Written by 5:39 pm Επιστημονικά Νέα

Περιοδοντικό παθογόνο μπορεί να προκαλέσει ρευματοειδή αρθρίτιδα

Περιοδοντικό παθογόνο μπορεί να προκαλέσει ρευματοειδή αρθρίτιδα

Βαλτιμόρη, Η.Π.Α.: Ερευνητές του Johns Hopkins βρήκαν νέα στοιχεία για μια πιθανή σύνδεση μεταξύ της χρόνιας περιοδοντίτιδας και της ρευματοειδούς αρθρίτιδας. Πιστεύουν ότι τα νέα αυτά ευρήματα θα μπορούσαν να έχουν σημαντική επίδραση στην πρόληψη και θεραπεία της πάθησης, η οποία πλήττει περίπου 1.5 εκατ. ενήλικες στις Η.Π.Α. μόνο. Η ρευματοειδής αρθρίτιδα μπορεί να προκαλέσει ανικανότητα και πρόωρο θάνατο και μειώνει την ποιότητα της ζωής.

Περιοδοντικο παθογονο μπορει να προκαλεσει ρευματοειδη αρθρίτιδα

Η ρευματοειδής αρθρίτιδα είναι μια αυτοάνοση νόσος. Ωστόσο, οι επιστήμονες είχαν από καιρό υποψιαστεί ότι οι βακτηριακές λοιμώξεις, ιδιαίτερα οι περιοδοντικές, μπορεί να παίζουν ρόλο στην ανάπτυξη της νόσου.

Στην παρούσα μελέτη, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η μόλυνση με Aggregatibacter actinomycetemcomitans, η οποία συνδέεται με σοβαρή περιοδοντίτιδα, φαίνεται να συνδέεται με υπερκιτρουλλινίωση των πρωτεϊνών μέσω της έκκρισης της τοξίνης λευκοτοξίνη Α, η οποία θεωρείται ότι ενεργοποιεί το ανοσοποιητικό σύστημα και οδηγεί σε μαι σειρά γεγονότων που με τη σειρά τους οδηγούν σε ρευματοειδή αρθρίτιδα.

Ο Dr. Felipe Andrade, ερευνητής της μελέτης και αναπληρωτής καθηγητής Ιατρικής Johns Hopkins University School of Medicine, εξήγησε ότι η κιτρουλλινίωση συμβαίνει φυσικά σε όλους ως ένας τρόπος για τη ρύθμιση της λειτουργίας των πρωτεϊνών. Ωστόσο, σε άτομα με ρευματοειδή αρθρίτιδα, αυτή η διαδικασία γίνεται υπερβολικά, με αποτέλεσμα την ανώμαλη συσσώρευση κιτρουλλινοποιημένων πρωτεϊνών. Αυτό οδηγεί στην παραγωγή αντισωμάτων έναντι αυτών των πρωτεϊνών, δημιουργώντας φλεγμονή και επιθετική συμπεριφορά προς τον ιστό του ίδιου του ατόμου.

Τα αποτελεσματα

Οι ερευνητές προειδοποίησαν ότι απαιτούνται περαιτέρω έρευνες ώστε να κατανοηθεί πλήρως ο μηχανισμός που διέπει τη σχέση μεταξύ των δύο ασθενειών. Στην παρούσα μελέτη, περισσότερο από το 50% των συμμετεχόντων με ρευματοειδή αρθρίτιδα ήταν αρνητικοί για το A. actinomycetemcomitans, το οποίο μπορεί να δείχνει ότι άλλα βακτήρια στο έντερο, στους πνεύμονες ή αλλού θα μπορούσαν να έχουν έναν παρόμοιο μηχανισμό που να προκαλεί κιτρουλλινίωση.
Η μελέτη έχει τίτλο ” “Aggregatibacter actinomycetemcomitans-induced hypercitrullination links periodontal infection to autoimmunity in rheumatoid arthritis”. Δημοσιεύτηκε στο τεύχος Δεκεμβρίου του περιοδικού Science Translational Medicine.
Πηγή: http://www.dental-tribune.com/articles/news/americas/32781_periodontal_pathogen_may_trigger_rheumatoid_arthritis.html
 

(Visited 23 times, 1 visits today)

Last modified: July 28, 2022

Close