Written by 2:32 pm Επιστημονικά Νέα

Για καλύτερη προστασία των ματιών καλούν οι ερευνητές

προστασία ματιών στην οδοντιατρική

Η προστασία των ματιών είναι απαραίτητη στην οδοντιατρική. Αλλά ο συνδυασμός των περισσότερων γυαλιών και οδοντιατρικών μασκών δεν προστατεύουν πλήρως τον οδοντίατρο ενάντια στα σπρέι και τα θραύσματα που εκτοξεύονται. Για παράδειγμα, ο χώρος μεταξύ της κάτω πλευράς των γυαλιών και το άνω άκρο της οδοντιατρικής μάσκας εκθέτει τα μάτια του παρόχου σε πιθανούς κινδύνους. Τώρα, δύο ερευνητές προτείνουν την τροποποίηση του OSHA Standard 1910.133(a)(1) ώστε να εξαλειφθεί αυτό το κενό.

“Η έρευνα δείχνει ότι περίπου το 48% του συνόλου των οδοντιατρικών παρόχων υφίστανται κάποιο είδος οφθαλμικού τραύματος κατά τη διάρκεια της σταδιοδρομίας τους,” δήλωσε ο Peter Arsenault, DMD, επικεφαλής του τμήματος εποπτείας και αναπληρωτής κλινικός καθηγητής στο Τμήμα Προσθετικής και Οδοντικής Χειρουργικής στη Σχολή Οδοντιατρικής του Πανεπιστημίου Tufts.

Χειροκίνητα εργαλεία που περιστρέφονται με 200.000 έως 400.000 στροφές ανά λεπτό μπορεί να παράξει θραύσματα από αμάλγαμα, σμάλτο, και άλλα υλικά που μπορούν να ταξιδέψουν με μέχρι 50 mph.
Οι οδοντιατρικοί επαγγελματίες φορούν συνήθως μάσκες και προστατευτικά γυαλιά σε μία ποικιλία από στυλ κατά την διάρκεια των διαδικασιών. Ενώ τα περισσότερα γυαλιά έχουν ένα κενό στο κάτω μέρος, οι περισσότερες μάσκες δεν προσφέρουν κάποια προστασία μεταξύ της περιμέτρου τους και του προσώπου, εκθέτοντας το αναπνευστικό σύστημα σε περαιτέρω κίνδυνο. Παρόλο που είναι λιγότερο δημοφιλείς λόγω του κόστους τους, του έντονου φωτός του θολώματος και της αλλοίωσης, οι μάσκες με διαφανές προστατευτικό που καλύπτει όλο το πρόσωπο είναι πιο αποτελεσματικές, διαπίστωσαν οι ερευνητές.

Επιπλέον, οι ερευνητές υποστηρίζουν την εφαρμογή αυτού του βελτιωμένου προτύπου σε όλους τους οδοντιατρικούς επαγγελματίες, συμπεριλαμβανομένων των υγιεινολόγων και των βοηθών. Προτείνουν, επίσης, τη χρήση αυτής της προστασίας ακόμη κι όταν δεν υπάρχει καμία διάτρηση. Υποστηρίζουν επίσης ότι και οι ασθενείς θα πρέπει να φορούν τα συγκεκριμένα γυαλιά με πλευρικά προστατευτικά.

Οι εργοδότες που δεν παρέχουν προστατευτικό εξοπλισμό που να σφραγίζει αυτά τα κενά έχουν την ευθύνη αν ένας εργαζόμενος τραυματιστεί ή αρρωστήσει ως αποτέλεσμα, προειδοποιούν οι ερευνητές.
“Για τους εργαζόμενους που εκτελούν οδοντιατρικές διαδικασίες, ο εργοδότης πρέπει να εξασφαλίζει ότι ο κάθε εργαζόμενος χρησιμοποιεί προστατευτικό ματιών, το οποίο παρέχει προστασία από ιπτάμενα σωματίδια που μπορούν να εισέλθουν μέσα από τα κενά. Ασπίδες που καλύπτουν όλο το πρόσωπο και άλλα εμπορικά διαθέσιμα μέσα για κλείσιμο των εν λόγω κενών τα οποία πληρούν τις σχετικές απαιτήσεις είναι αποδεκτά.”
Πηγή: http://www.dentistrytoday.com/news/todays-dental-news/item/1063-researchers-call-for-a-better-protective-eye-safety-standard

(Visited 22 times, 1 visits today)

Last modified: July 28, 2022

Close