Written by 2:39 pm Ιστορική Αναδρομή

Απολιθώματα δοντιών δείχνουν ότι οι πρώτοι άνθρωποι ήταν δεξιόχειρες

Απολιθώματα δοντιών δείχνουν ότι οι πρώτοι άνθρωποι ήταν δεξιόχειρες

Lawrence, Kan, Η.Π.Α.: Ραβδώσεις στα πρόσθια δόντια από την κίνηση των χειλιών που παρατηρήθηκαν σε πολλά απολιθώματα δοντιών των πρώτων ανθρώπων αποτελούν αποδείξεις για την κίνηση των χεριών τους.

Απολιθώματα δοντιων δειχνουν οτι οι πρωτοι ανθρωποι ηταν δεξιοχειρες

Μετά την εξέταση των μικρών χαρακιών στα δόντια της άνω γνάθου των Homo habilis, οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Κάνσας ανακάλυψαν τα πρώτα πιθανά στοιχεία που δείχνουν ότι οι προ-Νεάτερνταλ πριν από 1.8 εκατομμύρια χρόνια χρησιμοποιούσαν το ένα χέρι τους περισσότερο από το άλλο.
Το απολίθωμα της γνάθου που ερευνήθηκε στη μελέτη ανήκει στο  ανθρώπινο απολίθωμα που είναι γνωστό ως OH-65, και βρέθηκε σε μία ρεματιά στο φαράγγι Olduvai της Τανζανίας στα μέσα της δεκαετίας του 1990.
Ο David Frayer, ομότιμος καθηγητής Βιολογικής Ανθρωπολογίας και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης δήλωσε ότι μεταξύ των βαθιών ραβδώσεων στα πρόσθια δόντια της άνω γνάθου από την πλευρά των χειλιών βρέθηκε ότι τα περισσότερα σημάδια είχαν κατεύθυνση από τα αριστερά προς τα κάτω δεξιά.
Μία μικροσκοπική ανάλυση των σημαδιών αποκάλυψε ότι δημιουργήθηκαν όταν ο OH-65 χρησιμοποιούσε ένα εργαλείο με το δεξί του χέρι προκειμένου να κόψει την τροφή που κρατούσε στο στόμα του ενώ παράλληλα την τραβούσε με το αριστερό.
Σήμερα, οι ερευνητές εκτιμούν ότι το 90% των ανθρώπων είναι δεξιόχειρες. Στους πιθήκους, ωστόσο, η συγκεκριμένη αναλογία είναι 50-50.
Η μελέτη με τίτλο ““OH-65: The earliest evidence for right-handedness in the fossil record,” δημοσιεύτηκε στο τεύχος Νοεμβρίου του περιοδικού Journal of Human Evolution.
Πηγή: http://www.dental-tribune.com/articles/news/americas/31579_tooth_fossils_show_early_humans_were_right-handers.html

(Visited 23 times, 1 visits today)

Last modified: November 1, 2016

Close