Written by 3:14 pm Επιστημονικά Νέα

Τα δόντια μαρτυρούν έλλειψη βιταμίνης D

Τα δόντια μαρτυρούν έλλειψη βιταμίνης D

Χάμιλτον, Καναδάς: Τα δόντια αποθηκεύουν ένα μόνιμο αρχείο μικροσκοπικών ανωμαλιών στην οδοντίνη.  Με την ανάλυση των εν λόγω ιχνών ζωής στα δόντια έξι ατόμων που έχασαν τη ζωή τους εκατοντάδες χρόνια πριν, οι Καναδοί ερευνητές είχαν τη δυνατότητα να ανιχνεύσουν ανεπάρκεια της βιταμίνης D κατά τη διάρκεια της ζωής αυτών των ανθρώπων.
Τα ευρήματά τους ρίχνουν νέο φως στις καθημερινές προκλήσεις που αντιμετώπισαν οι άνθρωποι του παρελθόντος και μπορεί ακόμη και να βοηθήσουν και στη μελέτη της υγείας των σημερινών παιδιών.
Διάγνωση προηγούμενων επεισοδίων ανεπάρκειας βιταμίνης D αποτελεί πρόκληση λόγω των ανεπαίσθητων αλλαγών που διατηρούνται στο σκελετό. Ωστόσο, αυτά τα επεισόδια ανωμαλιών δεν εξαφανίζονται από τα δόντια, αλλά είναι εμφανή στο σχηματισμό των εσωτερικών σφαιρικών χώρων της οδοντίνης.

Τα δόντια αποκαλυπτουν …

Στη μελέτη, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο McMaster στο Χάμιλτον εξέτασαν συνολικά 12 δόντια ατόμων με σκελετική απόδειξη ανεπάρκειας βιταμίνης D. Τα δόντια προέρχονταν από τέσσερις γυναίκες θαμμένες σε ένα γαλλικό νεκροταφείο μεταξύ 1225 και 1798 και δύο άτομα θαμμένα στο αγροτικό Κεμπέκ μεταξύ 1771 και 1860, τα οποία ήταν ένα παιδί που πιστεύεται ότι ήταν 3 ετών και ένας 24χρονος άνδρας.
Με βάση τα ελαττώματα στην οδοντίνη, η ανάλυση έδειξε ότι όλα τα άτομα είχαν ανεπάρκεια βιταμίνης D ή ραχίτιδα, μία κοινή διαταραχή της παιδικής ηλικίας που προκαλείται από την έλλειψη της βιταμίνης που έχει ως αποτέλεσμα την εξασθένιση του οστού και συχνά χαρακτηρίζεται από κύρτωση στα πόδια και παραμορφωμένους γοφούς.
Με τη μελέτη της μικροσκοπικής δομής των δοντιών, οι αρχαιολόγοι έχουν τη δυνατότητα να εξάγουν συμπεράσματα σχετικά με τις συνθήκες διαβίωσης στο παρελθόν, όπως για παράδειγμα, ότι ορισμένες ομάδες πληθυσμού είχαν περιορισμένη πρόσβαση στο φως του ήλιου, λόγω της εργασίας, του πολιτισμού ή της κοινωνικής τους θέσης.

Η μελετη

Στην παρούσα μελέτη, τα δόντια του 24χρονου άνδρα έδειξαν ότι είχε υποστεί τέσσερα επεισόδια ραχίτιδας πριν τα 13 του χρόνια: δύο πριν την ηλικία των 2 ετών, αλλό ένα γύρω στα 6, και ένα κάπως σοβαρό επεισόδιο περίπου στην ηλικία των 12. “Εμείς συσχετίσαμε την ηλικία σχηματισμού του δοντιού με τη θέση του ελαττώματος στο δόντι. Για παράδειγμα αν ήταν κάτω από τη στεφάνη, συνέβη στα πρώιμα στάδια διαμόρφωσης του δοντιού και αν ήταν στη ρίζα λίγο αργότερα,” εξήγησε ο επικεφαλής συγγραφέας  Lori D’Ortenzio ένας διδακτορικός φοιτητής του πανεπιστημίου.
Αν και απαιτείται περαιτέρω έρευνα, η μελέτη έδειξε ότι τα συστηματικά προβλήματα απασβεστίωσης σε άτομα με ανεπάρκεια μπορούν να προκαλέσουν απασβεστίωση στην οδοντίνη εμποδίζοντας την περαιτέρω ανάπτυξή της, κατέληξαν οι ερευνητές.

Η ελλειψη βιταμινης D

Η έλλειψη βιταμίνης D μπορεί να προκληθεί από υποσιτισμό ή περιορισμένη έκθεση στον ήλιο. Κατά τη διάρκεια ενός σοβαρού επεισοδίου ανεπάρκειας, το σώμα έχει δυσκολία στο να απορροφήσει το ασβέστιο από την τροφή, με αποτέλεσμα την εξασθένηση των οστών.
Εκτιμάται ότι πάνω από ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι σε όλον τον κόσμο δεν παίρνουν αρκετή βιταμίνη D και η ραχίτιδα εξακολουθεί να πλήττει τον πληθυσμό σε ορισμένα μέρη, και κυρίως σε τμήματα της Αφρικής και της Ασίας.
Η μελέτη με τίτλο “The rachitic tooth: A histological examination,” δημοσιεύτηκε online πριν την δημοσίευσή της στο περιοδικό Journal of Archaeological Science στις 30 Ιουνίου.
Πηγή: http://www.dental-tribune.com/articles/news/americas/30224_a_window_into_the_past_teeth_reveal_vitamin_d_deficiency_.html

(Visited 13 times, 1 visits today)

Last modified: July 28, 2022

Close