Written by 2:51 pm Διάφορα

Πώς η δυτική διατροφή έχει αλλάξει το ανθρώπινο πρόσωπο

Πώς η δυτική διατροφή έχει αλλάξει το ανθρώπινο πρόσωπο

Οι περισσότεροι άνθρωποι γνωρίζουν ότι τα παιδιά που μεγαλώνουν με μία επεξεργασμένη, φτωχή σε θρεπτικά συστατικά διατροφή διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο για ένα ευρύ φάσμα ιατρικών προβλημάτων, όπως η παχυσαρκία, ο διαβήτης τύπου 2, και η υπέρταση.

Αυτό που είναι λιγότερο γνωστό, είναι ότι η διατροφή – ιδιαίτερα αυτή με την οποία μεγαλώνει κανείς- μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στην ανάπτυξη των οστών, των γνάθων και του προσώπου. Υπάρχουν αδιάσειστα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η “μαλακή” σύγχρονη διατροφή, σε συνδυασμό με άλλους παράγοντες που σχετίζονται με το δυτικό τρόπο ζωής, μπορούν να προωθήσουν την ανώμαλη ανάπτυξη του κρανίου και του προσώπου και να προκαλέσουν κακή σύγκλειση. έγκλειστους φρονιμίτες και στενά οδοντικά τόξα.

Η σημασια της μασησης

Κατά τη διάρκεια των παλαιότερων χρόνων, πολλή έμφαση είχε δοθεί στο πώς η θρεπτική αξία της ανθρώπινης διατροφής έχει αλλάξει από την εποχή που οι άνθρωποι ήταν κυνηγοί-τροφοσυλλέκτες και στο πώς μπορούμε να ρυθμίσουμε τη σύγχρονη διατροφή μας ώστε να έχει μία σύνθεση, μία κατανομή θρεπτικών συστατικών και ένα προφίλ συστατικών που να μοιάζει περισσότερο με εκείνο της διατροφής των προγόνων μας. Λιγότερη προσοχή έχει δοθεί στο πώς η “σκληρότητα” της διατροφής μας έχει αλλάξει από την εποχή πριν τη γεωργία και με ποιους τρόπους μπορεί αυτό να επηρεάσει την υγεία και την ανάπτυξη του ανθρώπου.
Αυτό δεν είναι φυσικά για να πούμε ότι δε δίνει κανείς προσοχή σε αυτό το θέμα, καθώς έχουν υπάρξει άρθρα σε ιστολόγια, παρουσιάσεις σε συνέδρια και άλλα άρθρα σχετικά με αυτό. Ωστόσο, σε γενικές γραμμές, μπορούμε να πούμε ότι αυτό είναι ένα θέμα που αξίζει περισσότερη προσοχή.

Ο Δρ. Mike Mew, ένας ορθοδοντικός με έδρα στο Λονδίνο, εκτιμά ότι οι σύγχρονοι άνθρωποι χρησιμοποιούν το μασητικό τους σύστημα στο 3-5% της δυναμικής με την οποία το χρησιμοποιούσαν οι παλαιολιθικοί άνθρωποι. Αυτή είναι οπωσδήποτε μία μεγάλη πτώση…

Μία κοινή πεποίθηση είναι ότι η ευθυγράμμιση των δοντιών και η ανάπτυξη των γνάθων καθορίζεται αποκλειστικά γενετικά. Ωστόσο, αυτό που πρέπει να θυμόμαστε είναι ότι η γενετική κληρονομιά μας δεν καθορίζει εξ’ολοκλήρου το πώς πρόκειται να μεγαλώσουμε και να αναπτυχθούμε.

Υπάρχει μία συνεχής αλληλεπίδραση μεταξύ του γονιδιώματος και του περιβάλλοντός και οι δυνάμεις που ασκούνται στις δομές κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης θα επηρεάσουν τον τρόπο που εκφράζονται τα γονίδια καθώς και την ανάπτυξη του μεγέθους και του σχήματος της κάθε δομής.

Με τον ίδιο τρόπο που δεν θα αναπτύξετε υγιή και ισχυρά άκρα αν δεν κάνετε τις απαραίτητες διατάσεις με σωματικές δραστηριότητες κατά τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας, έτσι και οι γνάθοι δεν θα αυξηθούν σωστά αν δεν τεντώνονται επαρκώς με τη μάσηση. Η μάσηση σκληρής τροφής είναι σημαντική διότι ενεργοποιεί τα κύτταρα των οστών στην υποδοχή των δοντιών και προωθεί την ανάπτυξη μεγάλων και ισχυρών γνάθων στις οποίες υπάρχει επαρκής χώρος για τους τρίτους γομφίους.

Η μαλακη διατροφή προκαλει ανωμαλιες στο οδοντικο τοξο

Μελέτες σε πολλά και διαφορετικά είδη ζώων δείχνουν ότι τα ζώα που η διατροφή τους αποτελείται από επεξεργασμένα, μαλακά τρόφιμα όταν είναι σε νεαρή ηλικία αναπτύσσουν πολλές από ανωμαλίες στο οδοντικό τόξο ίδιες με εκείνες του σύγχρονου ανθρώπου, όπως κακή σύγκλειση, περιορισμένα οδοντικά τόξα και συνωστισμό.
Υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι πολλές από τις ίδιες αρχές ισχύουν και για το είδος μας. Μελέτες -όπως εκείνες που διεξάγονται από ερευνητές όπως ο Dr. Robert S. Corrucini ο οποίος υποστήριξε την ιδέα ότι η κακή σύγκλειση είναι μία ασθένεια του πολιτισμού, και ο Dr. Weston A. Price, ο οποίος κατέγραψε την κατάσταση της υγείας των απομονωμένων πληθυσμών πριν και μετά τη δυτικοποίηση- έδειξαν ότι οι άνθρωποι που μετέβησαν από έναν παραδοσιακό τρόπο ζωής και μια ολοκληρωμένη  διατροφή πλούσια σε θρεπτικά συστατικά στο δυτικό τρόπο ζωής και στη φτωχή σε θρεπτικά συστατικά διατροφή είδαν την υγεία τους να χειροτερεύει. 
Επιπλέον, υπάρχει μια υψηλή συχνότητα εμφάνισης κακής σύγκλεισης, συνωστισμού και τερηδόνας στα παιδιά που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν σε “δυτικό περιβάλλον.”

Όσον αφορά στις δοκιμαστικές παρεμβάσεις, μία μικρή μελέτη που διερεύνησε την επίδραση των μασητικών ασκήσεων των μυών στην ανάπτυξη του προσώπου σε παιδιά με μακρύ πρόσωπο διαπίστωσε ότι τα παιδιά που μασούσαν σκληρή τσίχλα για δύο ώρες την ημέρα, ανέπτυξαν ίσια δόντια και μεγάλες γνάθους.

Εκτός από τη μείωση της χρήσης του μασητικού συστήματος, άλλοι παράγοντες, ιδίως το πιπίλισμα πιπίλας, το μπιμπερό, η λανθασμένη στάση του στόματος και η κακή θρεπτική κατάσταση μπορεί επίσης να συμβάλλουν σημαντικά στην κακή σύγκλειση, το συνωστισμό και τα στενά οδοντικά τόξα στις δυτικού τύπου κοινωνίες.

Συρρικνωση προσωπων

Οι κυνηγοί-τροφοσυλλέκτες είχαν γενικά ευρεία οδοντικά τόξα, καλά ευθυγραμμισμένα δόντια και άφθονο χώρο για τους τρίτους γομφίους. Επιπλέον, μελέτες των απολιθωμάτων δείχνουν ότι πριν τη Γεωργική Επανάσταση, η κακή σύγκλειση και οι έγκλειστοι φρονιμίτες ήταν ανύπαρκτα. Αυτό έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις σύγχρονες κοινωνίες, όπου αυτές οι παθήσεις είναι εξαιρετικά συνηθισμένες.
Στις βιομηχανικές χώρες, όπως οι Η.Π.Α., αφαιρείται περίπου το 50% των φρονιμιτών και το 95% έχει αποκλίσεις στην ευθυγράμμιση των δοντιών. Από αυτό το 95%, περίπου το 30% λαμβάνει ορθοδοντική θεραπεία η οποία βελτιώνει τα συμπτώματα αλλά μπορεί να επιδεινώνει το υποκείμενο πρόβλημα.

Τα σύγχρονα πρόσωπα των ανθρώπων “λιώνουν” με την έννοια ότι έχουν συμβεί μεγάλες αλλαγές στον ανθρώπινο σκελετό από την παλαιολιθική εποχή. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων χιλιάδων ετών τα ανθρώπινα πρόσωπα έχουν μικρύνει κατά 5-10% περίπου.

Κάποιοι θα υποστηρίξουν ότι η ομορφιά είναι στο μάτι του θεατή και ότι ο πολιτισμός είναι ο κύριος παράγοντας που καθορίζει τι αντιλαμβανόμαστε ως αισθητικά ευχάριστο. Ωστόσο, πρέπει επίσης να θυμόμαστε ότι έχουμε εξελίξει μία έλξη για ορισμένα χαρακτηριστικά ως έναν τρόπο να διακρίνουμε το υγιές και το δυνατό από το αδύναμο.
Η φυσική ελκυστικότητα μπορεί να χρησιμεύσει ως ένα βιολογικό σήμα καλής υγείας. Πιθανόν να θεωρήσουμε ανθρώπους με καλά ανεπτυγμένα πρόσωπα, ισχυρές γνάθους και ευρεία οδοντικά τόξα ελκυστικούς. Αυτό συμβαίνει επειδή τα χαρακτηριστικά αυτά είναι δείκτες καλών γενετικών ιδιοτήτων και υγείας.
Εκτός από το αισθητικό μέρος, η αλλαγή σε μια μακρύτερη και λεπτότερη κρανιοπροσωπική δομή έχει σημαντικές συνέπειες στο πώς αναπνέουμε, μασάμε και λειτουργούμε.

Σκληραινοντας τη διατροφη μας

Δεν είναι μόνο οι άνθρωποι που τρώνε επεξεργασμένα, δυτικού τύπου τρόφιμα που θα πρέπει να ανησυχούν ότι δεν ξοδεύουν επαρκή χρόνο στη μάσηση. Σε σύγκριση με την αρχαία διατροφή, οι σύγχρονες δίαιτες τείνουν να είναι πιο μαλακές. Όχι μόνο γιατί οι περισσότεροι από εμάς προτιμούμε το μαλακό κρέας και τα τρόφιμα που είναι εύκολο να καταναλωθούν, αλλά και επειδή τα φρούτα και τα λαχανικά που μπαίνουν στα σπίτια έχουν υψηλότερη περιεκτικότητα σε ζάχαρη και χαμηλότερη περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες.
Οπότε τι μπορούμε να κάνουμε γι’αυτό το θέμα; Μία προφανής λύση είναι να συμπεριλάβουμε περισσότερα σκληρά τρόφιμα στη διατροφή μας και ειδικά στη διατροφή των παιδιών μας. Η μάσηση τσίχλας είναι μια άλλη στρατηγική που θα μπορούσε να βοηθήσει τα παιδιά να αναπτύξουν μεγαλύτερες και ισχυρότερες γνάθους.

Εκτός από τη σημασία του να μασάμε σκληρή τροφή, οι πρακτικές βρεφικής διατροφής, η διατροφή της μητέρας, η στάση του στόματος και οι συνήθειες τα πρώτα χρόνια της ζωής είναι επίσης σημαντικοί παράγοντες που επηρεάζουν την υγεία των δοντιών και την ανάπτυξη του προσώπου και της γνάθου.

Πηγή: http://darwinian-medicine.com/how-the-western-diet-has-changed-the-human-face/

(Visited 26 times, 1 visits today)

Last modified: July 28, 2022

Close