Written by 4:31 pm Επιστημονικά Νέα

Νέα έρευνα για την αποτελεσματικότητα της φθορίωσης του νερού

Αποτελεσματικότητα της φθορίωσης του νερού - www.dentalalert.gr

Αδελαΐδα, Αυστραλία / Florianopolis & Curitiba, Βραζιλία: Η φθορίωση των συστημάτων δημόσιας ύδρευσης είναι ένα θέμα συνεχιζόμενης δημόσιας συζήτησης. Παρόλο που ειδικοί της υγείας σε όλον τον κόσμο έχουν εγκρίνει την ασφάλεια και αποτελεσματικότητα της φθορίωσης του νερού ενάντια στην ανάπτυξη τερηδόνας, συστηματικές ανασκοπήσεις δεν έχουν βρει αποδείξεις που να υποστηρίζουν ότι φθορίωση του νερού είναι παράγοντας παρεμπόδισης της τερηδόνας στους ενηλίκους.

Αποτελεσματικοτητα της φθορίωσης του νερου

Στην έρευνα, ερευνητές στο Κέντρο Έρευνας για την Στοματική Υγεία του Πληθυσμού της Αυστραλίας επεξεργάστηκαν δεδομένα μίας μελέτης που διεξήχθη το 2009 σε πάνω από 1,000 ενήλικες που διέμεναν στη Florianópolis στη νότια Βραζιλία. Η φθορίωση του νερού εφαρμόστηκε στην πόλη κατά τη διάρκεια δύο διαφορετικών χρονικών περιόδων: το 1982, παρέχοντας φθοριωμένο νερό στο 60% του πληθυσμού, και το 1996 για τον υπόλοιπο πληθυσμό.
Με την επεξεργασία της τερηδόνας και της πρόσβασης σε φθοριωμένο νερό, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχοντες που είχαν ζήσει σε περιοχές με φθοριωμένο νερό για το 50-75% και για το λιγότερο από το 50% της ζωής τους είχαν περισσότερα χαλασμένα και σφραγισμένα δόντια με αναλογία 1.34 και 1.47 αντίστοιχα, από αυτούς που είχαν ζήσει σε φθοριωμένο νερό για περισσότερο από το 75% της ζωής τους. Κατά συνέπεια, θεωρήθηκε ότι μεγαλύτερης διαρκείας πρόσβαση σε φθοριωμένο νερό συνδέεται με μειωμένη εμφάνιση τερηδόνας.
Σύμφωνα με τον Οργανισμό Παγκόσμιας Υγείας, το φθόριο έχει τόσο ωφέλιμες όσο και επιβλαβείς συνέπειες στην ανθρώπινη υγεία. Όσον αφορά στην οδοντική υγεία, η επικράτηση της τερηδόνας είναι αντιστρόφως ανάλογη της συγκέντρωσης φθορίου στο πόσιμο νερό και της επικράτησης της οδοντικής φθορίωσης.
Όσον αφορά στη γενική υγεία, στις κοινότητες όπου το πόσιμο νερό και τα τρόφιμα έχουν υπερβολικά υψηλή περιεκτικότητα σε φθόριο, η σκελετική φθορίωση και οι θλάσεις οστών είναι οι πιο σχετικές ανεπιθύμητες ενέργειες.

Το τμήμα Υγείας της Αυστραλίας δηλώνει ότι η συντριπτική πλειοψηφία των επιστημονικών στοιχείων δε συνδέει τη φθορίωση του πόσιμου νερού στην Αυστραλία με βραχυπρόθεσμες ή μακροπρόθεσμες δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία.

Ως απάντηση στα στοιχεία που δείχνουν ότι το φθόριο έχει δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία καθώς και ως απάντηση στη δημόσια ανησυχία σχετικά με αυτό το θέμα, μία ομάδα από δυτικές ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Αυστρίας, του Βελγίου, της Φινλανδίας, της Γερμανίας και της Σουηδίας, σταμάτησαν τη φθορίωση των παροχών του νερού τους.
Η μελέτη, με τίτλο «“Access to fluoridated water and adult dental caries: A natural experiment”», δημοσιεύτηκε στο διαδίκτυο στις 6 Απριλίου στο περιοδικό Journal of Dental Research πριν από την εκτύπωση του.

(Visited 25 times, 1 visits today)

Last modified: July 28, 2022

Close