Written by 6:27 pm Οργάνωση και λειτουργία Οδοντιατρείου

Μπορεί το περιβάλλον της κλινικής σας να μειώσει το άγχος των ασθενών;

Μπορεί το περιβάλλον της κλινικής σας να μειώσει το άγχος των ασθενών;

Παρά τις σύγχρονες εξελίξεις στην ανώδυνη οδοντιατρική, το άγχος του ασθενή συνεχίζει να είναι ένα θέμα που απασχολεί τον κόσμο της οδοντιατρικής σήμερα. Πολλοί άνθρωποι συνδέουν την όψη, τη μυρωδιά και τον ήχο της οδοντιατρικής κλινικής με τον πόνο των θεραπειών που είχαν στο παρελθόν. Το πρόβλημα είναι ότι αυτός ο φόβος και το άγχος μπορεί να επηρεάσει τη δέσμευσή τους στη σωστή οδοντιατρική φροντίδα.
Τι μπορείτε να κάνετε για να βοηθήσετε τους ασθενείς να ξεπεράσουν το φόβο, την αγωνία τους και τις οδοντιατρικές τους φοβίες; Πρώτα, χρειάζεται να κατανοήσετε τι προκαλεί άγχος στους ασθενείς. Η αλλαγή στο σχεδιασμό ή στο περιβάλλον της κλινικής σας μπορεί να βοηθήσει.

Τι προκαλει άγχος και στρες;

Δεν υπάρχει κάποια οριστική έρευνα που να έχει επισημάνει  την αιτία του οδοντιατρικού άγχους και στρες, αλλά ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι η τελευταία κακή εμπειρία ή επίπονη θεραπεία είναι μία από τις πιο κοινές αιτίες. Άλλοι παράγοντες περιλαμβάνουν την πιθανότητα πόνου κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, την αναποτελεσματικότητα της αναισθησίας, τη στείρα κλινική μυρωδιά και τον ήχο του οδοντιατρικού τροχού.
Για κάποιους ασθενείς, πηγή άγχους είναι ο τρόπος που αντιμετωπίζονται από το προσωπικό του οδοντιατρείου. Για παράδειγμα, μπορεί να αισθάνονται ότι οι οδοντίατροι ή τεχνικοί δεν αφιερώνουν αρκετό χρόνο για να απαντήσουν στις ερωτήσεις τους.

Μπορεί να μη φαίνεται σημαντικό, αλλά το άγχος μπορεί να οδηγήσει τους ασθενείς στην παραμέληση της στοματικής τους υγείας. Αυτό με τη σειρά του μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερα στοματικά προβλήματα.

Μειωση του αγχους και του στρες

Δοκιμάστε να κάνετε κάποιες από τις παρακάτω αλλαγές:
  1. Μυρωδιά. Υπάρχει μια χαρακτηριστική μυρωδιά που σχετίζεται με νοσοκομεία και κλινικές. Αυτή η μυρωδιά προκαλεί δυσάρεστα συναισθήματα σε πολλούς ασθενείς. Η χρήση χαλαρωτικών αρωμάτων όπως η λεβάντα και το πορτοκάλι μπορεί να βοηθήσουν.
  2. Όψη. Η χρήση απαλών χρωμάτων όπως το μπλε και το πράσινο στους τοίχους, στα καθίσματα και στα έπιπλα μπορεί να δημιουργήσει ένα άνετο περιβάλλον για τους ασθενείς. Η γυμνοί τοίχοι μπορούν να προκαλέσουν ανησυχία. Οπότε, μπορείτε να τους διακοσμήσετε με χαρούμενους πίνακες.
  3. Ήχος. Ο ήχος του τροχού είναι μία από τις κύριες πηγές του άγχους των ασθενών. Οπότε, μειώστε όσο μπορείτε τον ήχο των μηχανημάτων. Αντίθετα, επιλέξτε να βάλετε χαλαρωτική μουσική.
  4. Φως. Οι οδοντιατρικές κλινικές χρειάζεται να είναι φωτεινές. Τόσο φωτεινές ώστε να μπορεί να εργαστεί ο οδοντίατρος, χωρίς όμως το φως να είναι έντονο για τους ασθενείς. Μπορείτε να προσανατολίσετε τα φώτα ώστε να φωτίζουν το στόμα και όχι τα μάτια του ασθενή. Κρατήστε τα υπόλοιπα φώτα του δωματίου χαμηλά.
  5. Αίσθηση. Τα έπιπλα στα δωμάτια αναμονής και εξέτασης πρέπει να είναι καθαρά, άνετα και φιλόξενα. Επιπλέον, η ρύθμιση σε χαμηλότερη θερμοκρασία βοηθά στη μείωση του στρες και του άγχους.

Σκεφθείτε να προσθέσετε οθόνες τηλεόρασης, ενυδρεία και άλλα ενδιαφέροντα πράγματα στην κλινική ώστε να έχουν οι ασθενείς κάτι να βλέπουν κατά τη διάρκεια της θεραπείας τους.

Αλλες Τεχνικες

Εκτός από το περιβάλλον της κλινικής, παρακάτω θα βρείτε μερικά άλλα χρήσιμα βήματα για τη μείωση του άγχους:

  1. Επικοινωνία. Διατηρήστε καθαρή επικοινωνία με τους ασθενείς σας. Απαντήστε ήρεμα και με σαφήνεια στις ερωτήσεις τους.
  2. Έλεγχος. Οι άνθρωποι αισθάνονται καλύτερα σε καταστάσεις όπου έχουν μια αίσθηση ελέγχου. Αφήστε τους να επιλέξουν τη μουσική ή την ταινία που θα δουν. Επίσης, αποφασίστε ένα σινιάλο για να σας λένε πότε χρειάζονται διάλειμμα.
  3. Η φροντίδα μετά.  Κρατήστε ένα παγωτό στο χέρι για τους ασθενείς που βγήκαν από εξαγωγή ή παυσίπονο για εκείνους που υποβλήθηκαν σε πολύωρη θεραπεία.

Οι ασθενείς που χρειάζεται να περιμένουν για τη θεραπεία τους είναι πιθανόν να είναι περισσότερο ανήσυχοι. Γι’αυτό βεβαιωθείτε ότι το οδοντιατρείο σας λειτουργεί αποτελεσματικά!
Πηγή: http://www.dentistrytoday.com/news/todays-dental-news/item/1464-can-your-clinic-s-environment-reduce-patient-anxiety-and-stress

(Visited 25 times, 1 visits today)

Last modified: July 28, 2022

Close