Written by 4:31 pm Επιστημονικά Νέα

Οι ερωτικές σχέσεις ενθαρρύνουν την καλύτερη στοματική υγεία;

Οι ερωτικές σχέσεις ενθαρρύνουν την καλύτερη στοματική υγεία;

Τα ερωτευμένα ζευγάρια έχουν πολλούς καλούς λόγους για να χαμογελούν, κι αυτά τα χαμόγελα είναι πολύ υγιή, επίσης, σύμφωνα με την Grace Branjerdporn, μία υποψήφια Διδάκτωρ της Παιδιατρικής στο πανεπιστήμιο University of Queensland (UQ) της Αυστραλίας.

Οι ερωτικες σχέσεις ενθαρρυνουν την καλυτερη στοματικη υγεια

Μελετήσαμε τον τρόπο που η δυναμική των ερωτικών μας  σχέσεων επηρεάζει τη στοματική μας υγεία. Διαπιστώσαμε ότι όσοι αποφεύγουν τη συναισθηματική οικειότητα ή αισθάνονται ότι ο σύντροφός τους δεν θα είναι διαθέσιμος για εκείνους σε στιγμές ανάγκης ήταν πιο πιθανό να εμφανίσουν αρνητικά αποτελέσματα στη στοματική τους υγεία,” είπε η Branjerdporn.
Ήταν πιο πιθανό να παρακάμψουν τις οδοντιατρικές εξετάσεις πρόληψης, να αισθάνονται πολύ αμήχανοι σχετικά με την εμφάνιση των δοντιών τους, και να πουν ότι έχουν κακή στοματική υγεία,” συνέχισε.

“Από την άλλη πλευρά, θα μπορούσαμε να πούμε ότι η ερωτική ζωή όπου κανείς μπορεί να εμπιστεύεται τον σύντροφό του και να έχει υψηλότερη αυτοεκτίμηση οδηγεί σε καλύτερες συνήθειες όσον αφορά στις επισκέψεις στον οδοντίατρο, περισσότερη αυτοπεποίθηση σχετικά με την εμφάνιση των δοντιών, καθώς και καλύτερη βαθμολόγηση της στοματικής υγείας.”

Η Branjerdporn  ήταν μέλος μίας συνεργασίας μεταξύ Σχολής Υπηρεσιών Υγείας και Αποκατάστασης και της Οδοντιατρικής Σχολής του University of Queensland (UQ). Η συγχρονική μελέτη βασίστηκε σε προηγούμενη έρευνα που αφορούσε στη θεωρία προσκόλλησης των ενηλίκων και τις αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία αυτής της ανασφάλειας.
Η μελέτης περιέλαβε 265 υγιείς ενήλικες. “Όσοι προσπαθούν να αποστασιοποιηθούν συναισθηματικά από τον σύντροφό τους μπορεί να είναι απρόθυμοι να προγραμματίσουν τακτικά προληπτικά οδοντιατρικά ραντεβού καθώς χαρακτηρίζονται από μεγαλύτερη δυσπιστία και αποφεύγουν να ζητήσουν υποστήριξη,” δήλωσε η Branjerdporn.
Σύμφωνα με το πανεπιστήμιο, αυτή είναι η πρώτη μελέτη για την αξιολόγηση των σχέσεων και της στοματικής υγείας σε μία ομάδα υγιών ανθρώπων. Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι τα ευρήματα θα μπορούσαν επίσης να παρέχουν έναν τρόπο για να λάβουν  έγκαιρη υποστήριξη άτομα που κινδυνεύουν από κακή στοματική υγεία.
Η μελέτη με τίτλο  “Associations Between Adult Attachment and: Oral Health-Related Quality of Life, Oral Health Behaviour, and Self-Rated Oral Health,” δημοσιεύτηκε στο Quality of Life Research.
Πηγή: http://www.dentistrytoday.com/news/industrynews/item/1402-romantic-relationships-encourage-better-oral-health

(Visited 8 times, 1 visits today)

Last modified: July 28, 2022

Close