Written by 2:52 pm Επιστημονικά Νέα

Τα μαύρα βατόμουρα αναστέλλουν τον καρκίνο του στόματος

Τα μαύρα βατόμουρα είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, βιταμίνες και φυτοχημικά. Σε μια πρόσφατη έρευνα στο Πανεπιστήμιο του Οχάιο βρέθηκε επίσης ότι τα συγκεκριμένα βατόμουρα αναστέλλουν την ανάπτυξη του στοματικού καρκίνου σε αρουραίους.

Τα μαυρα βατόμουρα αναστελλουν τον καρκινο του στοματος

Οι ερευνητές εντόπισαν επίσης βασικά γονίδια που σχετίζονται με τον συγκεκριμένο καρκίνο τα οποία μπορούν να εξηγήσουν αυτό το φαινόμενο. Τα αποτελέσματα της έρευνας βρίσκονταν ανάμεσα στις περισσότερες από 140 αφίσες που παρουσιάστηκαν στο  Συνέδριο του Αμερικάνικου Ινστιτούτου νωρίτερα αυτόν τον Νοέμβριο.

Προκλινικές και κλινικές δοκιμές στον άνθρωπο δείχνουν ότι τα μαύρα βατόμουρα μπορούν να εμποδίσουν ή να επιβραδύνουν την ανάπτυξη των στοματικών καρκίνων, αν και υπήρξε μικρή κατανόηση σχετικά με τη μοριακή βάση των ευεργετικών τους επιδράσεων.

Προηγούμενη έρευνα έχει επίσης εντοπίσει τα βασικά γονίδια που σχετίζονται με τον καρκίνο στον άνθρωπο τα οποία ενεργοποιούνταν ή απενεργοποιούνταν ως απάντηση στην κατανάλωση μαύρων βατόμουρων.
“Στόχος μας σε αυτήν τη μελέτη ήταν να δούμε αν τα ίδια γονίδια διαμορφώνονται στο μοντέλο των αρουραίων ώστε να μπορούμε να καθορίσουμε το αν βλέπουμε τα ίδια αποτελέσματα,” δήλωσε ο Steve Oghumu, PhD, ένας επιστήμονας στο Πανεπιστήμιο του Οχάιο και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης. Ο Christopher Weghorst, PhD, αναπληρωτής διευθυντής για την έρευνα και καθηγητής διαχείρισης στο Πανεπιστήμιο, ήταν ο κύριος ερευνητής.
Οι ερευνητές τοποθέτησαν αρουραίους με στοματικό καρκίνο σε κάθε μία από τις 3 διατροφικές ομάδες για 16 εβδομάδες: μία ομάδα ακολουθούσε μία τυπική δίαιτα, μία δίαιτα με 5% λυοφιλιωμένων μαύρων βατόμουρων, και μία δίαιτα με 10% λυοφιλιωμένων μαύρων βατόμουρων. Μία ομάδα σύγκρισης αποτελούνταν από αρουραίους χωρίς καρκίνο.
Στο τέλος της περιόδου της μελέτης, οι ερευνητές ανέλυσαν τη γλώσσα και το αίμα των τρωκτικών για δείκτες που σχετίζονται με τη φλεγμονή και την απόπτωση, έναν τύπο προγραμματισμένου κυτταρικού θανάτου.

Οι δείκτες της απόπτωσης έδειξαν σημάδια προώθησης θανάτου καρκινικών κυττάρων και οι δείκτες φλεγμονής ήταν μειωμένοι στα τρωκτικά που κατανάλωναν τα μαύρα βατόμουρα, περισσότερο από ότι σε εκείνα που ακολουθούσαν μία τυπική δίαιτα. Επίσης, οι όγκοι στους αρουραίους που ακολουθούσαν τις δίαιτες με 5 ή 10% μαύρων βατόμουρων μειώθηκαν κατά 39% και 29% αντίστοιχα, σε σύγκριση με τους άλλους αρουραίους.

“Αυτό ήταν ένα αποτέλεσμα που μας εξέπληξε. Δεν περιμέναμε η χαμηλότερη συγκέντρωση να είναι πιο αποτελεσματική,” είπε ο Oghumu, ο οποίος επίσης πιστεύει ότι η διατροφική προσέγγιση στον καρκίνο του στόματος είναι ελκυστική επειδή τα μαύρα βατόμουρα είναι εύκολα διαθέσιμα και φέρουν λίγους κινδύνους.
“Αυτή η έρευνα ήταν σημαντική γιατί επιβεβαιώσαμε ότι τα μαύρα βατόμουρα μπορούν να αναστείλουν την καρκινογένεση στους αρουραίους, και έχουμε ένα κατάλληλο μοντέλο για να καταλάβουμε πώς επίσης μπορούν να αναστείλουν τον καρκίνο του στόματος στους ανθρώπους,” δήλωσε ο Oghumu.
Η έρευνα δεν έχει ακόμη δημοσιευτεί και δεν έχει ακόμη περάσει από αξιολόγηση.
Πηγή: http://www.dentistrytoday.com/news/industrynews/item/1429-black-raspberries-may-inhibit-oral-cancer

(Visited 16 times, 1 visits today)

Last modified: July 28, 2022

Close