Written by 4:20 pm Κλινικά Περιστατικά

Σώστε Ζωές με απλές εξετάσεις για στοματικό καρκίνο!

Σώστε Ζωές με απλές εξετάσεις για στοματικό καρκίνο!

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) υπάρχουν περισσότερες από 529.000 νέες περιπτώσεις καρκίνου του στόματος (των χειλιών, της στοματικής κοιλότητας, του φάρυγγα) κάθε χρόνο παγκοσμίως, με ποσοστά θνησιμότητας που φτάνουν και τους 292.000 θανάτους ετησίως.

Ιστορικά, το ποσοστό θανάτων που σχετίζονται με αυτόν τον καρκίνο είναι ιδιαίτερα υψηλό λόγω του ότι η διάγνωση και η παρέμβαση γίνεται σε προχωρημένο στάδιο. Επί του παρόντος, η συντριπτική πλειοψηφία των ασθενών με καρκίνο του στόματος ανιχνεύονται μέσω μίας οπτικής εξέτασης ή/και έχουν συμπτώματα, το οποίο συνήθως σημαίνει ότι ο καρκίνος βρίσκεται σε τελικό στάδιο.

Οπότε, συνήθως ο καρκίνος δεν εντοπίζεται πριν το στάδιο της μετάστασης. Η έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του στόματος  οδηγεί σε ποσοστό ίασης έως και 90%. Ενώ όλοι οι ενήλικες θα πρέπει να εξετάζονται για καρκίνο του στόματος κάθε χρόνο, αυτοί που καπνίζουν και που κάνουν υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο.

Τρεχουσα προσεγγιση εξετασης

Το τρέχον πρότυπο για την εξέταση του καρκίνου του στόματος είναι μία οπτική/χειρωνακτική στοματική εξέταση, μέρος του ετήσιου ιατρικού τσεκ-απ. Αυτή η εξέταση της κεφαλής και του λαιμού συνεπάγεται ψηλάφηση και με τα δύο χέρια στις εξής εξωτερικές περιοχές:

  1. Κεφάλι και λαιμό, συμπεριλαμβανομένων της κάτω γνάθου, του λαιμού, των αδένων, και των λεμφαδένων της περιοχής.
  2. Στοματική κοιλότητα, συμπεριλαμβανομένων της γλώσσας, των μάγουλων, του κάτω και του πάνω μέρους του στόματος, των χειλιών και του πίσω μέρους του λαιμού.

Κατά τη διάρκεια αυτής της εξέτασης, οι εξεταστές αναζητούν κλινικά χαρακτηριστικά στοματικών βλαβών που θα μπορούσαν να εγείρουν υποψίες για πιθανή κακοήθεια. Εάν εντοπιστεί κάτι, η εξέταση ακολουθείται από βιοψία.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

Αν και η στοματική κοιλότητα είναι εύκολα προσιτή για εξέταση και αξιολόγηση, η ικανότητα να εντοπιστεί η ασθένεια στα αρχικά της στάδια μπορεί να είναι πολύ δύσκολη, καθώς οι αρχικές βλάβες μπορεί να είναι ασυμπτωματικές ή να θυμίζουν άλλες ασθένειες, ενώ μπορεί να μην είναι και εμφανείς σε μια εξέταση ρουτίνας.

Είναι υψίστης σημασίας για τους οδοντιάτρους και τους οδοντιατρικούς επαγγελματίες να εκπαιδευτούν στις κατάλληλες μεθόδους για την εξέταση καρκίνου του στόματος. Προκειμένου να βοηθήσουν στο να σωθούν ζωές, πρέπει να ενθαρρύνουν τους ασθενείς να κάνουν τακτικό έλεγχο, ειδικά αν ανήκουν σε κάποια ομάδα υψηλού κινδύνου.

 
 
 

(Visited 30 times, 1 visits today)

Last modified: October 19, 2016

Close