Written by 4:15 pm Διάφορα, Επιστημονικά Νέα

Γιατί τα μικρότερα αδέρφια έχουν περισσότερη τερηδόνα

Γιατί τα μικρότερα αδέρφια έχουν περισσότερη τερηδόνα

Γιατί τα μικρότερα αδέρφια έχουν περισσότερη τερηδόνα, Άρθρο από τον Dr. Roger Lucas, DDS.
Τις περισσότερες φορές τα μικρότερα παιδιά έχουν περισσότερες κοιλότητες τερηδόνας από ότι τα μεγαλύτερα αδέρφια τους. Δεν μπορώ να σας πω πόσες φορές είχα οικογένειες στις οποίες το μεγαλύτερο παιδί (ή τα μεγαλύτερα παιδιά) δεν είχαν καθόλου τερηδόνα στα οκτώ τους χρόνια. Κι έπειτα όταν το μικρότερο παιδί γίνεται πέντε χρονών και είναι σε θέση να βγάλει ακτινογραφίες ώστε να ελέγξω για τυχόν κοιλότητες ανάμεσα στα δόντια, κοιτάω τις ακτινογραφίες και βρίσκω … οκτώ!
Οι κοιλότητες συνήθως υπάρχουν κατά ζεύγη και μπορούν να βρίσκονται σε όλα τα πιθανά σημεία. Και τότε, η μητέρα ή ο πατέρας, σοκαρισμένοι, λένε: “Μα έκανα ακριβώς τα ίδια!” Τότε συνήθιζα να σηκώνω τους ώμους μου και να λέω “Έχει αδύναμο σμάλτο.”
Αυτό ήταν πριν ανακαλύψω την “υπόθεση μπισκότο.”
Πώς μπορείτε να αποφύγετε αυτήν την τάση; Λοιπόν, η εξαιρετικά επιστημονική επιχειρηματολογία μου σχετικά με το γιατί τα μικρότερα αδέλφια έχουν περισσότερες κοιλότητες τερηδόνας από τα μεγαλύτερα αδέλφια είναι η εξής: στα μικρότερα παιδιά δίνουμε περισσότερα μπισκότα για να τα κρατήσουμε ήσυχα!
Και να θυμάστε … τα μπισκότα κολλάνε στα δόντια δέκα φορές περισσότερο γιατί είναι στεγνά.

Γιατι τα μικροτερα αδελφια εχουν περισσοτερη τερηδόνα

Βγάζει αυτό νόημα για εσάς; Τα πρωτότοκα παιδιά συχνά τρέφονται με φρέσκα φρούτα και λαχανικά. Μετά το τρίτο παιδί, οι γονείς έχουν μετά βίας χρόνο για ψώνια, πόσο μάλλον για ένα ντους, οπότε σπρώχνουν ένα μπολ με μπισκότα μπροστά από το μικρότερο παιδί για να το κρατήσουν ήσυχο ενώ παράλληλα πασχίζουν να εξυπηρετήσουν όλων τις ανάγκες.
Δεν είναι κατηγορητήριο, απλώς μία πραγματικότητα. Αστειεύομαι με τους γονείς λέγοντάς τους να δίνουν στα μικρότερα παιδιά τάμπλετ για να τα κρατούν ήρεμα: μπορεί να αποκτήσουν το σύνδρομο ελλειμματικής προσοχής αλλά τουλάχιστον δεν θα έχουν τρύπες στα δόντια τους. Το αστείο μου είναι σαρκασμός, αλλά εν μέρει αληθινό στο δικό μου σπίτι. Ο καθορισμός των ορίων είναι σημαντικός, επίσης. Το να επιτρέπεις στα παιδιά να μάθουν πώς να διασκεδάζουν πέρα από το φαγητό και τα ηλεκτρονικά παιχνίδια είναι επίσης κρίσιμο.
Υπάρχουν μερικοί ακόμη λόγοι για αυτήν την τάση:
Τα μικρότερα αδέλφια ξεκινούν τα περισσότερα πράγματα σε νεαρότερη ηλικία. Πάρτε το χυμό, για παράδειγμα. Αν ήσασταν σούπερ φοβεροί και περιμένατε μέχρι την ηλικία των πέντε για να σερβίρετε χυμό μήλο (εκτός από τις ειδικές περιπτώσεις), αξίζετε ένα εγκάρδιο χτύπημα στην πλάτη απλώς γιατί κανένας από τους φίλους σας δεν έκανε τέτοιο πράγμα!
Αλλά το μικρότερο παιδί με κάποιον τρόπο αρχίζει να πίνει χυμό όταν είναι μόλις 2 ετών. Αυτό είναι απλώς ένα παράδειγμα, αλλά αυτό που θέλω να πω είναι εμφανές: είναι συναισθηματικά και πρακτικά πιο δύσκολο να κάνουμε ακριβώς τα ίδια πράγματα για όλα μας τα παιδιά.

Ο σημαντικότερος λόγος που τα νεότερα αδέλφια έχουν περισσότερη τερηδόνα, ωστόσο, είναι η έλλειψη συνειδητοποίησης σχετικά με την “υπόθεση μπισκότο.” Αποδίδετε την απουσία τερηδόνας στα μεγαλύτερα παιδιά σας στη σχετική απουσία γλυκών, χυμών και αναψυκτικών από τη διατροφή τους, καθώς και στο δυνατό σμάλτο τους. Δεν φαίνεται να θυμάστε ότι τα μεγαλύτερα παιδιά σας δεν έτρωγαν μπισκότα κάθε μέρα, όλη μέρα.

“Αλλά τη γλίτωσα όσον αφορά στο οδοντικό νήμα με τα άλλα παιδιά μου!” λέτε. Και είναι αλήθεια. Οπότε ξέρατε ότι θα είστε εντάξει με το δεύτερο (ή το τρίτο) σας παιδί, επειδή τα παιδιά σας έχουν γενετικά δυνατά δόντια. Αλλά συνδυάστε της απουσίας χρήσης οδοντικού νήματος με περισσότερα μπισκότα και χυμούς και τότε αυτό θα έχετε οκτώ κοιλότητες τερηδόνας στην ηλικία των πέντε.
Οπότε, αν θέλετε να προφυλαχθείτε από αυτό το αποτέλεσμα, θα πρέπει να επικεντρωθείτε σε τρεις κανόνες που πρέπει να εφαρμόζονται ήδη από το πρώτο έτος.

Επιτρέψτε το “τσιμπολόγημα” μόνο σε ορισμένες περιπτώσεις. Επιτρέψτε στα παιδιά σας να κουβαλούν μαζί τους μόνο νερό (ακόμα και το γάλα δεν επιτρέπεται εκτός τραπεζιού). Και επειδή σίγουρα θα είστε πιο “ελαστικοί” με τα μικρότερα παιδιά σας, αρχίστε να χρησιμοποιείτε οδοντικό νήμα στα δόντια τους ακόμη και αν δεν το κάνατε με τα μεγαλύτερα.

Με χαρά σας αναφέρω ότι από τότε που ενημέρωσα τους γονείς σχετικά με αυτές τις αρχές (πριν από 4 χρόνια), είχα εκατοντάδες οικογένειες οι οποίες τα κατάφεραν και κράτησαν όλα τα παιδιά τους μακριά από την τερηδόνα μέχρι την ηλικία των πέντε. Οι θεωρίες αυτές λειτουργούν στο οδοντιατρείο μου, και έτσι αντιμετωπίζω λιγότερους έκπληκτους γονείς.
Ακόμη πιο σημαντικό είναι ότι έχω βοηθήσει αμέτρητες οικογένειες να αντιστρέψουν πλήρως αυτήν την τάση. Το μεγαλύτερο παιδί τους είχε τερηδόνα, αλλά το μικρότερο όχι γιατί μπόρεσαν να αλλάξουν όλες τις βλαβερές συνήθειες στην πορεία. Στις περισσότερες περιπτώσεις, όλα μπορούν να ξεπεραστούν με λίγη προσπάθεια που όμως ξεκινά νωρίς.
Πηγή: http://www.thedentistdad.com/youngersiblings/

(Visited 7 times, 1 visits today)

Last modified: July 28, 2022

Close