Written by 3:55 pm Επιστημονικά Νέα

Μπορεί η θεραπεία λέιζερ να επιταχύνει την ορθοδοντική μετακίνηση;

Μπορεί η θεραπεία λέιζερ να επιταχύνει την ορθοδοντική μετακίνηση;

Ο συνωστισμός δοντιών είναι ζήτημα για ένα σημαντικό μέρος του πληθυσμού, ωστόσο ο χρόνος που απαιτείται για την αποκατάστασή του οδηγεί μερικούς ασθενείς στην απόρριψη της ορθοδοντικής θεραπείας. Η θεραπεία λέιζερ χαμηλού επιπέδου μπορεί να είναι μία ασφαλής μέθοδος για να επιταχυνθεί η διαδικασία, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Μπορει η θεραπεια λειζερ να επιταχυνει την ορθοδοντική μετακινηση;

Η ανάγκη να βρεθεί ένας τρόπος να επιταχυνθεί η ορθοδοντική θεραπεία δεν προέκυψε τώρα, αλλά η χρήση λέιζερ για την επίτευξη αυτής της επιτάχυνσης δεν είχε αποτελέσει αντικείμενο έρευνας ως τώρα.
Ερευνητές από τη Συρία θέλησαν να δουν αν η χρήση λέιζερ χαμηλού επιπέδου μειώνει το ποσοστό χρόνου που απαιτείται για την ολοκλήρωση της μετακίνησης των δοντιών, συγκριτικά με μια ομάδα που δεν έλαβε ανάλογη θεραπεία λέιζερ. Τα αποτελέσματα τους δημοσιεύτηκαν στο Angle Orthodontist στις 21 Νοεμβρίου 2016.
“Οι πρόσφατες συστηματικές ανασκοπήσεις δείχνουν ότι υπάρχει έλλειψη αποδεικτικών στοιχείων σχετικά με την αποτελεσματικότητα της θεραπείας με λέιζερ χαμηλού επιπέδου στην επιτάχυνση της ορθοδοντικής μετακίνησης των δοντιών,” έγραψε ο Mohammed Moaffak A. AlSayed Hasan και οι συνεργάτες του.
Πρόσθεσαν ότι υπάρχει ανάγκη για καλά σχεδιασμένες μελέτες ελέγχου ώστε να καθοριστούν τα καλύτερα πρωτόκολλα για τη θεραπεία λέιζερ και να παρουσιαστούν προτάσεις σχετικά με τα αποτελέσματα της.
Ο Hasan είναι μεταπτυχιακός φοιτητής στο τμήμα Ορθοδοντικής και Οδοντογναθοπροσωπικής Ορθοπεδικής του Πανεπιστημίου της Δαμασκού.

Η ερευνα

Οι ασθενείς που συμμετείχαν στην έρευνα ήταν ηλικίας 16-24 ετών και είχαν μέτριο συνωστισμό στην πρόσθια γνάθο. Επίσης, κανένας από τους συμμετέχοντες δεν είχε υποβληθεί σε ορθοδοντική θεραπεία, δεν είχε κάποια συστημική ασθένεια και όλοι είχαν καλή στοματική υγιεινή.
Όλοι οι ασθενείς υποβλήθηκαν σε συμβατική ορθοδοντική θεραπεία. Οι ασθενείς χωρίστηκαν τυχαία σε 2 ομάδες: μία ομάδα υποβλήθηκε σε επιπλέον θεραπεία με λέιζερ, και η άλλη που χρησίμευσε ως ομάδα ελέγχου δεν έλαβε κάποια τέτοια επιπλέον θεραπεία.
Οι ερευνητές μετά από μετρήσεις κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η θεραπεία με λέιζερ χαμηλού επιπέδου για αυτούς τους ασθενείς είναι χρήσιμη.
Η θεραπεία λέιζερ χαμηλού επιπέδου, που χρησιμοποιείται στο πλαίσιο των παραμέτρων που περιγράφονται στην παρούσα μελέτη, είναι μία αποτελεσματική μέθοδος για την επιτάχυνση της ορθοδοντικής μετακίνησης των δοντιών στις περιπτώσεις συνωστισμού,” έγραψαν οι συγγραφείς της έρευνας.
Πηγή: http://www.drbicuspid.com/index.aspx?sec=sup&sub=cos&pag=dis&ItemID=320718

(Visited 96 times, 1 visits today)

Last modified: July 28, 2022

Close