στεφάνη του δοντιού“. Εξήγησε ο Dr Kaat De Cremer, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης.
Μια βίδα στο κάλυμμα καθιστά εύκολο το γέμισμα του δοχείου με αντιμικροβιακά φάρμακα. Το εμφύτευμα είναι κατασκευασμένο από ένα πορώδες σύνθετο υλικό. Αυτό βοηθά τα φάρμακα να διαχέονται σταδιακά από το δοχείο στο εξωτερικό του εμφυτεύματος, το οποίο βρίσκεται σε άμεση επαφή με τα κύτταρα των οστών. Ως εκ τούτου, τα βακτήρια δεν μπορούν πλέον να σχηματίσουν βιοφιλμ“.
Στο εργαστήριο, το εμφύτευμα υποβάλλεται σε διάφορες δοκιμές με τη χρήση χλωρεξιδίνης, ενός καθολικού στοματικού διαλύματος με ισχυρό αντιμικροβιακό αποτέλεσμα. Η μελέτη δείχνει ότι το βακτήριο Streptococcus mutans, εμποδίζεται από το να σχηματίσει βιοφίλμ στην επιφάνεια του εμφυτεύματος, όταν το δοχείο είναι γεμάτο με το συγκεκριμένο στοματικό διάλυμα. Επιπλέον, τα βιοφίλμ που είχαν αναπτυχθεί στο εμφύτευμα από πριν εξαλείφονται με τον ίδιο τρόπο. Αυτό δείχνει ότι το εμφύτευμα θα είναι αποτελεσματικό όσον αφορά στην πρόληψη και θεραπεία των λοιμώξεων.
Η μελέτη έχει τίτλο, “Controlled release of chlorhexidine from a mesoporous silica-containing macroporous titanium dental implant prevents microbial biofilm formation”. Δημοσιεύτηκε διαδικτυακά τον Ιανουάριο στο τεύχος 33 του περιοδικού European Cells and Materials.
Πηγή: http://www.dental-tribune.com/articles/news/europe/32852_new_implant_releases_antimicrobial_drugs_to_fight_infections_.html

(Visited 23 times, 1 visits today)

Last modified: July 28, 2022

Close