Written by 3:58 pm Διάφορα

Το Brexit θα μπορούσε να επηρεάσει την οδοντιατρική αγορά εργασίας, λένε οι ειδικοί

Brexit και οδοντιατρική αγορά εργασίας

Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο: Αύριο, οι άνθρωποι στο Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει να αποφασίσουν αν θέλουν να παραμείνει ή να αποχωρήσει η χώρα τους από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ενώ, ένα Brexit θα μπορούσε δυνητικά να μειώσει τον διοικητικό φόρτο στην οδοντιατρική πρακτική, οι αρνητικές επιπτώσεις όσον αφορά το εργατικό δυναμικό είναι το ρίσκο που οι ψηφοφόροι πρέπει να πάρουν αν υποστηρίξουν την έξοδο, δήλωσαν οι εμπειρογνώμονες της οδοντιατρικής.

Πως το Brexit θα μπορουσε να επηρεασει την οδοντιατρική αγορα εργασιας

Καθώς όλο και περισσότεροι οδοντίατροι από την Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν ενταχθεί στο οδοντιατρικό εργατικό δυναμικό τα τελευταία έτη, συγκριτικά με τους απόφοιτους της οδοντιατρικής μέσα από το Ηνωμένο Βασίλειο, αυστηρότερες ρυθμίσεις για τη μεταναστευτική εργασία θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ελλείψεις συγκρίσιμες με εκείνες που υπήρχαν στα τέλη της δεκαετίας του 1990 και στις αρχές της δεκαετίας του 2000, αν η Βρετανία πραγματοποιήσει έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση, προτείνει μία πρόσφατη αναφορά του British Dental Journal.
Ευκαιρίες, ωστόσο, θα μπορούσαν να προκύψουν για την επίτευξη μίας ομοιομορφίας σχετικά με τα πρότυπα, δεδομένου ότι η απόφοιτοι του Ηνωμένου Βασιλείου θα αποτελέσουν για άλλη μία φορά την πλειοψηφία του εργατικού δυναμικού του Ηνωμένου Βασιλείου. Ανεξάρτητα από τους νόμους που εφαρμόζονται, η αναφορά προβλέπει μία αποφασιστική στροφή της οδοντιατρικής αγοράς εργασίας, στην περίπτωση Brexit.
Οι επαγγελματίες της οδοντιατρικής από τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. επιτρέπεται προς το παρόν να εργάζονται ελεύθερα στο Ηνωμένο Βασίλειο κάτω από το EU Professional Qualifications Directive (2005/36/EC) εφόσον εγκριθεί από το Γενικό Οδοντιατρικό Συμβούλιο. Το 2015, σχεδόν 7,000 μη-Βρετανοί οδοντίατροι με Ευρωπαϊκό πτυχίο εργάζονταν στο Ηνωμένο Βασίλειο, σχεδόν 20% περισσότεροι απ’ότι το 2007, με αποτέλεσμα τον κορεσμό ειδικά στις αστικές περιοχές.
Οι περισσότεροι από αυτούς τους επαγγελματίες της οδοντιατρικής έχουν μεταναστεύσει από τα νέα κράτη-μέλη, όπως η Πολωνία, η Βουλγαρία, η Ρουμανία και η Ουγγαρία. Ένας μεγάλος αριθμός των Ιρλανδών οδοντιάτρων επίσης ασκεί την πρακτική του στη Βρετανία.
Λίγα είναι γνωστά για το τι θα συμβεί μετά από ένα Brexit, αλλά αν η χώρα αποφασίσει να αποχωρήσει στις 23 Ιουνίου, θα ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις δυνάμει του άρθρου 50 της συνθήκης της Λισαβόνας για εκ νέου ρύθμιση των οικονομικών και πολιτικών σχέσεων μεταξύ των δύο μερών. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου των δύο ετών, η Βρετανία θα συνεχίσει να ακολουθεί τις τρέχουσες συνθήκες και τη νομοθεσία, επιτρέποντας στους οδοντιάτρους από τα κράτη μέλη της Ε.Ε. να παραμείνουν και να εργάζονται στη χώρα.

Πρόσφατες δημοσκοπήσεις δείχνουν μία μικρή πλειοψηφία των ανθρώπων που υποστηρίζουν το Brexit.

Πηγή: http://www.dental-tribune.com/articles/news/uk/29670_brexit_could_impact_dental_labour_market_experts_say.html

(Visited 12 times, 1 visits today)

Last modified: July 28, 2022

Close