Written by 2:50 pm Διάφορα

Τα αποτελέσματα του οδοντιατρικού ελέγχου στα σχολεία

αποτελέσματα οδοντιατρικού ελέγχου

Το Πρόγραμμα Προαγωγής της Υγείας στα Σχολεία πραγματοποιήθηκε για άλλη μία χρονιά με μεγάλη συμμετοχή μαθητών και μαθητριών από νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά.
Το πρόγραμμα αυτό πραγματοποιείται με τη συνεργασία του Τμήματος Δημόσιας Υγιεινής & Προαγωγής Υγείας της Περιφερειακής Κοινότητας του Πειραιά, της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Πειραιά, καθώς και του Οδοντιατρικού Συλλόγου του Πειραιά ο οποίος συνέβαλλε με εθελοντές οδοντιάτρους.

Οι στοχοι και τα αποτελεσματα του οδοντιατρικού ελεγχου στα σχολεια

Οι βασικοί στόχοι του Προγράμματος Προαγωγής της Υγείας στα Σχολεία είναι οι εξής:
  1. Η πρόληψη των ασθενειών του στόματος καθώς και η πρόληψη για την παχυσαρκία όσο με παρέμβαση αρωγής υγείας τόσο και με κλινική εξέταση.
  2. Η προσέγγιση όλων των παιδιών που φοιτούν στα ειδικά σχολεία της περιοχής του Πειραιά καθώς και η δημιουργία διόδου επικοινωνίας με τους γονείς για την πρόληψη των στοματικών νοσημάτων.

Με τη συγκατάθεση των γονιών, το πρόγραμμα περιλαμβάνει επισκέψεις στα σχολεία για οδοντοστοματολογική εξέταση των παιδιών, μέτρηση του ύψους και του βάρους, καθώς και συνάντηση ενημέρωσης των γονέων στα Ειδικά Δημοτικά Σχολεία.
Για τη χρονιά 2015-2016, πραγματοποιήθηκαν επισκέψεις σε 34 σχολεία (18 Δημοτικά και 16 Νηπιαγωγεία), μέσα στα οποία συμπεριλήφθηκαν όλα τα ειδικά σχολεία του Πειραιά. Στο σύνολο τους εξετάστηκαν 2,417 παιδιά, αριθμός που αντιστοιχεί στο 77,4% του συνόλου των μαθητών που φοιτούσαν σε αυτά τα σχολεία.
Παρατηρήθηκε ότι τα ποσοστά συμμετοχής στα νηπιαγωγεία ήταν υψηλότερα από αυτά στα Δημοτικά (81,6% έναντι 73,3%) γεγονός που αποτελεί πιθανή ένδειξη ότι οι γονείς των μικρότερων σε ηλικία παιδιών δείχνουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τους προληπτικούς ελέγχους.

Στη διάρκεια της χρονιάς πραγματοποιήθηκε αγωγή στοματικής υγείας με βιωματική μέθοδο σε 879 παιδιά της Πρώτης τάξης και του Νηπιαγωγείου καθώς και σε τρεις ομάδες γονέων στα ειδικά σχολεία.

Πηγή: http://koinoniki.gr/2016/07/apotelesmata-odontiatrikon-elegchon-se-scholia-protovathmias-ekpedefsis/

(Visited 10 times, 1 visits today)

Last modified: July 28, 2022

Close