Written by 3:31 pm Επιστημονικά Νέα

Ποια θεραπεία μειώνει το άγχος των παιδιών για τον οδοντίατρο;

Ποια θεραπεία μειώνει το άγχος των παιδιών για τον οδοντίατρο;

Η Γνωστική Συμπεριφορική Θεραπεία θεωρείται αποδεκτή θεραπεία του άγχους για τον οδοντίατρο, όπως προκύπτει από τα στοιχεία. Ωστόσο, η πρόσβαση στη συγκεκριμένη θεραπεία είναι περιορισμένη με αποτέλεσμα οι ερευνητές στο Ηνωμένο Βασίλειο να αναπτύξουν έναν πόρο καθοδηγούμενης αυτοβοήθειας για τη διαχείριση του άγχους των παιδιών για τον οδοντίατρο.
Η έρευνά τους έχει προσφέρει επίσης στοιχεία για τη σκοπιμότητα και την αποδοχή αυτής της προσέγγισης από τα παιδιά που είναι μεταξύ 9 και 16 ετών. Η μελέτη χρησιμοποίησε σχέδιο μικτών μεθόδων.

Η θεραπεια που μειωνει το αγχος των παιδιών για τον οδοντιατρο

Κατά την πρώτη φάση, μία ποιοτική προσέγγιση έδωσε τις πληροφορίες για τον πόρο αυτοβοήθειας. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν επίσης κατευθυντήριες γραμμές για την ανάπτυξη και την αξιολόγηση των πολύπλοκων επεμβάσεων.
Κατά τη δεύτερη φάση, παιδιά ηλικίας από 9-16 ετών, τα οποία είχαν αυξημένο άγχος για τον οδοντίατρο κλήθηκαν να χρησιμοποιήσουν τον πόρο γνωστικής συμπεριφορικής θεραπείας.
Τα παιδιά συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια τα οποία αξιολόγησαν το άγχος τους και την ποιότητα ζωής τους, όσον αφορά στην υγεία, πριν και μετά τη χρήση του πόρου. Οι ερευνητές επίσης κατέγραψαν τα ποσοστά συμμετοχής και ολοκλήρωσης. Εξερεύνησαν τη δυνατότητα αποδοχής το συγκεκριμένου πόρου Γνωστικής Συμπεριφορικής Θεραπείας μέσω συνεντεύξεων και ομάδων εστίασης με τα παιδιά, γονείς και οδοντιατρικούς επαγγελματίες.
Συνολικά 85 παιδιά κλήθηκαν να συμμετάσχουν στη μελέτη και να δοκιμάσουν τον πόρο Γνωστικής Συμπεριφορικής Θεραπείας. Τα ποσοστά συμμετοχής και ολοκλήρωσης ήταν 66% και 86% αντίστοιχα, με 48 ασθενείς να ολοκληρώνουν τη μελέτη.
Σύμφωνα με τους ερευνητές υπήρξε μία σημαντική μείωση στο άγχος για τον οδοντίατρο και αύξηση της σχετιζόμενης με την υγεία ποιότητας ζωής μετά τη χρήση του πόρου αυτοβοήθειας.
Η έρευνα με τίτλο “Development and Testing of a Cognitive Behavioral Therapy Resource for Children’s Dental Anxiety,” δημοσιεύτηκε από το JDR Clinical & Translational Research.
Πηγή: http://www.dentistrytoday.com/news/industrynews/item/1365-therapy-resource-effectively-reduces-pediatric-dental-anxiety

(Visited 15 times, 1 visits today)

Last modified: July 28, 2022

Close