Written by 2:16 pm Επιστημονικά Νέα

Το φάρμακο για το αλτσχάιμερ υπέρ της φυσικής ανάπλασης δοντιών;

Το φάρμακο για το αλτσχάιμερ υπέρ της φυσικής ανάπλασης δοντιών;

Ερευνητές έχουν βρει έναν τρόπο να αναπλάθουν χαλασμένα δόντια. Χρησιμοποιώντας ένα φάρμακο που χορηγείται συνήθως σε άτομα με Αλτσχάιμερ, μια ομάδα επιστημόνων κατάφερε να επισκευάσει κοιλότητες τερηδόνας με τη διέγερση των φυσικών βλαστικών κυττάρων στο δόντι για την ανοικοδόμηση του πυκνού οστικού ιστού του.

Το φάρμακο για το Ατσχαιμερ υπερ της φυσικης αναπλασης δοντιων;

Ενώ οι οδοντίατροι μπορούν να θεραπεύσουν τη φθορά και τις κοιλότητες τερηδόνας, η λύση δεν είναι πάντα ικανοποιητική. Τα υλικά που χρησιμοποιούνται στα σφραγίσματα μπορεί να ραγίσουν με αποτέλεσμα τον σχηματισμό χειρότερων κοιλοτήτων τερηδόνας. Τελικά, μπορεί να οδηγήσουν στην αφαίρεση του εν λόγω δοντιού, καθώς η βλάβη δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί πλήρως.
Ωστόσο, η αντιμετώπιση της τερηδόνας με ένα ήδη καθιερωμένο φάρμακο, γνωστό ως tideglusib, οι ερευνητές κατάφεραν κάτι αξιόλογο.
Τα δόντια αποτελούνται από διάφορες στρώσεις. Ενώ το πάνω μέρος αποτελείται από ένα στρώμα σκληρού σμάλτου, κάτω από αυτό υπάρχει ένα παχύ στρώμα οδοντίνης, η οποία περιβάλλει έναν μαλακό, πολτώδη πυρήνα. Το κέντρο του δοντιού περιέχει βλαστικά κύτταρα, αλλά αυτό μπορεί να οδηγήσει μόνο σε περιορισμένη επισκευή της οδοντίνης που δεν είναι επαρκής αν η ζημιά στο δόντι είναι πολύ μεγάλη.

Τα αποτελεσματα της μελετης

Η ομάδα δοκίμασε το φάρμακο σε ποντίκια με βιοδιασπώμενο σφουγγάρι εμποτισμένο με το tideglusib.

Με την πάροδο του χρόνου, το σφουγγάρι διασπάστηκε και αντικαταστάθηκε με νεοσυντιθέμενη οδοντίνη. Ήταν μία αποτελεσματική φυσική εργασία επισκευής από τα βλαστικά κύτταρα του δοντιού. Επειδή η μέθοδος αυτή ενθαρρύνει το σώμα να αυτοθεραπευτεί, βάζει στην άκρη πολλά προβλήματα που προκύπτουν από τις τρέχουσες τεχνικές.

Η απλότητα της προσέγγισής μας το καθιστά ως κλινικά ιδανικό οδοντιατρικό προϊόν για τη φυσική θεραπεία μεγάλων κοιλοτήτων τερηδόνας. Αυτό συμβαίνει γιατί παρέχει ταυτόχρονα προστασία του πολφού και αποκατάσταση της οδοντίνης,” εξήγησε ο καθηγητής Paul Sharpe. Ο Paul Sharpe είναι ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης που δημοσιεύτηκε στο Nature. “Επιπλέον, η χρήση του φαρμάκου έχει ήδη δοκιμαστεί κλινικά για το Αλτσχάιμερ. Αυτό προσφέρει μια πραγματική ευκαιρία ώστε να μπει αυτή η οδοντιατρική θεραπεία γρήγορα στις κλινικές.
Η ικανότητα του δοντιού να αυτοθεραπεύεται θα μπορούσε να φέρει την επανάσταση στον τρόπο που οι οδοντίατροι αντιμετωπίζουν την τερηδόνα. Ιδίως, αν ληφθεί υπόψιν ότι αυτή η θεραπεία θα μπορούσε να μπει γρήγορα σε κλινική χρήση.
Πηγή: http://www.iflscience.com/health-and-medicine/alzheimers-drug-could-be-used-to-naturally-regenerate-teeth/

(Visited 20 times, 1 visits today)

Last modified: July 28, 2022

Close