Written by 4:24 pm Επιστημονικά Νέα

Έχετε πάνω από 8 σφραγίσματα; Θα μπορούσαν να αυξήσουν τα επίπεδα υδραργύρου στο αίμα σας

2η Διημερίδα Εμφυτευματολογίας

Οι αποκαταστάσεις της οδοντικής επιφάνειας (σφραγίσματα) που αποτελούνται από οδοντιατρικό αμάλγαμα, ένα μείγμα υδραργύρου, αργύρου, κασσίτερου και άλλων μετάλλων συμβάλλουν σημαντικά στην αύξηση των επιπέδων υδραργύρου στον οργανισμό, σύμφωνα με μία νέα έρευνα του τμήματος επιστήμης περιβαλλοντικής υγείας του Κολεγίου Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου της Georgia.

Η ερευνα

Η έρευνα, η οποία ανέλυσε στοιχεία από σχεδόν 15.000 άτομα, είναι η πρώτη που απέδειξε μια σχέση ανάμεσα στα σφραγίσματα των δοντιών και την έκθεση στον υδράργυρο σε ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα του πληθυσμού. Τα αποτελέσματα δημοσιεύτηκαν στο διαδίκτυο και θα είναι διαθέσιμα σε έντυπη έκδοση στο περιοδικό Ecotoxicology and Environmental Safety το Δεκέμβριο του 2016.
“Η τερηδόνα είναι μία από τις πιο διαδεδομένες χρόνιες παθήσεις,” δήλωσε ο Lei Yin, ένας επιστήμονας στο τμήμα Επιστήμης περιβαλλοντικής υγείας και κύριος συγγραφέας της μελέτης. “Νομίζω ότι η πλειοψηφία των ανθρώπων έχει σφραγίσματα, αλλά το είδος των υλικών που ο οδοντίατρος χρησιμοποιεί δεν είναι κάτι που έχει πραγματικά συζητηθεί.”

Οδοντιατρικα σφραγίσματα και επιπεδα υδραργυρου

Η έκθεση στον υδράργυρο από τα οδοντιατρικά σφραγίσματα δεν είναι ένα νέο θέμα, αλλά οι προηγούμενες μελέτες ήταν ασυνεπείς και περιορισμένες, σύμφωνα με τον Xiaozhong “John” Yu, επίκουρο καθηγητή της Επιστήμης περιβαλλοντικής υγείας και συνεργάτη της μελέτης.
“Αυτή η μελέτη προσπαθεί να παρέχει τα πιο ακριβή επίπεδα έκθεσης, τα οποία θα αποτελέσουν την επιστημονική βάση για τη μελλοντική αξιολόγηση του κινδύνου,” είπε ο Yu, προσθέτοντας ότι η μελέτη ήταν επίσης η πρώτη μου έλεγξε παράγοντες όπως την ηλικία, την εκπαίδευση, το φύλο, την εθνικότητα, την κατανάλωση θαλασσινών και το κάπνισμα, οι οποίοι είναι γνωστό ότι συμβάλλουν στα επίπεδα υδραργύρου στον οργανισμό.
Οι ερευνητές ανέλυσαν περαιτέρω την έκθεση με βάση συγκεκριμένους τύπους υδραργύρου και βρήκαν σημαντική αύξηση του μεθυλικού υδραργύρου, της πιο τοξικής μορφής υδραργύρου, που σχετίζεται με τα σφραγίσματα των δοντιών. Ο Yu είπε ότι αυτό το αποτέλεσμα  υποδηλώνει ότι η ανθρώπινη μικροχλωρίδα του εντέρου, μια συλλογή μικροοργανισμών που ζουν στο έντερο, μπορεί να μεταμορφώσει διάφορα είδη υδραργύρου.
Το οδοντιατρικό αμάλγαμα ήταν το υλικό που χρησιμοποιείται για τα σφραγίσματα εδώ και 150 χρόνια, επειδή είναι οικονομικά προσιτό και ανθεκτικό. Ωστόσο, περίπου το ήμισυ του μίγματος περιέχει υδράργυρο ο οποίος είναι τοξικός και μπορεί να προκαλέσει βλάβες στα νεφρά, στους πνεύμονες, την καρδιά και το ανοσοποιητικό σύστημα.
Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι οι άνθρωποι με οκτώ σφραγίσματα και πάνω είχαν περίπου 150% περισσότερο υδράργυρο στο αίμα τους από τους ανθρώπους χωρίς σφραγίσματα αμαλγάματος.
Πηγή: https://www.sciencedaily.com/releases/2016/09/160927143042.htm

(Visited 27 times, 1 visits today)

Last modified: July 28, 2022

Close