Written by 3:41 pm Επιστημονικά Νέα

Ποιες θεραπείες είναι αποτελεσματικές για την πρόληψη της τερηδόνας;

Ποιες θεραπείες είναι αποτελεσματικές για την πρόληψη της τερηδόνας;

Πόσο αποτελεσματικές είναι οι διάφορες θεραπείες για την πρόληψη της τερηδόνας; Οι συγγραφείς μίας νέας μελέτης αξιολόγησαν στοιχεία υψηλού επιπέδου και έφτασαν σε κάποια ενδιαφέροντα συμπεράσματα.
Ανέλυσαν στοιχεία από συστηματικές ανασκοπήσεις γραμμένες στην αγγλική γλώσσα για τις θεραπείες πρόληψης της τερηδόνας, οι οποίες δημοσιεύτηκαν την περίοδο από το 2002 έως το 2015. Συνοψίσαν τα στοιχεία για παρεμβάσεις, όπως φθοριώσεις, προληπτικές εμφράξεις και φθορίωση τροφίμων και αποθεμάτων νερού σε μία βιβλιογραφική ανασκόπηση που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Journal of Clinical and Experimental Dentistry.

Ποιες θεραπείες ειναι αποτελεσματικες για την προληψη της τερηδονας;

Ορισμένες προληπτικές θεραπείες μπορούν πράγματι να μειώσουν την αύξηση της τερηδόνας. Επίσης, οι ερευνητές βρήκαν ότι η αυξανόμενη χρήση αυτών των θεραπειών μπορεί να φέρει και ακόμη καλύτερα αποτελέσματα. Ωστόσο, τα στοιχεία δεν ήταν τόσο πειστικά για άλλες θεραπείες.
Βάσει της ανασκόπησης, η διάδοση των προληπτικών θεραπειών θα μπορούσε να μειώσει τη συχνότητα εμφάνισης της τερηδόνας σε προσιτό κόστος. Έγραψαν οι συγγραφείς της μελέτης με επικεφαλής τον Claudio Sicca, MD, έναν οδοντίατρο στο Τορίνο της Ιταλίας.

Αποδεδειγμενες θεραπειες

Προηγούμενη έρευνα έχει δείξει ότι η ανάπτυξη της οδοντικής τερηδόνας είναι μία από τις πιο διαδεδομένες ασθένειες στους “πολιτισμένους πληθυσμούς”.  Το ποσοστό φτάνει στο 40% στα αγόρια έως 7 ετών και στο 85% στα αγόρια έως 17 ετών, σημείωσαν οι συγγραφείς.
Ωστόσο, ορισμένα στοιχεία έχουν δείξει ότι η συχνότητα της τερηδόνας στις ηλικίες 5-17 ετών έχει μειωθεί κατά 36% τις τελευταίες δεκαετίες. Με αυτό υπόψιν, οι Ιταλοί ερευνητές διεξήγαγαν μία περιεκτική βιβλιογραφική έρευνα. Η έρευνα έγινε σε 4 βάσεις δεδομένων με συστηματικές ανασκοπήσεις θεραπειών πρόληψης της τερηδόνας. Οι ανασκοπήσεις αυτές έγιναν από γνωστά επιστημονικά ιδρύματα και δημοσιεύτηκαν από το 2002 έως το 2015.
Βρήκαν 30 συστηματικές ανασκοπήσεις που ικανοποιούσαν τις απαιτήσεις της μελέτης. Από αυτές, οι 20 πραγματοποιήθηκαν από τη Cochrane Oral Health Group. Τέσσερις ανεξάρτητοι ερευνητές επανεξέτασαν τα άρθρα που εντοπίστηκαν.
Οι ερευνητές συνοψίσαν τα αποτελέσματα των αξιολογήσεων, τα οποία κατένειμαν σε 3 κατηγορίες ανάλογα με τη θεραπεία:

  1. Φθοριούχο τζελ, οδοντόκρεμα, στοματικά διαλύματα.
  2. Προληπτικές εμφράξεις (sealants).
  3. Συμπληρώματα φθορίου, νερό και γάλα.

Συνολικά, διαπίστωσαν ότι η τοπική εφαρμογή φθοριούχου τζελ και τα συμπληρώματα φθορίου είναι βολικές και φθηνές μέθοδοι για τη μείωση της τερηδόνας. Επίσης, τα sealants και τα φθοριούχα βερνίκια φαίνεται να μειώνουν αποτελεσματικά τον κίνδυνο τερηδόνας, κατέληξαν οι ερευνητές.
Η υπάρχουσα βιβλιογραφία, ωστόσο, δεν παρέχει επαρκή αποδεικτικά στοιχεία ότι η κατανάλωση φθοριωμένων τροφίμων μειώνει τον κίνδυνο τερηδόνας, σημείωσαν οι συγγραφείς.
Πηγή: http://www.drbicuspid.com/index.aspx?sec=sup&sub=hyg&pag=dis&ItemID=320857

(Visited 9 times, 1 visits today)

Last modified: July 28, 2022

Close