Written by 2:38 pm Επιστημονικά Νέα

Η τεχνολογία CAMBRA προβλέπει με ακρίβεια την ανάπτυξη τερηδόνας

Κίνδυνος τερηδόνας στα παιδιά

Τα παιδιά που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο τερηδόνας σύμφωνα με την προσέγγιση της τεχνολογίας CAMBRA (Caries Management by Risk Assessment) καταλήγουν να εμφανίσουν τη νόσο, όπως δείχνει μία νέα μελέτη. Τα ευρήματα της μελέτης δείχνουν ότι η CAMBRA φαίνεται να είναι ένα ακριβές μοντέλο πρόβλεψης, τουλάχιστον για μερικούς πληθυσμούς.

Η τεχνολογια CAMBRA προβλεπει με ακριβεια την αναπτυξη τερηδόνας

Ερευνητές  της Οδοντιατρικής Σχολής του Σαν Φρανσίσκο (UCSF) στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια εξέτασαν ηλεκτρονικές εκτιμήσεις κινδύνου με την τεχνολογία CAMBRA για περισσότερα από 3,000 παιδιά ηλικίας κάτω των 6 ετών. Βρήκαν ότι  αρκετοί από τους παράγοντες συσχετίστηκαν σε σημαντικό βαθμό με τη μελλοντική φθορά των δοντιών.
“Όλοι οι δείκτες κινδύνου CRA και κλινικοί δείκτες ήταν θετικά και στατιστικά σημαντικά συσχετισμένοι τόσο με τον υψηλό κίνδυνο τερηδόνας όσο και με την αποδεδειγμένη παρουσία τερηδόνας κατά την έναρξη της έρευνας, εκτός της περίπτωσης ανεπαρκούς ροής σιέλου,” έγραψαν οι ερευνητές.

Κλινικοι παραγοντες κινδυνου αποτελουν ισχυρους προγνωστικους παραγοντες τερηδονας

Η CAMBRA σχεδιάστηκε στις αρχές μέχρι και τα μέσα του 2000 για την αξιολόγηση του ατομικού κινδύνου τερηδόνας για τους ασθενείς ώστε να βοηθήσει τους επαγγελματίες στη διαχείριση της νόσου, με έμφαση στην προληπτική και ελάχιστα επεμβατική φροντίδα. Ωστόσο, λίγες μελέτες έχουν αξιολογήσει πόσο αποτελεσματική είναι η CAMBRA για τα μικρά παιδιά, ειδικά στις Η.Π.Α.
Ο επικεφαλής συντάκτης Benjamin Chaffee, DDS, MPH, PhD, και συνάδελφοι του πραγματοποίησαν τη μελέτη αυτή για να πάρουν μία καλύτερη ιδέα του τρόπου που οι παράγοντες κινδύνου επηρέαζαν το πώς οι επαγγελματίες προσδιόριζαν τον κίνδυνο τερηδόνας στα παιδιά μεταξύ 6 μηνών και 6 ετών.
Εξέτασαν επίσης ποιοι παράγοντες σχετίζονταν με την τερηδόνα κατά την πρώτη επίσκεψη και ποιοι παράγοντες σχετίζονταν με την τερηδόνα στην επόμενη επίσκεψη παρακολούθησης. Ο Dr. Chaffee και οι συνεργάτες του εξέτασαν την αξιολόγηση κινδύνου τερηδόνας και τα οδοντιατρικά ιστορικά για 3,810 παιδιά που επισκέφθηκαν την κλινική UCSF μεταξύ του 2009 και του 2015. Ανέλυσαν επίσης τα αρχεία 1,315 παιδιών που επισκέφθηκαν τον οδοντίατρο για να συνεχίσουν την παρακολούθηση.
Συγκεκριμένα, οι ερευνητές εξέτασαν τους 17 παράγοντες κινδύνου τερηδόνας της CAMBRA, στους οποίους περιλαμβάνονται οι ακόλουθοι:

  1. Εννέα βιολογικοί δείκτες, δύο από τους οποίους είναι να έχει το παιδί γονιό ή αδελφό/αδελφή με τερηδόνα ή να τρώει σνακ τρεις φορές την ημέρα ή περισσότερο.
  2. Πέντε προστατευτικοί δείκτες, στους οποίους συμπεριλαμβάνεται το καθημερινό βούρτσισμα με φθοριούχο οδοντόκρεμα και η φθορίωση ανά εξάμηνο.
  3. Τρεις κλινικοί δείκτες, στους οποίους συμπεριλαμβάνεται η εμφανής τερηδόνα ή οδοντική πλάκα.

Εκτός από τη ροή σιέλου, όλοι οι βιολογικοί και κλινικοί δείκτες συσχετίστηκαν σε σημαντικό βαθμό με την παρουσία τερηδόνας κατά την πρώτη επίσκεψη. Οι ερευνητές επίσης διαπίστωσαν ότι η συχνή κατανάλωση σνακ και η οδοντική πλάκα ήταν οι δύο πιο σημαντικοί προάγγελοι της τερηδόνας κατά την έναρξη της μελέτης.
Όταν οι ερευνητές εξέτασαν τα δεδομένα που αφορούσαν στις μετέπειτα επισκέψεις παρακολούθησης, όλοι οι κλινικοί δείκτες και τέσσερις από τους βιολογικούς δείκτες σχετίστηκαν σημαντικά με την εμφάνιση τερηδόνας. Ωστόσο, μόνο η αρχική τερηδόνα σχετίστηκε ανεξάρτητα και σημαντικά με την τερηδόνα σε μία επόμενη επίσκεψη.
“Το γεγονός ότι μόνο η υπάρχουσα τερηδόνα ήταν ο σίγουρος παράγοντας πρόβλεψης μελλοντικής τερηδόνας σε αυτά τα στατιστικά μοντέλα δε σημαίνει ότι άλλα μετρήσιμα στοιχεία CRA δεν είναι θεμελιώδους σημασίας στην ανάπτυξη τερηδονας,” έγραψαν οι ερευνητές. “Αντιθέτως, η υπάρχουσα, εμφανής τερηδόνα υποδηλώνει μία ανισορροπία των παθολογικών και προστατευτικών παραγόντων, η οποία, χωρίς παρέμβαση, θα συμβάλλει στην περαιτέρω φθορά των δοντιών.
Πηγή: http://www.drbicuspid.com/index.aspx?sec=sup&sub=rst&pag=dis&ItemID=320083
 

(Visited 18 times, 1 visits today)

Last modified: July 28, 2022

Close