Written by 6:02 pm Διάφορα

Η ΕΕ ενισχύει την απαγόρευση του αμαλγάματος σε παιδιά και εγκύους!

Βρυξέλλες, Βέλγιο:  Η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) συμφώνησε προσωρινά ότι τα οδοντιατρικά σφραγίσματα αμαλγάματος πρέπει να απαγορευτούν για παιδιά κάτω των 15 ετών καθώς και για τις έγκυες και θηλάζουσες γυναίκες από την 1η Ιουλίου του 2018.
Ωστόσο, μία γενική σταδιακή κατάργηση των σφραγισμάτων που περιέχουν υδράργυρο δεν είναι στο πλάνο για την ώρα. Αντ’αυτού πρόκειται να αποφασιστεί μέχρι το 2020 το αν η χρήση του εν λόγω υλικού θα καταργηθεί πλήρως ως το 2030.

Η ΕΕ ενισχυει την απαγορευση του αμαλγάματος σε παιδια και εγκυους!

Η προσωρινή συμφωνία επετεύχθη στη σύνοδο κορυφής μεταξύ των τριών θεσμικών οργάνων της ΕΕ –  του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 6 και 7 Δεκεμβρίου.
Η δράση η οποία τώρα πρέπει να εγκριθεί από το Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο αποτελεί μέρος μίας ευρύτερης πρωτοβουλίας για την υλοποίηση των στόχων της Minamata Convention, η οποία στοχεύει στον περιορισμό της χρήσης και της απελευθέρωσης του υδραργύρου στο περιβάλλον.
Η διάταξη αυτή απαιτεί επίσης από κάθε κράτος μέλος να ορίσει ένα εθνικό σχέδιο για το πώς θα μειώσει τη χρήση του αμαλγάματος, σε γενικές γραμμές, μέχρι την 1η Ιουλίου του 2019.

Το αμάλγαμα υπολογίζεται ότι απελευθερώνει μέχρι και 75 τόνους εξαιρετικά τοξικών βαρέων μετάλλων στην ΕΕ ετησίως. Παρά το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρεί τα σφραγίσματα αμαλγάματος ασφαλή για τους ασθενείς, ειδικά όταν είναι έγκλειστα στο στόμα, μελέτες έχουν δείξει ότι τα οδοντιατρικά αμαλγάματα μπορούν να προκαλέσουν δηλητηρίαση από υδράργυρο σε γενετικά επιρρεπείς πληθυσμούς.

Επιπλέον, οι κριτικοί έχουν εγείρει ανησυχίες σχετικά με τους κινδύνους για την υγεία που θέτει το υλικό κατά τη διάρκεια της επεξεργασίας και διάθεσης. Μελέτες που αφορούν στο προσωπικό οδοντιατρικής φροντίδας έχουν δείξει επίσης ότι η έκθεση σε υδράργυρο από τα οδοντιατρικά αμαλγάματα κατά την τοποθέτηση και την αφαίρεση μπορεί να προκαλέσει ή να συμβάλει σε πολλές χρόνιες ασθένειες και ότι θα μπορούσε να οδηγήσει σε κατάθλιψη, άγχος και αυτοκτονία.
Παρά το γεγονός ότι η χρήση του αμαλγάματος μειώνεται σε πολλές χώρες υψηλού εισοδήματος, δεν υπάρχουν σήμερα ευρέως διαθέσιμες εναλλακτικές λύσεις σε χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος χώρες.
Πηγή: http://www.dental-tribune.com/articles/news/europe/32345_eu_endorses_amalgam_ban_in_children_and_pregnant_or_breastfeeding_women_.html

(Visited 16 times, 1 visits today)

Last modified: July 28, 2022

Close