Written by 4:31 pm Επιστημονικά Νέα

Η υγεία των δοντιών είναι συνδυασμός γενετικής και υγιεινής

Η υγεία των δοντιών είναι συνδυασμός γενετικής και υγιεινής

Οι επιστήμονες λένε ότι η υγεία των δοντιών σας εξαρτάται από έναν συνδυασμό γενετικής και υγιεινής των δοντιών. Όλοι γνωρίζουμε κάποιον που δε βουρτσίζει ποτέ, τρώει πολλά γλυκά, και σπάνια έχει κοιλότητες τερηδόνας. Ωστόσο, υπάρχουν κάποιοι που χρησιμοποιούν τακτικά οδοντικό νήμα, αλλά δε γλιτώνουν από την τερηδόνα.

Περίπου το 60% του κινδύνου τερηδόνας φαίνεται να οφείλεται σε γενετικούς παράγοντες, λέει η Mary L. Marazita, διευθύντρια του Κέντρου Κρανιοπροσωπικής και Οδοντιατρικής Γενετικής της Οδοντιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Pittsburgh.

Αν και η γενετική οδοντιατρική βρίσκεται ακόμη σε πρώιμο στάδιο, οι επιστήμονες έχουν εντοπίσει πέντε τομείς όπου τα γονίδια παίζουν σημαντικό ρόλο στη δημιουργία τερηδόνας:

Προτιμηση στα γλυκα

Σε όλους αρέσουν τα γλυκά, σωστά; Ωστόσο, οι επιστήμονες έχουν εντοπίσει κάποιες παραλλαγές στα γονίδια που σχετίζονται με την ενισχυμένη προτίμηση στα γλυκά.

Σμαλτο των δοντιών

Μερικοί άνθρωποι έχουν πιο μαλακό σμάλτο από άλλους. Όσο πιο μαλακό είναι το σμάλτο, τόσο πιο εύκολο είναι για τα μικρόβια να διεισδύσουν και να σχηματίσουν κοιλότητες. Επειδή τα γονίδια είναι ο κύριος καθοριστικός παράγοντας δόμησης της αδαμαντίνης, έχουν μεγάλη επίδραση στο σχηματισμό τερηδόνας.

Ικανοτητα Γευσης

Η “ικανότητα γεύσης” αναφέρεται στην ποικιλία πραγμάτων που μπορείτε να γευτείτε. Αυτή είναι μία πολύπλοκη διαδικασία που περιλαμβάνει τη γλώσσα σας και επίσης είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την όσφρηση.
Έρευνες δείχνουν ότι όσο μεγαλύτερη είναι η ποικιλία των γεύσεων που μπορείτε να αντιληφθείτε στο γενετικό σας προφίλ, τόσο λιγότερη πιθανότητα έχετε να αναπτύξετε τερηδόνα.

Η Δυναμη του σαλιου

Το ασβέστιο, το κάλιο και άλλα στοιχεία είναι σημαντικά για ισχυρά, υγιή δόντια που αντιστέκονται στην τερηδόνα. Αλλά αυτό δεν εξαρτάται μόνο από τη σωστή διατροφή αλλά και από την ικανότητα του οργανισμού σας να μεταβολίζει σωστά αυτά τα στοιχεία.
Το σάλιο σας παίζει σπουδαίο ρόλο σε αυτήν τη διαδικασία, και οι επιστήμονες έχουν παρατηρήσει κάποιες παραλλαγές στα γονίδια που κάνουν κάποιους ανθρώπους καλύτερους σε αυτό.

Μικροβιωμα

Υπάρχει ολόκληρο πεδίο μελέτης που εξετάζει τις διάφορες κοινότητες βακτηρίων που ζουν στο ανθρώπινο σώμα. Στο στόμα μας υπάρχουν κοινότητες βακτηρίων στο ίδιο το στόμα, στην επιφάνεια των δοντιών και κάτω από τη γραμμή των ούλων.
Μην ανησυχείτε. Είναι απόλυτα φυσιολογικό. Αλλά η ανοσοποιητική απόκριση του οργανισμού σας προς αυτές τις κοινότητες επηρεάζει μεταξύ άλλων, τον κίνδυνο εμφάνισης τερηδόνας.

Τι γινεται με το υπολοιπο 40%;

Το υπόλοιπο 40% έχει να κάνει με το περιβάλλον: διατροφή, συχνότητα βουρτσίσματος, κάπνισμα, πρόσβαση στην οδοντιατρική περίθαλψη, πολιτισμό και κοινωνικοοικονομικούς παράγοντες, σύμφωνα με τον  Robert J. Weyant, πρόεδρο του Τμήματος Δημόσιας Οδοντικής Υγείας του Πανεπιστημίου του Pittsburgh.
Μέχρι στιγμής, ωστόσο, ο μεγαλύτερος περιβαλλοντικός παράγοντας που έχουν εντοπίσει οι επιστήμονες ότι ενθαρρύνει την τερηδόνα είναι η κατανάλωση ζαχαρούχων ποτών, δήλωσε ο Weyant.

(Visited 14 times, 1 visits today)

Last modified: July 28, 2022

Close