Written by 4:11 pm Επιστημονικά Νέα, Ιστορική Αναδρομή

Ποια είναι η αιτία των κενών ανάμεσα στα δόντια;

Ποια είναι η αιτία των κενών ανάμεσα στα δόντια;

Τι κοινό έχουν ο Morgan Freeman, ο David Letterman, η Oprah Winfrey, η Madonna και ο Arnold Schwarzenegger; Ναι, είναι όλοι διάσημοι. Αλλά επίσης έχουν όλοι τους κενά ανάμεσα στα δόντια.
Ένα διάστημα είναι ένα κενό ανάμεσα στα δόντια, το οποίο μπορεί να εμφανιστεί σε οποιοδήποτε σημείο στο στόμα και μπορεί να είναι γενικό φαινόμενο ή να εντοπίζεται μόνο σε ένα σημείο. Ωστόσο, είναι περισσότερο εμφανές στα μπροστινά δόντια και ειδικά μεταξύ των άνω κεντρικών τομέων.

Η ιστορια

Είναι μία σχετικά κοινή πάθηση που εμφανίζεται τόσο σε ενήλικες όσο και σε παιδιά. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, τα διαστήματα εντοπίζονται συχνά στα θηλαστικά και κυρίως σε εκείνα που είναι χορτοφάγα. Τα πρόβατα, τα τρωκτικά και οι κάστορες έχουν κενά ανάμεσα στα δόντια και πιστεύεται ότι αυτά τα κενά βοηθούν στην καλύτερη λήψη του φαγητού.
Στους ανθρώπους, τα διαστήματα ανάμεσα στα δόντια αντιμετωπίζονται διαφορετικά σε διαφορετικά μέρη του κόσμου. Στη Γαλλία, τα δόντια που έχουν κενό μεταξύ τους τα ονομάζουν “dents du bonheur” που σημαίνει τυχερά δόντια,  στην Αυστραλία τα παιδιά που έχουν κενό στα μπροστινά δόντια λέγεται ότι προμηνύουν μελλοντικό πλούτο.
Στις Αφρικανικές χώρες όπως η Νιγηρία και η Ζάμπια, οι γυναίκες με κενά στα μπροστινά δόντια θεωρούνται πολύ γόνιμες. Αυτό το χαρακτηριστικό είναι πολύ ελκυστικό και κάνει τις εν λόγω γυναίκες επιθυμητές. Σε κάποιες άλλες φυλές, το διάστημα ανάμεσα στα δόντια είναι σημάδι σοφίας. Στον μεσαίωνα, τα κενά στα δόντια των γυναικών εκλαμβάνονταν ως σημάδι λαγνείας.

Ποια είναι η αιτια των κενων ανάμεσα στα δοντια;

Τα κενά μεταξύ των δοντιών μπορεί να είναι αποτέλεσμα της ανισορροπίας ανάμεσα στο μέγεθος των οστών της γνάθου και το μέγεθος των δοντιών. Καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν, τα δόντια αναπτύσσουν κενά επειδή τα νεογιλά δόντια παραμένουν στο ίδιο μέγεθος ενώ η γνάθος διευρύνεται. Μόλις βγουν όλα τα ενήλικα δόντια, ο χώρος συνήθως γεμίζει.
Συνήθειες όπως το σπρώξιμο της γλώσσας, το πιπίλισμα του δακτύλου, ή η τοποθέτηση αντικειμένων ανάμεσα στα δόντια μπορούν επίσης να συμβάλλουν στη δημιουργία αυτών των κενών. Επίσης, δόντια που λείπουν ή έχουν εξαχθεί και δεν έχουν αντικατασταθεί μπορεί να προκαλέσουν το σχηματισμό κενών.
Οι άνθρωποι με μεγάλο χαλινό μπορεί επίσης να έχουν κενά στα δόντια. Τα διαστήματα μπορούν επίσης να προκύψουν εάν υπάρχουν σοβαρά ιατρικά ή οδοντιατρικά προβλήματα. Θα μπορούσαν να οφείλονται σε όγκους ή σε περιοδοντικό πρόβλημα το οποίο προκαλεί τη συρρίκνωση του ιστού των ούλων καθώς και των ίδιων των οστών.

Επιλογες θεραπειας για τα διαστηματα

Εάν ο χώρος μεταξύ των δοντιών είναι σχετικά μικρός, το οδοντιατρικό bonding μπορεί να είναι μία λύση. Σε αυτή τη διαδικασία, ένα υλικό με βάση τη ρητίνη διαμορφώνεται ώστε να καλύψει το κενό.
Για μεγαλύτερα κενά, μπορεί να χρειαστεί ανασχηματισμός των δοντιών ώστε να μπορούν να καλυφθούν με όψεις πορσελάνης και να ταιριάζουν αισθητικά με τα γειτονικά δόντια.
Μία άλλη επιλογή είναι η ορθοδοντική θεραπεία με τα παραδοσιακά σιδεράκια.
Πηγή: http://www.kaieteurnewsonline.com/2016/10/02/dental-health-diastema-gaps-betweenteeth/
,
 

(Visited 939 times, 1 visits today)

Last modified: July 28, 2022

Close